Glas javnosti 16.06.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Gdje je 40.000.000 kuna?

Zadnjih dana svibnja ove godine Udruga Nova pravednost u praksi obratila se molbom direktoru Panexa d.d. kojom su zatraženi podaci za period od poništenja pretvorbe (1995.) do danas a odnose se na: zakupninu koju je naplatio Panex d.d. od poduzeća koja koriste prostore za svoju djelatnost, o ukalkuliranoj i utrošenoj amortizaciji, o iznosu ušteđene i neutrošene amortizacije, o iznosu zakupnine koja je bilo uplaćena u korist vlasnika ili ušteđena za vlasnike poduzeća i spremljena na neki izdvojeni račun, o iznosu isplaćene otpremnine ranijim direktorima.
Uskoro je stigao i odgovor - korektan, odmjeren i jasan. Davanjem takvih informacija direktor bi prekoračio svoje ovlasti a on to ne smije učiniti.
Ono što nije rečeno a jasno je iz pisma jeste da to ne dozvoljava Nadzorni odbor.
Da budemo do kraja jasni, iako Udruga ima pravni interes za tim podacima temeljem činjenice da su njeni članovi dioničari prve pretvorbe koji s podupirajućim članovima imaju u prvoj pretvorbi upisano preko 53 % dionica pa time i temeljem pravomoćne sudske presude i stvarno pravo (koje već punih 7 godina opstruiraju državni činovnici). Ipak direktor bez dozvole ne smije te podatke dati. I tu je on u pravu.
Međutim, ne samo članove Udruge već i širu javnost taj podatak zasigurno zanima i oni imaju pravo to znati. Posebno zato što je uloga Panexa d.d. svedena na prikupljanje zakupnine (jer je gotovo sve u zakupu) i vođenje jedne potpuno marginalne proizvodnje od dvadesetak zaposlenih. Kako su nam ti podaci sasvim zakonito uskraćeni pokušat ćemo procijeniti koliko barem iznosi zakupnina za to vrijeme.
Trenutno zanemarujemo činjenicu da je izbor Nadzornog odbora nakon poništenja prve pretvorbe bio protuzakonit jer je dano 109,7 % glasova od 100 mogućih, pa je tako pravno upitan i svaki daljni izbor a pogotovo ovaj sadašnji jer je to rezultat protupravne samovolje državnih činovnika u danas već rasformiranom HFP-u obzirom na pravomoćnu presudu Upravnog suda iz 2004. godine.
Jedina dva pouzdana podatka kojima raspolažemo jesu iznosi naplaćeni na ime zakupnine i davanja tim u vezi prema godišnjem izvještaju na skupštinama društva za 2008. i 2009. godinu.
Za 2008. po tom izvještaju je naplaćeno cca 2,5 milijuna kuna a za 2009. naplaćeno je cca 2,9 milijuna kuna. Ukoliko uzmemo manji iznos t.j. 2,5 milijuna kao bolji aproksimativni pokazatelj onda je za 16 godina koliko je poduzeće ponovo u vlasti HFP-a naplaćeno (16 x 2,5) 40.000.000 kuna. Ta procjena zacijelo odstupa od stvarnog stanja ali vrlo jasno ukazuje na velik gospodarski potencijal s kojim su raspolagale uprave Panexa d.d. i njeni nadzorni odbori proteklih 16 godina i njihovu odgovornost u raspolaganju s tim potencijalom.
Nas članove udruge a vjerujemo i sve dioničara prve nezakonito poništene pretvorbe pa i širu javnost zanima: gdje su ti novci? I novci i poduzeće pripada po pravomoćnoj sudskoj presudi već punih sedam godina ponovo njima - dioničarima prve pretvorbe Panexa d.d. Hoće li netko jednom iz politike na to reagirati?
Ž.K., za Udrugu Nova pravednost u praksi

Izvor: 2929