Sport 06.10.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

KUGLANJE: Katastrofa Željezničara

2. HRVATSKA LIGA
Čakovcu derbi - katastrofa Željezničara
Subota je bila dan za dvostruki čakovečko-bjelovarski okršaj. Svaki je „grad“ odnio po pobjedu, ali su utakmice bile dijametralno suprotne. Čakovec je na kuglani Mladost teško došao do bodova protiv Sirele, dok se Bjelovar na svojim stazama doslovce poigrao sa Željezničarom.
• Nakon prošlotjednog gostujućeg boda, Čakovcu je na putu do prve pobjede stajala bjelovarska Sirela koja, iako je tek došla iz nižeg ranga, gaji visoke ambicije što je potvrdila angažirajući nekadašnje prvoligaške igrače Zadravca i Miklošića te bivše reprezentativce iz „klana“ Košutić. Čakovec se ponovo kockao iskorištavajući sve zamjene u taktičke svrhe, uskrativši si tako mogućnost ulaska pričuve u slučaju ozljede ili loše igre kojeg od kuglača. A slabu igru prikazao je onaj od kojeg se to najmanje očekivalo. Zvonimir Plevnjak (541) kao da je sve dobre kugle izbacao tokom tjedna pa je na njemu nesvojstven način doveo momčad u velike probleme kada je u uvodu izgubio od Čuruvije (543) za svega dva čunja. Mladen Grašić odradio je solidan nastup oborivši 559 drva, no Zadravac (567) je u ključnim momentima bio koncentriraniji. Start od 0-2 stvorio je veliki pritisak na suigračima, a jedina sreća je bila što je zaostatak bio malih 10 čunjeva. Sve se preokrenulo u srednjem bloku. Ivan Pigac (545) iskoristio je slab dan trenutno vodećeg igrača lige Spahića (542) te osvojio poen koji je vratio nadu u potpuni uspjeh. Andrija Crnčec nije imao pravi otpor u liku Nikole Košutića (523) pa je uz poen klubu donio i veliku zalihu u čunjevima. Crnčec je „svestranom“ igrom u pune, koja je na napaltu došla u vidu slabijeg čišćenja, dogurao do visokih 580 drva te je uz 2-2 Čakovec imao 50 čunjeva viška. Pune ruke posla imali su kuglači i u posljednjoj dionici. Zlatko Turk je maestralno krenuo u utakmicu (320), održavao je sigurno odstojanje, da bi u nastavku radikalno pao u kvaliteti, ali je svejedno bio najbolji domaći pojedinac i sa 587 drva donio treći individualni poen protiv Miklošića (555). Pomrsiti račune Čakovcu pokušao je Željko Košutić koji se nije predavao do samog kraja. Sa 609 čunjeva opasno je priprijetio i zakuhao situaciju desetak hitaca prije kraja kada se Sirela približila na samo 10 razlike. Na najbolji način odgovorio je Mladen Kancijan (556) te je nakon slabijeg početka sa dvije devetke i nekoliko izvrsno pogođenih pozicija u završnim trenucima bio jedan od kuglača koji su najzaslužiji što je na kraju Čakovec slavio sa 5-3 uz 29 čunjeva prednosti.
• Željezničar se u službenoj premijeri sezone propisno izblamirao i zabrinuo sve svoje poklonike. Nitko nije očekivao da mogu izvući pozitivan rezultat kod Bjelovara, ali isto se tako nitko nije ni nadao da će izgubiti sa maksimalnih 8-0, 321 razlike, tek četiri osvojena seta i što je najžalosnije uz samo 3112 srušenih čunjeva. Kuglači koji su postali dio udarne šestorke u normalnim okolnostima ne bi bili ni pričuve već tek eventualno navijači, međutim razvoj događaja posljednjih mjeseci doveo je klub gotovo do bezizlazne situacije. No, ne gubi Željezničar duele samo na stazama. Tokom tjedna ostali su i bez Zrinka Mačeka koji se povukao iz kuglanja uz službeno objašnjenje o pomanjkanju motivacije. Koliko je na njega utjecala situacija te bitka koju vode njegov brat Igor i Željezničar, ostavit ćemo na prosudbu vama. A Igor bi mogao postati valjda prvi kuglač na našem području glede kojeg će se voditi disciplinski postupak. Klub koji želi zaštiti svoja dugogodišnja ulaganja i igrač željan promjene sredine nikako da nađu zajednički jezik i neko kompromisno rješenje, a ovim radikalnim potezom Željezničar si definitivno nije priskrbio dodatne simpatije. No, vratimo se subotnjoj katastrofi. U takvoj atmosferi koja vlada u i okolo kluba nije lako nastupati pa stoga niti oni koji su donedavno radili visoke rezultate sada više nisu ni sjena sebi, dok druga polovica momčadi, kadeti i juniori, ima dužnost nastupanja i po dva dana zaredom kako bi se upotpunio kadar Jedini koji je bio koliko toliko blizu ublažavanja poraza je Bojan Košak, ali 548 je ipak preslabo za Štefića (564). Bojan Plevnjak s 555 nije mogao parirati Betlehemu (575), a još manje Nikola Turk (523) Vokšanu (564) pa je tako već na poluvremenu bilo sve rješeno. Nastavak je ponudio još porazniju sliku. Predrag Turk 538, Luka Štrukelj 474, a do iste su brojke zajedničkim snagama stigli Franjo Levačić (120) i Denis Košak (354).
Na svojoj kuglani Željezničar bi trebao biti jači i konkurentniji te osvajati bodove da mu se ne desi najcrnji scenarij ispadanja i iz ove lige. Prilika da vidimo koliko su sposobni u svome dvorištu imat ćemo prilike vidjeti već u četvrtak kada je na rasporedu odgođeni susret prvog kola u kojem im za suparnika dolazi Zanatlija iz Siska. Redovnog pa kola uslijed državnog praznika za vikend nema.

3. HRVATSKA LIGA
Zanatlija podvigom do vrha
Pomalo nestvaran početak sezone za Zanatliju. Nakon što su dobili gradskog rivala Prosvjetara, sada su skinuli sklap i glavnom kandidatu za titulu, varaždinskom Željezničaru. Varaždinci su okupili respektabilnu momčad sastavljenu od kako bivših prvoligaških igrača (Jagić, Bajer) tako i osvajača medalja na juniorskim svjetskim prvenstvima (Silić). Međutim, na stazama ne igraju imena, i čunjevi se čak ni u trećoj ligi ne ruše od straha već pri samome spomenu istih. Zanatliji igrači pokazali su iznimnu srčanost i motivaciju koja je bila nagrađena sa vodstvom od 4-0 i 78 razlike. No, za poene je trebalo oboriti solidnu količinu drva, a snaga Zanatlije je bila u trojici igrača na 550+ i dovoljno kvalitetnoj potpori ostatka ekipe. Bliske dvoboje dobili su Jurica Petković (541) protiv Bajera (531) i Franjo Žarković (552) protiv Peršića (547). Znatno sigurniji su bili Franjo Gosarić (559) u odnosu na kombinaciju Kaniškog i Kolednjaka (520) te Mladen Kovač (558) glede Kreša (534). Posljednja dvojica spomenutih kuglača su veliki doprinos Zanatlije kuglanju. Prošle sezone su iz naftalina nakon desetljeća pauze prvo vratili Kovača, a onda su doslovce i „izmislili“ Gosarića pa sada djeluju znatno ozbiljnije čak i kada im nema dugogodišnjeg lidera Ivana Vukoje. Gore navedeno visoko vodstvo trebali su sačuvati Damir Grašić i Radovan Leskovar. Nisu odigrali nešto ekstra, Grašić 528, a Leskovar 525, ali taman dovoljno da im Jagić (551) i Silić (548) nisu uspjeli pokvariti veliko slavlje kojim se do dugo u noć veselilo pobjedi od 6-2 i 22 razlike. Kuriozitet je da je Zanatlija relativno uvjerljivo pobjedio ukupno, a pri tome je izgubio u setovima sa 9-15. Ove rezultate treba potvrditi i protiv laganijih protivnika gdje su se ranijih godina u pravilu dešavala proklizavanja.
Visoku pobjedu od 6-2 i 169 razlike je upisao i Prosvjetar kod Ivančice. Sve su naši kuglači riješili već do polovice igre pa je nastavak bio čista formalnost. Prosvjetar gotovo da nije imao slabe točke. Ninoslav Mikac i Stjepan Blažek sa 569 odnosno 547 čunjeva pokazuju već drugu utakmicu u nizu da je za njih bilo mjesta i u rangu više. Odličan je bio i Emil Horvat (567) dok nisu zanemarivi ni doprinosi Dragutina Danilovića (533) i Ivana Rođaka (523).
Željezničar 2 je izgubio kod Elektre iz Križevaca sa 6-2 i 102 razlike. U idealnoj kombinaciji moglo se možda do remija, ali niti ovako ne treba previše žalovati. Luka Štrukelj 529, Matija Vikert 528 i Nikola Turk 516 činili su bolji dio momčadi, dok se najmlađi nisu baš snašli na kuglani u Koprivnici pa su i zaostali podosta ispod 500 drva.
Trećeligaši nemaju pauzu pa nastavljaju prvenstvo već danas kada je na rasporedu treće kolo. A u njemu Željezničaru u goste dolazi Zabok. Ekipa koja je uvjerena da je najbolja u ligi i da imaju zagarantiran naslov prvaka. Međutim s obzirom da se nalaze na začelju i bez boda u dvije odigrane tekme, morati će uskoro početi pobjeđivati pa je pitanje da li ih može Željo 2 iznenaditi. Dubravčan će nakon slobodnog kola ugostiti renovirani varaždinski Obrtnik, dok Zanatlija ide kod Oroslavja i bit će to derbi jedine dvije stotpostotne momčadi do sada.
Andrija Crnčec

Izvor: 2945