Glas javnosti 30.06.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Nastavlja se trakavica oko Panexa

Cijenjeni članovi udruge Nova pravednost u praksi!
Poduzeće “Panex” kao jedinstvena cjelina bilo je jedno od uspješnijih poduzeća u Međimurju, a sve do njegove prve pretvorbe i privatizacije. Ondašnja uprava bila je idejni tvorac koncepta da se uspješno poduzeće pretvori u poduzeće koje “uspješno prikuplja i ubire zakupninu”. Pod istom upravom formirano je nekoliko desetaka privatnih poduzeća “Panex” d.o.o.-a. S novoformiranim poduzećima ta ista uprava sklopila je dugogodišnje ugovore o najmu poslovnih prostora i opreme. Do danas ih je opstalo nekoliko - svaka čast onima koji su uspjeli preživjeti, vjerujte, nije im bilo lako. Ondašnji i sadašnji “Panex” po svojim gospodarskim kapacitetima i potencijalima identično je poduzeće. Dnaašnje poduzeće osim što “prikuplja” najamninu ima i “marginalnu proizvodnju”. U današnje vrijeme naći posao da zaposlite samo jednog proizvodnog radnika pravo je umijeće. U Lijepoj našoj proizvodnja je stvarno marginalizirana i nepoželjna, a proizvodnja je jedini generator gospodarskog rasta.
Ondašnje poduzeće osim što je “prikupljalo” najamninu uz direktora imalo je zaposleno i dvadesetak režijskih radnika, Panex je ugasio svoju vlastitu proizvodnju, pa je sve dano u zakup. 1994. g. poduzeće je iskazalo gubitak od 2.526.439,46 kuna, a 1995. gubitak od 2.320.683,99 kn, gubitak je prikazan uz obračun troška amortizacije od 50%, dakle gubici su realno bili znatno viši. Gdje su novci od tih zakupnina, tko ih je i u što potrošio, a možda su i oni na “nekom izdvojenom računu”. Poduzeće raspolaže sa oko deset tisuća kvadrata proizvodnog i uredskog prostora, svi prostori stariji su od 30 godina, svakom iole razboritom jasno je da objekte treba održavati i kao uređene staviti u funkciju, a to iziskuje ulaganja. Budući da su na svim nekretninama upisane zabilježbe zabrane otuđenja i zaloga (temeljem tužbi dioničara prve pretvorbe) svakom je jasno da se sve investicije i investicijska održavanja u tako veliku imovinu mogu financirati iz tekućih prihoda “ubrane zakupnine”. Kvaliteta prostora koji se daje u zakup mora odgovarati i cijeni, viši prihodi iziskuju i više troškove, derutne i nefunkcionalne prostore ne treba nitko, prazni prostori ne ostvaruju prihode već troškove održavanja i amortizacije.
U poslovnom svijetu postoji velika razlika između termina FAKTURIRANO i NAPLAĆENO, a očito samo neki ih ne razlikuju ili ih namjerno ne žele razlikovati. Poduzeću Panex Mix d.o.o. Panex d.d. godinama (cijelo desetljeće) fakturirao je trošak najma sukladno potpisanom ugovoru o najmu, fakture su zaprimane ali nisu PLAĆENE, više od desetljeća ni lipe. Fakturirano je, naplaćeno nije, najstarije potraživanje starije je od jednog desetljeća, utuženo je 1998. g., pravomoćna presuda još nije donesena (zahvaljujući našem pravosuđu).
Koliki je iznos PDV-a koji je Panex d.d. obračunao i platio, a s tim istim iznosom PDV-a se poduzeće Panex-Mix okoristio. Iznos izračunajte sami, budite realni, ne računajte od oka. Poduzeće Panex d.d. održava svoje redovne Skupštine, na istim se vode zapisnici od strane javnog bilježnika, preslike svih traženih zapisnika dostavljene su odvjetnici dioničara prve pretvorbe, zapisnici sadržavaju sve odluke koje je Skupština donijela. Sadašnja uprava i Nadzorni odbor upravlja imovinom poduzeća pažnjom dobrog gospodara. Svi objekti su održavani po načelu hitnosti, a iz vlastitih tekućih obrtnih sredstava, svi objekti su u funkciji (gotovo 100%), u njima se obavljaju gospodarske aktivnosti (većinom proizvodne) tokom ovih godina imovina nije devastirana već oplemenjena.
Cijenjeni članovi udruge, i ja sam sebi postavljam samo jedno pitanje na koje bih želio znati odgovor, kada će Panex d.d. zaprimiti pravomoćnu presudu po spomenutoj tužbi, koliko će potraživanje iznositi sa pripadajućim zateznim kamatama (više od desetljeća). I na kraju: kako, kada i tko će sve to PLATITI?
Poduzeće i dalje koristi prostore Panex-a, ovaj puta bez ugovora, ilegalno, bez plaćanja. Gospodo to Vam je PRAVEDNA PRAKSA u praksi.
Pošteno i pravedno bi bilo da za sve vrijede ista pravila, da najam plate veliki i mali, ovi i oni, a da abolirani ne budu samo neki.
P.S. Što je ovo uopće nama trebalo, kad sve ovo svi mi to dobro znamo, doduše možda je netko postao i zaboravljiv. Vjerujte mi, morao sam ovo napisati a najradije ne bih, ovo nije moj stil, ali u moralnoj sam obvezi spram svih radnika, posebice PROIZVODNIH radnika.
Željko Fileš,
član NO-a, predstavnik radnika,
hrvatski branitelj

Izvor: 2931