Arhiva 08.07.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Svaki četvrti hrvatski vojnik nosit će Jelenove čizme

U projektu opremanja hrvatske vojske, u okviru ostvarenja plana koji predviđa da će ubuduće hrvatski vojnik biti odjeven u hrvatsku odoru, zaštićen s hrvatskom kacigom, opremljen suvremenim domaćim pištoljem i jurišnom puškom te obuven u domaću čizmu sudjeluje i Industrija obuće Jelen Čakovec.
PRVIH 5.150 PARI
Upravo ovih dana iz Jelena je krenula isporuka 5.150 pari čizama za Hrvatsku vojsku koja u opremanje hrvatskih vojnika čizmama iz domaće proizvodnje investira ukupno 19 milijuna kuna, odnosno 580 kuna po paru čizama koje proizvodi hrvatska zajednica obućara - INKOP Poznanovec, Borovo Vukovar, Jelen Profesional Čakovec i Obuća Viko Varaždin.
Darko Pintarić, direktor Jelena, kaže da međimurski obućari nisu baš novaci u tom polsu:
- Uključeni smo u proizvodnju ljetne vojničke čizme čije su posebne kvalitete razvijene u suradnji Tehničko-tehnološkog fakulteta, MORH-a, klastera proizvođača obuće, odnosno vojne opreme, a mi smo u toj zajednici među tvrtkama koje imaju iskustva s traženom tehnologijom proizvodnje i sa specifičnim zahtjevima kvalitete.
Naime, Jelenove čizme iz ranije naše proizvodnje isprobali su pripadnici Hrvatske vojske u Afganistanu i u Siriji, na Golanskoj visoravni, a novi proizvod je nešto što vojska još nije imala.
To je posebna čizma koja ima vodonepropusne i zrakopropusne membrane, to je – tehnološki gledano – proizvodnja koju mi poznajemo već tridesetak godina, a tehnološka su rješenja već primjenjivana u proizvodnji najkvalitetnije dječje obuće u Jelenu.
SVAKI ČETVRTI
- Ugovor koji smo sklopili o proizvodnji čizama traje četiri godine, a prvih 5.150 pari vrijedno je okruglo tri milijuna kuna. Ako uzmemo u obzir da je naručeno ukupno nešto više od 20.000 pari, onda se lako izračuna da će svaki četvrti hrvatski vojnik nositi Jelenove čizme.
S ovom proizvodnjom – ako ne otvaramo kao temu stare dubioze iz prošlih godina – mi smo čvrsto pozitivni u poslovanju, a posebna je vrijednost u tome što nakon što smo dobili iznimno visoke ocjene za vojničke čizme koje smo ranije proizvodili, a testirane su u realnim uvjetima, sada idemo u tržišnu utakmicu sa znatno unaprijeđenim proizvodom. Javljaju nam se već desetine malih army shopova zainteresiranih za plasman tih čizama (za to još nemamo dopuštenje) jer su stekli dobra iskustva već s našom starom čizmom.
IZVOZNI
POTENCIJAL
- Puno je i upita iz inozemstva – traže nas informacije s Kosova, iz Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine. Afganistanska je vojska dobila dozvolu SAD-a da nabavi određene količine vojne opreme od hrvatskih proizvođača..
Trenutno se pripremamo za novi natječaj MUP-a, za službenu radnu obuću policajaca (od specijalne policije do pozornika) u kojoj ćemo nuditi i posebno ženski asortiman obuće.
Za dvije stotine zaposlenih u Jelenu sada imao i posla i prilične izglede da se poduzeće održi i sačuvaju dragocjena radna mjesta, pa i otvore nova.
Marijan Belčić

Izvor: 2932