Glas javnosti 17.08.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

Prometni kaos u Čakovcu

Unatrag dvije-tri godine sve vam više čitatelja piše o lošem stanju u prometu u gradu Čakovcu i bližoj okolici, odnosno prilaznim cestama gradu. I mi smo vam već pisali o tome, i ukazivali gdje su problemi za građane Čakovca u kretanju gradom kao i glede javnog mira i reda. No očito je da sva ta pisma nisu urodila nikakvim rezultatom odnosno učinkovitom akcijom odgovornih tj. prometne policije. Jer stanje u prometu je sve gore i gore. To loše stanje ogleda se u sljedećem:
1. Ako izuzmemo akcije vikendom drugih vidljivih akcija usmjerenih i točno ciljanih na određene devijacije u prometu nema. Akcije sa kartonskim policajcima i malim semaforčićima za mjerenje brzine doslovno su ismijane od strane bahatih vozača.
2. Vi danas u gradu itekako trebate paziti kako prelazite zebru da vas ne pokupe divlji vozači. Posebno ste u opasnosti na većim raskršćima kao što su kod Zavoda za zapošljavanje, Mažuranićeva ulica te zebre kod zgrade Teama na sajmištu, zebra kod Konzuma itd.
3. Biciklisti prelaze odnosno voze se zebrama kako im svidi i hoće.
4. Bahati i arogantni vozači u nabrijanim-friziranim autima i motorima iživljavaju se nad građanima svojom bučnom i divljom vožnjom po gradu, a posebno na prilaznim cestama gradu u svako doba dana i noći. U dane vikenda odnosno praznika za njih su ulice pravi eldorado kad divljački pritisnu gas. Može se cijele noći čuti zavijanje, turiranje i slično po gradu. I to tako već mjesecima. Kršenje javnog reda i mira, kao i prekomjerna buka friziranih ljubimaca svakodnevna su pojava.
5. Užim gradom se i dalje voze neodgovorni biciklisti, a komunalnog redara ni od korova.
6. O parkiranju po gradu već vrapci pjevaju.
Pozivamo i vaše čitatelje nek se jave na tu temu i pokušaju odgovoriti na ova pitanja:
- kad su zadnji put vidjeli mjerenje brzine auta na našim prometnicama?
- kad su zadnji put vidjeli da se mjeri buka pojedinih prometala? Toga možda nikad nije bilo.
- kad je zadnji put bila kontrola prelazaka na zebrama, odnosno poštivanja pješaka i usporavanja automobila? Na većim raskršćima sve je češća pojava da ste već na zebri a auto svejedno projuri pred vama. O usporavanju pred zebrama možemo samo sanjati.
- kad je zadnji put obavljena kontrola biciklista u prometu, posebno u prelazu zebri?
Bilo bi jako dobro da i vaši novinari naprave potajnu reportažu po ovom pitanju i snime sve aspekte prometa u gradu. Kao i da iza toga (i na temelju pisama čitatelja) traže odgovore od prometne policije. Nju uglavnom možemo vidjeti kako se voze u automobilima.
Mi stanujemo u Mihovljanskoj ulici u kojoj vlada divlji zapad. Glede poštivanja prometnih propisa u prometu u oba smjera. Sigurnost građana je jako ugrožena a od buke stalno se krši javni red i mir. No znamo da i u drugim dijelovima grada gdje su prilazne ulice-ceste gradu je isto takva katastrofalna situacija glede sigurnosti i javnog reda i mira. Dok npr. možemo na TV vidjeti kako se u drugim gradovima provode akcije npr. mjerenja buke friziranih auta i motora, koji svi proizvode abnormalnu buku i odmah se isključuju iz prometa, kod nas toga nema ni na vidiku. Manjina i dalje već mjesecima maltretira i iživljava se nad većinom. Opravdano se postavlja i pitanje što radi Vijeće za prevenciju grada Čakovca, kad se im pred nosom događa takav nered i kaos u prometu. Građani Čakovca daju ne mali novac i traže učinkovit rad.
Grupa građana iz
Čakovca

Izvor: 2938