Arhiva 22.06.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

VRATIŠINEC: Dukić bez najamnine, skuplji otpad i groblje

Zbog zabrane odlaganja komunalnog otpada na odlagalište Hrastinka u Murskom Središću i obvezu deponiranja na odlagalište Totovec, Općinsko vijeće Vratišinca, na svojoj je 12. sjednici, održanoj protekle srijede, moralo je prihvatiti novi, skuplji cjenik odvoza otpada. Stanovnici ove općine, tako će u prosjeku plaćati 11 kuna skuplji odvoz komunalnog otpada, pa će nova cijena odvoza za posudu od 120 litara iznositi 59,60 kuna, a za posudu od 240 litara 91,55 kuna mjesečno. Murs Ekom je razradio i cjenik za dvočlana domaćinstva, samačka domaćinstva, nositelje socijalne iskaznice....
Druga loša vijest za kućne budžete je da je Vijeće prihvatilo i prijedlog načelnika Zdravka Mlinarića o povećanju visine naknade za održavanje groblja u Vratišincu. Tako će sadašnja naknada za jedno grobno mjesto sa 80 porasti na 100 kuna, a za dvostruko grobno mjesto sa 100 na 120 kuna. Također je prihvaćen i načelnikov prijedlog da se za sitne popravke na groblju kamenoklesarima zaračunava 200 kuna umjesto dosadašnjih 400. Sitnim popravcima, dogovoreno je na Vijeću, smatrat će se radovi do vrijednosti 1.500 kuna.
I jedno i drugo poskupljenje izazvali su veliku raspravu, oporba je odluke nazvala skandaloznima, ali su voljom većine ipak dobile zeleno svjetlo Vijeća.
Ambulanta ostaje u Vratišincu
Tema koja već duže zaokuplja žitelje Općine Vratišinec je najava o mogućem zatvaranju privatne ambulante Ivice Dukića, dr. med., koji je zbog neisplativosti (mali broj upisanih pacijenata) planirao zatvoriti ambulantu u Vratišincu. U slučaju prestanka njegovog rada u ambulanti opće medicine Vratišinec, prema dopisu samog doktora Dukića, nitko drugi od liječnika ne bi mogao nastaviti raditi jer se ambulanta koja je u koncesiji zatvara i prestaje postojati. Najave o zatvaranju ambulante, smještene u zgradi Općine, za koju dr. Dukić plaća najam od 460 kuna mjesečno, plus PDV, rezultirale su širokom javnom akcijom “prikupljanja” pacijenata za Dukićevu ordinaciju, u koju su se uključili čak i župnik, pojedine udruge i pojedinci, a klub vijećnika SDP-a u travnju je tražio sazivanje izvanredne sjednice OV-a na tu temu. Akcijom je dr. Dukić dobio 167 novoupisanih pacijenata, daleko manje od optimalnog broja, koji bi mu jamčio pristojne prihode. Ipak, dr. Dukić je odlučio ostati unatoč činjenici da bi u drugoj ambulanti koja mu je ponuđena, s obzirom na broj upisanih pacijenata daleko više zarađivao. Međutim, njegovim odlaskom svi pacijenti iz Vratišinca bili bi preusmjereni u druge ambulante. Zauzvrat, od Vijeća je zatražio da ga oslobodi plaćanja najamnine, odnosno da godišnja najamnina za prostor iznosi 1 kunu godišnje. Dukić jedini od svih liječnika u Međimurju za svoj rad plaća koncesiju Županiji i najam Općini, dok liječnici koji imaju daleko veći broj pacijenata i rade u prostorima Doma zdravlja, Domu plaćaju simboličnu najamninu od jednu kunu.
Načelnik Općine Zdravko Mlinarić, predložio je da se liječniku smanji najamnina za 50 posto i da ga se oslobodi obveze spomeničke rente, čime bi Općina uzvratila dobrom gestom Dukiću. Međutim, rasprava, prije koje je predsjednik Vijeća Antun Bukovec zamolio da se o toj temi ne politizira, u kojoj su svi, bez izuzetaka, hvalili profesionalnost i etičnost liječnika Dukića, vodila je u sasvim drugom smjeru. Oporba, ali i dio pozicije, tražili su da se izađe Dukiću u susret i oslobodi ga plaćanja najma, unatoč upozorenjima načelnika kako je u adaptaciju zgrade u kojoj se nalazi ambulanta uloženo 370 tisuća kuna, da se radi o privatnoj djelatnosti te da i državna revizija ima primjedbe zbog preniskih cijena najma prostora u vlasništvu Općine. Kako su se kroz raspravu iskristalizirala dva prijedloga, načelnikov i prijedlog oporbe, prišlo se glasanju, koje je gotovo povijesno za Općinu Vratišinec. Naime, načelnikov prijedlog nisu podržali niti “njegovi”, pa je sa 5 glasova “za”, 7 “protiv” i 1 “suzdržan”, Mlinarićev prijedlog pao. Za prijedlog oporbe glasalo je 8 vijećnika, a petero ih je bilo suzdržanih. Ako se ne varamo, to je tek drugi put u sazivu ovog Vijeća da je načelnik po nekoj točki o kojoj se glasalo morao priznati poraz. Dakle, doktor Dukić ubuduće neće plaćati najamninu, a Vratišinčani će imati svog liječnika.
V.Trstenjak

Izvor: 2930