Gradovi i općine 04.08.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 29.02.2016. 13:39.

PRELOG: Obitelji Marđetko uzurpiran privatni posjed

Preložanin Pavao Marđetko (71) posljednjih godina bezuspješno pokušava istjerati pravdu zbog uzurpacije njegovog poljoprivrednog zemljišta u Prelogu, nadomak tvrtke Eurobeton. Još prije 10-ak i više godina, šljunčani put među parcelama počelo se proširivati kako bi tegljači mogli nesmetano prolaziti od separacije do tvrtke. Marđetko tvrdi da je oštećen značajan broj ljudi s preloškog područja koji ovdje imaju parcele:
- Nemam ja ništa protiv izgradnje i proširenja puta jer sam svjestan da je to potrebno, međutim, vlasnike nikada nitko ništa nije pitao, već se cesta samovoljno proširivala na uštrb privatnih posjeda. Smatram da su krivi čelnici Grada Preloga koji su prešutno dozpustili Eurobetonu da uzurpira privatne parcele. Prošle sam godine razgovarao s gradonačelnikom Dragutinom Glavinom te pročenikom Željkom Poredošem o ovoj problematici i tada su mi obećali da će pokušati naći rješenje. Međutim, do danas se nije dogodilo ništa. Savjetuju mi da tužim Eurobeton te prije toga platim mjernika. To su troškovi koje ja ne mogu podnijeti. U svibnju ove godine razgovarao sam i s ljudima iz Eurobetona (Radenkom Đurićem i Josom Živkovićem), no ni tada mi nije dat nikakav konkretan odgovor. Jasno nam je da je nemoguće vratiti uzurpirane dijelove, ali bi u jednoj uređenoj zemlji bio red ljudima isplatiti odštetu - kaže Pavao Marđetko koji je u međuvremenu vlasništvo nad parcelama prenio na sina Dubravka.
- Ova je cesta nekada bila široka oko 4 metra, a sada joj širina iznosi 12 metara, što dovoljno govori o kolikoj je uzurpaciji riječ. Mislim da bi i drugi vlasnici parcela trebali reagirati, kako bismo zajednički lakše došli do rješenja. Privatni posjed morao bi biti zaštićen - dodaje Dubravko Marđetko (35).
PUT OD ZNAČAJA
Gradonačelnik Preloga Dragutin Glavina očitovao se o ovom problemu:
- Cesta se počela proširivati još prije 20-ak, možda i više godina te smatram da su vlasnici parcela trebali reagirati znatno ranije. Iako se problem nije pojavio u vrijeme mog mandata, ne znači da se ne želim angažirati. Naprotiv. Stalo mi je da sa svojim sugrađanima nađem rješenje koje će zadovoljiti sve strane, ako je to moguće. Razgovarat ću s ljudima u Eurobetonu i vidjeti što se da učiniti. Taj put trebao bi biti širok 6 metara, a svjestan sam da je sada širok desetak metara. S druge strane, sporna cesta za nas ima potencijalno velik turistički značaj jer bismo željeli da u budućnosti bude veza prema cirkovljanskoj šljunčari (Tegrinom dijelu separacije), koju bismo prenamijenili i uredili kao kupalište, te dalje prema Oporovcu i budućim toplicama u Draškovcu. Budemo li došli do realizacije tog projekta, to znači da će Grad otkupljivati zemljište, čime će se cijeli ovaj problem automatski riješiti - pojašnjava Drago Glavina.
Željka Drljić
Snimio D. Lesar

Izvor: 2936