Glas javnosti 27.07.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Zapovjednik ne poznaje sustav

Ne mogu, a da ne reagiram na članak objavljen u Međimurju pod naslovom Vježba civilne zaštite je lakrdija!. Osobno ne poznajem gospodina, ali zbog niza netočnih i neistinitih činjenica navedenih u članku moram reagirati. Nakon gotovo dvanaest godina izbivanja iz rodnog kraja vratio sam se i pokušavam se aktivno uključiti u život i rad na lokalnoj razini, no tu je šaroliko društvo raznih funkcionera koji vide sve osim svog posla. Biti vatrogasac je plemeniti, častan, čovjekoljubiv, hrabri i ponosni poziv koji sa sobom nosi niz dužnosti i odgovornosti.
Zakoni i pravilnici jasno definiraju odnose, ovlasti i djelokrug rada, pa ne vidim zbog čega u narečenoj situaciji zapovjednik DVD-a komentira stvari za koje je iz članka vidljivo da ih ne razumije. Evidentno je da ne poznaje u prvom redu zakonsku normativu koja uređuje to područje, a nadalje je vidljivo i da ne poznaje sustav, odnose i koordinaciju unutar njega.
U članku navodi da se Elaborat može napisati o svemu,... pitanje je koliko ih je on napisao kao nositelj (to mu je u opisu radnog mjesta) i u izradi koliko njih je sudjelovao, pročitao. Upravo ta dokumentacija, odnosno planiranje stručnih poslova u zaštiti i spašavanju dio je dokumentacije koja omogućuje poslodavcu puštanje radnika na intervenciju, financiranje i plaćanje, osiguranje. Baš zbog toga treba poštivati procedure jer dok se desi nesreća poteže se pitanje SOP-ova, Elaborata, Planova, Protokola,... a ne „mi to radimo ovak“.
Spominjanje broja za žurne pozive (112) samo potvrđuje da gospodin vidi samo iz svoje perspektive, jer ima JLP(R)S koje imaju nekoliko HMP sa stalnom službom i nekoliko punktova, dežurstva..., a da ne govorim o drugim organiziranim snagama koje sudjeluju u zaštiti i spašavanju.
U području odgovornosti, odnosno u području djelovanja DVD-a Prelog nema autoceste, pa ne znam zbog čega su lutali autocestom. A nameće mi se i pitanje koliko puta se može promašiti ulaz na autocestu, odnosno koliko ima ulaza na autocestu.
Tu se osvrćem na provedbu spominjane vježbe u Cirkovljanu. Napominjem da ne znam detalje s događaja, ali znam da u vježbama ZiS postoji jedinstveni sustav rukovođenja i upravljanja vježbom, a vatrogasci su sudionici. To govorim zbog slijedećeg, ako je netko tražio da se telefonom potraži pomoć, sigurno je za to imao razloga, a vatrogasac je morao postupiti po nalogu, a ne pametovati i reći „mi to radimo ovak“. Za primjedbe i prijedloge postoji mjesto i vrijeme, a u vrijeme vježbe ili stvarne situacije se posao odrađuje prema uputama, nalozima i zapovijedima, a ne prema osobnom nahođenju. U nekoliko navrata se spominje DSUZ, a iz teksta je vidljivo da se radi o Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS).
Mario Blažeka

Izvor: 2935