Glas javnosti 19.10.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

O opasnostima na cestama obavijestite ŽUC

Županijska uprava za ceste Međimurske županije (ŽUC) upravlja sa 529 km cesta na području Međimurske županije, gdje se uz ceste nalazi razno raslinje i drveće ili šume. Događaj koji se dogodio na cesti Ž 2001 u naselju Prekopa, ulazi u iznenadne i nepredvidive događaje.
Kamion je zahvatio krošnju voćke, slomio je i ona je svojim padom na kolnik ugrozila sigurnost sudionika u prometu, na sreću bez fizičkih posljedica. U ovom slučaju radi se o stablu voćke (opasne stvari) koja je u privatnom vlasništvu, a za čije održavanje odgovara i vlasnik, a ne samo ŽUC. Nakon ovog nemilog događaja vlasnik je uvidio koliko je stablo opasno i uklonio ga odmah po saznanju o prometnom događaju. Svjesni smo da uz cestu postoji niz potencijalno opasnih stvari, kao što su naizgled izvana zdrava drveća, a unutrašnjost potpuno trula. U takvim slučajevima vlasnik ima obvezu takvo drvo hitno ukloniti. Stabla koja su blizu kolnika ne samo da su potencijalna opasnost krošnjom, već se korijenje takvih stabala širi tamponom i posteljicom slabeći nosivu konstrukciju ceste. Zimi uslijed težine snijega dolazi do lomljenja dotrajali i trulih grana i padanja na kolnik. Teško, gotovo nemoguće je zamijetiti sve opasnosti uz i u zračnom koridoru ceste, zato apeliramo na građane da nas obavijeste ukoliko primijete opasnosti na cestama po bilo kojoj osnovi, a vlasnike će se obavijestiti da žurno uklone opasnost.
Ukoliko tijekom ophodnje naše ophodarske službe primijete opasnost uz cestu po bilo kojoj osnovi, hitno se poduzimaju radnje i postupci za njeno uklanjanje ili se na drugi način osigurava sigurno prometovanje. Obavještava se vlasnik da je dužan i nadležan postupiti po Obavijesti (usmenoj ili pisanoj). Nažalost ima slučajeva, doduše rijetkih, kada se vlasnici oglušuju i ne žele postupiti po naputcima ŽUC-a, ne shvaćajući da na taj način ugrožavaju sigurnost prometa. U takvim slučajevima na mjesto događaja pozivaju se inspekcijske službe za ceste. Koristimo priliku da upozorimo orače, da sa svojim traktorima prilikom jesenskog oranja ne zalaze na cestovno zemljište (cestovni jarak, bankina i dr.) i ne blate kolnik, jer je blato zbog svoje klizavosti jedna od najvećih opasnosti za sadašnje vremenske uvjete. Novi Zakon o cestama u članku 45. propisuje koje su radnje zabranjene na javnim cestama, kao npr. „– dovoditi oborinsku vodu, otpadne vode i ostale tekućine, – postavljati ograde, saditi živice, drveće i druge nasade, – rasipavati materijal, nanositi blato, ulje ili na drugi način onečišćavati javnu cestu, – odlagati snijeg ili led“, a u zaštitnom pojasu (za LC iznosi 10 m, a za ŽC 15 m od ruba asfalta ili cestovnog jarka) zabranjeno je: „– orati u razdaljini 4 metra od granice cestovnog zemljišta u smjeru suprotno od javne ceste ili u širini 1 metra od granice cestovnog zemljišta usporedno s javnom cestom, – ostavljati snijeg ili led koji može skliznuti na javnu cestu, – postavljati ograde, saditi živice, drveće i druge nasade koji onemogućavaju preglednost na javnu cestu, – ostavljati drveće i druge predmete i stvari koje mogu pasti na javnu cestu“.
Djelatnici ŽUC-a će i dalje ulagati maksimalne napore da se opasne situacije od dotrajalog drveća, ostalog raslinja, ograda, kuća i dr. koja se nalaze uz sam rub ceste uklone ili svedu na najmanju moguću opasnost.
Zoran Šarić

Izvor: 2947