Glas javnosti 21.07.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Želimo mir u središtu Čakovca

Nedavno je u našim novinama pisalo da je u noćnom baru “Guru” prebijen mladić koji je nažalost i umro. A što je s “guruima” u centru Grada koji rade pod zaštitom gradske i županijske vlasti, a ubijaju građane svakodnevno kroz godinu, glasnom glazbom, bukom, divljanjem do ranih jutarnjih sati. Pri tome mislim na stanare užeg gradskog središta. Gdje su pješačke staze u gradu sa kojima se gradonačelnik hvali? Ima samo natpise kraj ugostiteljskih terasa, jer se njima naša vlast hvali, a ne pješačkim stazama. Donesen je zakon o zabrani pušenja što je vrlo pohvalno, ali se sada puši na vanjskim terasama. Da li se netko zapitao kako će to utjecati na stanare koji iznad takvih terasa imaju stanove. Nažalost, mi smo ostali zakinuti i oštećeni, jer ako otvorimo prozore osim buke, sad nam ulazi i dim cigareta. Kad nastupe ljetne vrućine život naš stanara postaje neizdrživ.
Najveći problem je noćni klub “Arcus” u centru grada. Još bi se nekako izdržalo do ponoći, ali živjeti u neposrednoj blizini noćnog kluba tokom cijele godine za nas je svakim danom sve teže i teže.
Donesen je zakon o zabrani pušenja, a kod nas u centru bi se trebale nositi zaštitne maske da se ne ugušimo. Umjesto cvijeća u centru grada postavljene su stajaće pepeljae jer koga briga za zdravlje ljudi. Kao da su to ulice u kojima nema stanara već postoje samo ugostiteljski objekti čiji vlasnici pod okriljem gradske vlasti sustavno narušavaju osnovna ljudska prava stanara u zgradama užeg centra grada. Oni se bogate, a mi se razboljevamo, noći provodimo budni i nervozni iščekujemo završetak rada noćnog kluba.
Žalosno je da to ne vide razne inspekcije, policija, liječnici, jer svi oni na TV-u i medijima riječima štite ljude, a u životu je sasvim drugačije, njihov rad se nigdje ne vidi. Da li su nam loši zakoni ili ljudi koji ih se ne pridržavaju, a kažemo da živimo u demokratskom društvu gdje smo svi zaštićeni i ravnopravni. Možda bi i mi trebali pozvati neku komisiju iz Europske unije, Udruge za ljudska prava i sve one kojima je na prvom mjestu zdravlje i život dostojan čovjeka.
Ovim putem apeliramo na gradsku vlast da što hitnije poduzme mjere kojima će se uvesti reda u radu kafića u gradu Čakovcu. Smatramo da je ponoć gornja granica do koje bi kafići u centru grada smjeli raditi i tu nikakvog odstupanja ne bi smjelo biti. Dozvolu za rad noćnom klubu “Arcus” što hitnije preispitati, apsurdno je da usred stambene zone radi noćni klub. Tko mu je omogućio rad, da li je sve legalno i u skladu s zakonskim normativima. Ako je bilo propusta neka odgovorni za to snose sankcije. Takvim je objektima mjesto na periferiji, gdje svojim radom neće nikoga ugrožavati. Zahtjevamo što hitnije zatvaranje noćnog kluba (u tijeku je sastavljanje peticije), prenamijeniti „Arcus“ iz noćnog kluba u kafić i striktno regulirati radno vrijeme u svim kafićima u centru grada (naš je prijedlog maksimalno do ponoći). Ovu gradsku vlast smo i mi birali i ona treba raditi u interesu građana, a ne pojedinaca, pripadnika ugostiteljskog lobija koji se bogate. Molimo i zahtijevamo da se što hitnije nešto poduzme jer život u centru grada postao je nemoguć i tražimo od vlasti da nas zaštiti i omogući život dostojan čovjeka.
Stanari iz centra
Čakovca

Izvor: 2934