Sri, 08/06/2011

ULAZI LI TEŠKA INDUSTRIJA U STAMBENU ZONU IVANOVCA: Puhalović: Neću odustati!

V. Trstenjak
 

Dejan Puhalović iz Ivanovca izgradio je obiteljsku kuću u Ulici Pavleka Miškine, u dijelu naselja u kome se na drugoj strani ulice nalaze proizvodni pogoni, među njima i pogon privatne tvrtke Metal dekor vlasnika Stjepana Vrhara. Dejan se pomirio s okruženjem u Zapadnoj industrijskoj zoni Ivanovec, međutim, ove su godine na parceli do njegove, predviđenoj za stambenu izgradnju, započeli radovi na, kako Dejan sumnja, izgradnji hale za potrebe tvrtke Metal dekor.
- Mene kao prvog susjeda nitko ništa nije pitao niti me bilo tko o bilo čemu obavijestio. Parcele koje sam ja kupio za kuću kupio sam 2007. godine od Grada Čakovca na javnom natječaju, uz pravo otkupa onih čije su parcele u neposrednom susjedstvu. Dvije parcele, na kojima tvrtka Metal dekor sada želi graditi halu, ostale su u vlasništvu Grada Čakovca, a ja nisam imao pojma da se prodaju. Kasnije sam saznao da su u vlasništvu Vrhara, a Vrharu nitko ništa ne može, ponaša se kao šerif, parkira po cijeloj ulici, vrši utovare na cesti. Prije nove godine Vrhar je započeo radove na parceli, uz obrazloženje da se radi o čišćenju terena, a u Gradu mi je potvrđeno da nema građevinsku dozvolu. Podnio sam, nakon što su počeli raditi iskop i vezati željezo, prijavu građevinskoj inspekciji.
Građevinska inspekcija izašla je na teren, Vrhar je u međuvremenu maknuo željezo, a inspekcija mi je obećala da će me obavijestiti o nalazu. Međutim, nakon mojih upita, inspekcija me doslovce “isprašila”, uz uvjeravanje da Vrhar sve radi “po protokolu”. Znam da se “bodem s rogatim”, ali svoje ću pritužbe uputiti u Ministarstvo graditeljstva. Ne želim dopustiti da se uz moju kuću, za koju sam do sada potrošio 80 tisuća eura, gradi nešto drugo od onog što je prostornim planom ovdje određeno, a to nisu parkirališta niti hale niti skladište za željezo, nego dvojna obiteljska kuća, kaže Puhalović, uz sumnju da se radi o dobrim vezama Vrhara s gradskim strukturama, odnosno s gradonačelnikom Brankom Šalamonom. Osim Puhalovića, koji vodi bitku da mu uz novu kuću ne niknu hala ili parkiralište, i drugi stanari ovog dijela Ivanovca bune se zbog buke, metalne prašine, parkiranja po ulici...
Vidović: Treba sjesti i razgovarati
Zamjenik gradonačelnika Čakovca Zoran Vidović zna za probleme u Ivanovcu, bio je protekle srijede “na licu mjesta”. Vidović nam je predočio očitovanje komunalnog redarstva Čakovca oko pritužbi mještana Ivanovca:
- Komunalno redarstvo postupalo je po pitanju buke u industrijskoj zoni temeljem prijave MO-a Ivanovec. Svim tvrtkama upućeni su zapisnici o nadzoru, s opomenom vezanom uz buku, kao i korištenje javne površine - parkiranje po cesti. Osim toga, poslana je i prijava inspekcijskim službama za postupanje u njihovoj domeni rada. Na teren je izašla inspekcija rada i utvrdila da buka ne dolazi iz prostora rada, nego iz prostora nadstrešnica s obzirom da tijekom ljeta radnici rade vani.
Sastavila je zapisnik i zaprijetila kaznama, a tom prilikom inspektoricu su verbalno napali poduzetnici koji su tvrdili da hrane obitelji u Ivanovcu, pa kako netko onda može prijavljivati takve stvari. Inspektorica je o svemu obavijestila i Grad i tražila da i oni postupaju po pitanju odlaganja materijala na javnoj površini ,kao i parkiranja, što smo i učinili tražeći da se plati naknada i da se automobili zaposlenika premjeste. Nakon toga, vlasnici su u više navrata dolazili gradonačelniku želeći riješiti problem parkiranja zakupom zemljišta uz kanal. U Hrvatskim vodama su se složili da se kanal zacijevi i na njemu izgradi parkiralište za vozila. S obzirom da drugi dio posla nije u našoj domeni, sa stanjem je upoznat gradonačelnik. Nakon toga više nije bilo postupanja jer nije bilo nikakvih primjedbi, a nisu dobivene niti daljnje informacije od inspekcija, piše komunalno redarstvo Vidoviću.
Zamjenik gradonačelnika demantirao je da je poduzetnik Vrhar, preko veze s gradonačelnikom, kupio parcelu mimo javnog natječaja.
- Javni najtječaj bio je objavljen u lokalnom tjedniku Međimurske novine 23.11.2010. godine, a javna dražba održana je 26.11. 2010., kada je Vrhar kupio dvije parcele površine 217 i 220 četvornih metara. Drugo je pitanje ima li on, a koliko ja znam nema, građevinsku dozvolu za radove koje je počeo izvoditi. Meni je rečeno da se radi samo o čišćenju terena, a s druge strane, govori se da će ovdje niknuti hala, no to je u domeni inspekcijskih službi. I drugi građani žalili su nam se na buku, metalnu prašinu, parkiranje po javnim površinama... Predložit ću zajednički sastanak svih zainteresiranih, možda utvrditi izgradnju nekakvog zida protiv buke, treba riješiti problem parkiranja, prašine, postavljanje prometnih znakova...
V.Trstenjak

Metal dekor: Nećemo graditi halu
Iz Metal dekora neslužbeno nam je, budući da nam je vlasnik bio nedostupan, poručeno da ne planiraju izgradnju nikakve hale, a da za radove koje izvode ne trebaju građevinsku dozvolu, a niti su dužni neposredne susjede obavijestiti o radovima. Parcele su kupili do Grada i ono što se radi je betoniranje i izgradnja ograde za potrebe skladištenja, na tragu pritužbi mještana o zauzimanju javnih površina. U Metal dekoru kažu da nikakvu drugu gradnju na tom prostoru ne planiraju te da inspekcijske službe nisu našle nikakve nepravilnosti. (vt)