Arhiva 14.09.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

VLAK BEZ VOZNOG REDA: Je, de ste bili prije 23 minute?!

Bez posebne najave, Hrvatske željeznice promijenile su satnicu po kojoj je vozio vlak 791 na relaciji Kotoriba - Čakovec, koji je kretao iz Kotoribe u 6:52, a u Čakovec stizao u 7:27. Štoviše, na informacijama i na web stranici HŽ-a taj je vlak i dalje upisan po starom voznom redu, a na čakovečkom kolodvoru tek je rukom na velikom tiskanom voznom redu unijeta ispravka.
Putnike koji su se našli u nemogućoj situaciji u ponedjeljak ujutro, kada su – kao i mjesecima prije toga – trebali tim vlakom ići na posao, niti je tko obavijestio, niti upozorio na promjenu voznog reda koji se inače utvrđuje i mora znati mjesecima unaprijed, a gubitak putnika iz tog ili bilo kojeg drugog razloga HŽ očigledno previše ne zabrinjava.
Da su Hrvatske željeznice velik, užasno trom i birokratiziran sustav, do krajnje granice (do blokade i zatajenja) i centraliziran sustav u kojem se i najjednostavnije stvari ne mogu riješiti bez nekakvog incidenta i problema, govori čak i minorna za željeznicu, ali problematična za putnike, promjena voznog reda jednog lokalnog vlaka.
S početkom školske godine, od 5. rujna pomaknuto je vrijeme vožnje tog vlaka, a Dragutin Kocijan, pomoćnik šefa čakovečkog željezničkog kolodvora, strpljivo objašnjava što se dogodilo i kaže da je vlaku odlukom koja se donosi u upravi HŽ-a promijenjen i status:
- Prijašnji vlak 791 bio je u statusu brzog vlaka i zbog toga se naplaćivala doplata na kartu. Sada je to vlak 3313 i od Kotoribe do Čakovca je putnički vlak, a nakon stajanja u Čakovcu u 7:29 nastavlja prema Zagrebu kao brzi vlak.
Vlak kreće iz Kotoribe u 6:29 i u Čakovcu je (na Buzovcu) u 7:01, koju minutu kasnije i na glavnom kolodovu.
Vozni je red promijenjen zbog đaka koji tim vlakom po vremenu dolaska u Čakovec imaju najbolju vezu za dolazak u školu. Odluka o promjeni voznog reda ne ovisi o nama na lokalnom kolodvoru. Vozni red vlakova isključiva je odluka središnje uprave Hrvatskih željeznica, pa kako smo dobili uputu, tako je vlak i postavljen. Istina, i mi smo dobili više upita naših putnika zašto se na web stranici i u središnjem uredu informacija HŽ-a još uvijek navodi sada nepostojeća veza, ali to doista ne ovisi o nama.
Mnogima koji su tim vlakom dolazili na posao u Čakovec više je odgovarao prijašnji vozni red, no sadašnje vrijeme vožnje pogodnije je za đake. Ako lokalna samouprava ima kakvih zahtjeva prema voznom redu, to se rješava izravno i samo u središnjoj upravi HŽ-a. Mi samo dobijemo končanu odluku i vozni red po kojem radimo.
Cijena karte za taj vlak je pogodna: mjesečna đačka karta stoji 276,40 kuna, a radnička je 414 kuna. Karta u jednom smjeru na relaciji Čakovec – Kotoriba stoji 20,20 kuna, no povratna je 32,40 kuna. Što se tiče informacija o novom voznom redu, o tome zašto je u Zagrebu u uredu informacija i na internetskoj stranici još uvijek stari vozni red, ja stvarno ne znam niti mi na to s lokalnih kolodvora imamo ikakav utjecaj – kaže Dragutin Kocijan.
Marijan Belčić

Izvor: 2942