Sri, 13/07/2011

Tražite račun od stomatologa

Bijeli očnjak
 

Tražite račun, ali i popis onoga što možete dobiti besplatno!
Dugo godina imam probleme sa zubima, a moram vam reći i zubarima. Zato ovo i pišem. Dakle, odlazak stomatologu za veliku većinu građana  neugodno je i bolno iskustvo  koje često postaje još neugodnije nakon završetka liječenja, odnosno kad pacijenti ostaju zbunjeni jer u većini slučajeva  ne znaju trebaju li plaćati za  neke stomatološke usluge i koliko. Osim toga odlazak stomatologu za uljepšavanje osmijeha i nove zube može poprilično koštati i može se razlikovati od jedne do druge ordinacije, može se za skupu uslugu izdati račun, ali i ne izdati.
 Liječenje zuba kod privatnih  stomatologa je jasno, ali česti  problemi nastaju kod stomatologa koji rade preko HZZO-a, kao i kod pacijenata koji  ne znaju što sve pokriva osnovno, a što dopunsko zdravstveno osiguranje.
Iako postoji formiran cjenik  usluga stomatologa, građani nisu uvijek na čistu kad dođe do  plaćanja računa, posebno ako su u pitanju tzv. bijele plombe koje neki  stomatolozi naplaćuju, a neki  ne. Također se razlikuje i cijena  ugradnje bijelih plombi od jednog do drugog stomatologa.
Prema zakonu pacijenti koji  imaju obvezno zdravstveno osiguranje ne moraju plaćati ugradnju bijelih plombi do očnjaka  te amalgamske ispune na ostalim zubima. Liječenje i  vađenje zubi uz anesteziju također je pokriveno zdravstvenim osiguranjem, kao i odstranjivanje mekih i tvrdih zubnih  naslaga, kao i totalna zubna  proteza - akrilatna i totalna  zubna proteza s metalnom bazom. Sve ostale usluge naplaćuju se prema određenom  cjeniku koji bi trebao biti jasno  istaknut u svim stomatološkim  ordinacijama.
 Moji poznanici se najviše žale jer  nisu dobili račun za neko liječenje, ali ga nisu ni tražili.
Ispitao sam i doznao da su prema osnovnom zdravstvenom  osiguranju osigurane osobe obvezne sudjelovati u troškovima zdravstvene zaštite u visini od  20 posto pune cijene zdravstvene zaštite, ali postotak može biti i manji. Ako pacijent uplaćuje dopunsko zdravstveno osiguranje ono mu pokriva sudjelovanje u  navedenim troškovima.
U svakom slučaju, prije ugradnje bijele plombe ili bilo kakvog drugog izvanstandardnog rada na zubu, stomatolog bi trebao upozoriti pacijenta na to što će napraviti i  koliko će to koštati. Sve što je izvan standarda  HZZO-a stomatolog može  preporučiti pacijentu i s njim se  dogovoriti o cijeni, ali to može  raditi izvan redovnog radnog  vremena jer u protivnom oduzima vrijeme pacijentima koji  dolaze tijekom redovnog vremena i preko HZZO-a.
Bijeli očnjak