Sport 19.10.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

KUGLANJE: Priključak s vrhom

2. HRVATSKA LIGA
Priključak s
vrhom
Drugu pobjedu u nizu ostvario je Željezničar u subotu kada je pala Zanatlija iz Kutine. Iako razvoj situacije tokom utakmice nije upućivao na uvjerljivo slavlje, na kraju su bodovi osvojeni s uvjerljivih 6-2 i 159 razlike. Nakon prvog para, utakmica je bila praktično još na samom početku. Poeni su podijeljeni, a uz ostvarene rezultate niti jedna momčad nije stekla ni čunj prednosti. Kapetanski je povukao Predrag Turk (586), dok je Žinić (514) djelovao potrošeno od tjednih nastupa što je posebice dolazilo do izražaja prilikom čišćenja (156) te je tako gostima iz Kutine dana prilika da se drže u egalu. U srednjem bloku Bojan Plevnjak je krenuo furiozno sa 166 drva, međutim nije nastavio na istoj razini već je od tako stečene prednosti živio ostatak nastupa u kojem mu je čak visio i poen. Više uz darivanja protivnika (serije promašaja nakon osmica) nego vlastitom igrom uspio je uz 570 oborenih čunjeva sačuvati i poen. Propustom sudaca na polovici igre stvorila se sporna situacija koja je unijela nemir u gostujuće igrače na stazama. Automat nije registrirao drvo koje je vidljivo bilo naslonjeno na stranicu, a isto su u prvom trenutku propustili dosuditi suci. Na intervenciju domaće momčadi sazvano je vodstvo utakmice koje je uklonilo dileme, a treba istaknuti da su se u tom momentu predstavnici Zanatlije iz Kutine ponijeli izuzetno korektno priznavši da se radi o regularno srušenom čunju. Ne bi to jedno drvo imalo toliku težinu da se nije radilo o činjenici da je njime Denis Košak poveo sa 2-0 u setovima. Ipak, danak neiskustvu mlađi je Košak platio na kraju kada je za nekoliko drva (519-524) ispustio dobiti nervoznog suparnika. Rezultat 2-2 i samo 32 razlike u korist Željezničara otvarao je priliku Zanatliji za potencijalno iznenađenje. Bojan Košak i Nikola Turk pokopali su im svaku nadu već nakon 60 hitaca kada su stvorili nedostižnu prednost i osigurali mirnu završnicu. Nikola Turk je u tom dijelu dominirao sa 306 drva, a pad u nastavku (238) vjerojatno ne može objasniti niti on sam. Bojan Košak pa se svakom stazom sve više dizao i na kraju stigao do igrača utakmice uz 596 drva. Sudeći prema bučnom navijanju, posebice kada su u igri mlađi suigrači, primjetno je da se među Željezničare vratila kohezija i pozitivan momčadski duh koji im je nedostajao pretežitim dijelom prošle sezone.
Pobjedom Željezničar se poravnao s gomilom klubova koji su skupili po četiri boda. Čelnu poziciju drži još uvijek neporaženi Obrtnik iz Krapinskih Toplica, a nadamo se da će se njemu pridružiti i Čakovec koji je svoju utakmicu kod Graničar Picoka odigrao u popodnevnim satima ponedjeljka zbog čega rezultat iste nismo uspjeli saznati do zaključenja broja.
• Istinska poslastica očekuje nas u subotu. Nakon niza godina sučelit će se dva čakovečka kluba. Na prvenstvenu pobjedu Čakovec čeka godinama, ali su s druge strane prošle jeseni u direktnom ogledu uzeli tada još prvoligašu Željezničaru međimurski kup. A kako će biti kada se zaista stane na suprotne staze, dođite pogledati u subotu od 16 sati na kuglani Mladost.
3. HRVATSKA LIGA
Klinci namučili Zanatliju
Od trećeligaša uspješan je bio samo Zanatlija koji je u gradskom duelu s klincima iz Željezničara 2 odnio pobjedu od 6-2 uz 74 drva viška. Dugo je Željezničar pružao čvrst otpor, da bi pao u završnici. Mladen Kovač bio je igrač prevage koji je sa 573 čunja odigrao zasigurno jednu od utakmica života i to kako obično biva baš protiv kluba čije je boje i sam branio prije nekoliko desetljeća. Stanislav Štrukelj (539) teško je mogao parirati Kovaču, posebice nakon svega 240 u pola igre, ali je zato oduševio u nastavku sa nestvarnih 299 čunja. Priliku za izjednačenje ponudio je slabi Jurica Petković (489), što je iskoristio Denis Košak (503) poravnavši na 1-1. Prelomni je bio srednji blok u kojem je Željezničar imao već gotovo osigurana oba poena. U prvom ovosezonskom nastupu povratnik Goran Vrček odmah je bio i najbolji pojedinac Željezničara te je sa 546 drva odnio poen u duelu s ovaj puta nešto skromnijim Gosarićom (526). Matija Vikert (518) imao je dobitne karte, ali je neshvatljivo počeo griješiti i doslovce u zadnjoj kugli promašio vodstvo svoje momčadi. Zanatlijin Damir Grašić (519) prigrabio je ponuđeni poklon i na posljednjoj stazi nadoknadio minus od čak 26 drva. 2-2 i 11 prednosti u konačnu pobjedu Zanatlije pretvorili su Ivan Vukoja (552) i Franjo Žarković (526). Braća Turk nisu mogli pratiti njihov tempo. Nikola (516) nije imao svoj dan, Zvonimir još i manje (241), a poraz nije uspio spriječiti niti Žinić (248).
Prosvjetar je kod varaždinskog Obrtnika vodio sa 2-1 u poenima, a imao manjak od 19 drva. Ilija Višić (526) i Ninoslav Mikac na setove (535) donijeli su prednost u poenima, a veliki minus u drvima nakupio je Stjepan blažek (510). U nastavku su Prosvjetari totalno potonuli i bili bez ikakvog izgleda u pozitivan ishod. Dragutin Danilović (496) te kombinacija Rođak+Vrbanec (225+231) previše su zaostali pa ni odlični Emil Horvat (569) nije uspio drugo do ublažiti poraz na 5-3, ali uz visokih 80 razlike.
Dubravčan je gostovao u Koprivnici kod Željezničara i maksimalno je poražen sa 8-0 uz gotovo 200 razlike, s time da je domaćin je odigrao na rubu 3300. Loše je krenulo odmah na startu kada je Franjo Miser (520) izgubio poen na setove unatoč čak 25 čunja viška. Kasnije je u prilici za smanjenje poraza bio i Cenko (527) protiv Dasovića (534), dok Mihajlo Žinić (531) i Saša Štefić (530) uz solidan nastup ipak nisu bili konkuretni svojim protivnicima. Fabić (235), Hraščanec (247) i Horvat (509) slabi.

PMKS
Zlatko Turk na čelu
Prvi od ukupno 3 nastupa koliko ih se po novom igra odradili su kuglači tokom tjedna na pojedinačnom prvenstvu Međimurja. Nepripremljenost kuglane uzrokovala je da su rezultati niži nego ranije, ali je s druge strane doprinijela neizvjesnosti budući je puno igrača unutar malih razlika. Najbolji uvodni nastup odradio je Zlatko Turk (591), a u stopu ga prati Bojan Košak (588). I ostatkom tablice dominiraju ravnomjerno raspoređeni kuglači naših drugoligaša, s time da je Predrag Turk (574) treći, a Zvonimir Plevnjak (572) trenutno četvrti. Zanatlijin Ivan Vukoja ugurao se sa 569 na visoku petu poziciju, a zapažen je bio i dvojac Prosvjetara, Ninoslav Mikac (563) i Emil Horvat (558).
Andrija Crnčec

Izvor: 2947