Arhiva 30.06.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Tko se to želi riješiti liječnika Barlovića iz Štrigove?!

Našem se uredništvu ovih dana obratio liječnik ambulante Doma zdravlja u Štrigovi Dino Barlović, dr. med., želeći naglasiti probleme vezane uz vlastiti status unutar ustanove u kojoj radi. Naš sugovornik smatra da je u nemilosti ravnateljstva i Međimurske županije kao osnivača Doma zdravlja jer mu nisu uvažili zahtjev da ambulante uzme u koncesiju.
- Dom zdravlja za ovu ambulantu dobiva glavarinu od HZZO-a i dio tog novca je i moja plaća. Ostatak glavarine naša ustanova koristi za druge potrebe, a istovremeno, liječnici koji su ambulante uzeli u koncesiju od HZZO-a dobivaju glavarinu koju u cijelosti koriste po svom nahođenju. Tražio sam i ja ambulantu u koncesiju, ali mi ju je županijski Upravni odjel za zdravstvo odbio. Moja je plaća upola manja od kolega u koncesiji, a tim mi je plaćen po satu unatoč velikom obimu posla - kaže D. Barlović koji na posao u Štrigovu, u kojoj zbrinjava 2.130 pacijenata, svaki dan putuje iz Svete Marije. Osim branjenja vlastitih materijalnih interesa, Dino Barlović zagovara i investicije koje bi kao liječnik-koncesionar učinio. U tom se smislu osvrće na ambulantu u kojoj radi.
- Pogledajte zidove čekaonice, puni su vlage, a drvene klupe starije od mene. Ljudi ovdje neudobno sjede po dva, tri sata čekajući na red. Prostor nije ni dobro prozračen, dok bih o opremljenosti svoje ambulante također mogao puno reći. Dom zdravlja ništa nije uložio u opremu, nemam ni set za reanimiranje, ni tubus, na što stalno upozoravam naše vodstvo. Provjerio sam koliko novaca Dom zdravlja ima na žiro-računu. Vjerujte, ima dovoljno da se nešto ovdje investira - ističe doktor Barlović.
Administrativna
šutnja(?)
Važan detalj u ovoj priči je i taj da je Dino Barlović na specijalizaciji obiteljske medicine u Zagrebu, za što mu, tvrdi, ravnatelj Doma zdravlja Branko Vrčić, dr. med., ne osigurava ugovorene uvjete.
- Kao liječniku koji je na specijalizaciji, meni se uopće ne pomaže. Ja normalno odrađujem posao u ambulanti i polazim predavanja u Zagrebu. Polovicom ožujka pisanim sam putem pitao zašto mi nije osigurana adekvatna zamjena, ali odgovor nisam dobio. To ja zovem administrativnom šutnjom. Na sve to, ovih sam dana slučajno naišao na javni natječaj Doma zdravlja kojim se traži liječnik opće medicine u Štrigovi. Dakle, žele me se riješiti! Trenutno radim i na tome da mi se u Sloveniji nostrificira diploma i da odem raditi u susjednu zemlju u kojoj su primanja puno veća - kaže Dino Barlović, dr. med.
Pitali smo našeg sugovornika o detaljima ugovornog odnosa s Domom zdravlja koji se tiče specijalizacije, na što je odgovorio da njegova nastojanja idu u smjeru razvrgavanja tog ugovora.
Vrčić: Barloviću smo nudili više no ikome
Svaka priča ima najmanje dva gledišta, pa donosimo i ono koje brani ravnatelj Doma zdravlja Branko Vrčić, dr. med. On za list Međimurje potvrđuje navode Dine Barlovića koji se tiču koncesije i specijalizacije, ali dodaje i detalje koje nam je liječnik iz ambulante u Štrigovi prešutio.
- Kolega Barlović počeo je raditi u listopadu lani i mene je, kao ravnatelja, njegov angažman dočekao. Dobio je specijalizaciju koju polazi u Zagrebu, da bi u siječnju ove godine zatražio koncesiju. Nakon višestrukih konzultacija s onima koji su za ovo područje mjerodavni, Županija je kao osnivač Doma zdravlja taj zahtjev odbila. Razlog je u tome što je Međimurje otišlo u daleko previsok postotak koncesijskih ambulanti u odnosu na hrvatski prosjek.
Čak je 94 posto ovdašnjih ambulanti u koncesiji, a to govori o tome da je Dom zdravlja Čakovec na putu za koji nismo sigurni kamo vodi i kako će funkcionirati. Bolje je čuvati mjesta koja imamo i stoga je još nekoliko zahtjeva liječnika za koncesiju odbijeno - kaže B. Vrčić.
Kad je o liječniku u štrigovskoj ambulanti riječ, ravnatelj Doma zdravlja ističe da je pokušao napraviti niz ustupaka koje drugim liječnicima nije nudio niti je na to bio primoran.
- Kolega Barlović je vrlo uporan i trudi se zbog sebe. Shvatio je da ima ugovor s nama i da ga taj dokument na nešto obavezuje. Osobno sam župana Ivicu Perhoča tražio da se za Barlovića daju bolji uvjeti jer liječnike ovdje moramo čuvati kao malo vode na dlanu. Nudili smo mu pokrivanje 100 posto troškova putovanja, umjesto sadašnjih 85 posto, i veću plaću, no on na to ne pristaje. Nudili smo mu i koncesiju kad završi specijalizaciju za tri godine, ali je i to odbio - kaže za list Međimurje ravnatelj Doma zdravlja Branko Vrčić, dr. med.
Zanima ga samo novac?
Na naše pitanje zbog čega doktor Barlović odbija sve ponude Doma zdravlja i Međimurske županije, ravnatelj Vrčić daje odgovor koji, neizravno doduše, upućuje na materijalni interes. Pitali smo i o zamjenskom liječniku opće prakse te sumnji doktora Barlovića da ga se u Domu zdravlja “žele riješiti”.
- On sve odbija, što mi je i sam rekao, zbog toga što mu se pruža šansa da radi u Sloveniji. To mogu razumjeti, međutim, on jednako tako mora odraditi svoje obveze uređene ugovorom o specijalizaciji. Kad me pitate o njegovoj zamjeni koju mora imati zbog obveza na specijalizaciji, onda mogu potvrditi da stalno objavljujemo javni natječaj na koji se nitko ne javlja. Zašto? Zato što nitko ne želi doći raditi na određeno vrijeme. Upravo zbog toga nam je natječaj stalno otvoren, a kolegu mijenja Hitna medicinska pomoć.
Dino Barlović odlazi po 15 dana u Zagreb i tako je mogao nastaviti do kraja specijalizacije, međutim, on sad želi na mala vrata isposlovati prekid specijalizacije jer mi ne poštujemo ugovorene uvjete.
To je i točno, no isto tako je točno, i kolega to dobro zna, da cijelo vrijeme tražimo i nudimo rješenja, stalno pomažemo. U dogovoru sa županom, osobno sam mu preko zadanih mjera nudio drugačije materijalne uvjete rada, ali on ni na što ne pristaje - zaključuje ravnatelj Doma zdravlja.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2931