Arhiva 09.11.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

U Goričanu ratovanje priopćenjima

Za Općinu Goričan ne može se drugo reći nego da je – u političkom ratnom stanju u kojem dvije suprotstavljene strane na različite načine javnost pokušavaju uvjeriti da ona druga strana – nije u pravu.
Nakon sjednice Općinskog vijeća koju je sazvao najstariji po godinama vijećnik, a potom na toj sjednici (ponovo) izabrani novi(stari) predsjednik vijeća Stjepan Blagus, na službenoj općinskoj internetskoj stranici pojavilo se priopćenje, odnosno Naputak zaposlenicima općine i OKP Gorinka u kojem ih se poučava da
“Općinsko vijeće općine Goričan trenutno ima šest općinskih vijećnika i ne postoje uvjeti za njegovo daljnje funkcioniranje. Dana 29.09.2011. godine od strane načelnika općine upućen je Uredu državne uprave u Međimurskoj županiji dopis sa kompletnom dokumentacijom općinskog vijeća, kojim se traži žurno postupanje sa prijedlogom za raspuštanjem općinskog vijeća i raspisivanjem izbora za općinsko vijeće. Ured državne uprave u Međimurskoj županiji dana 04.10.2011. godine proslijedio je kompletnu dokumentaciju Ministarstvu uprave na nadležno postupanje. Dana 18.10.2011. godine u općini Goričan zaprimljen je dopis Ministarstva uprave, kojim se traži očitovanje načelnika općine vezano na aktiviranje mandata gosp. Lea Begovića i popratnu dokumentaciju. Istim dopisom Ministarstvo navodi da temeljem Zakona o lokalnoj i područnoj (reginalnoj) samoupravi, sjednicu općinskog vijeća može sazvati jedino i isključivo predsjednik općinskog vijeća, načelnik općine i čelnik središnjeg tijela državne uprave nadležan za poslove lokalne i područne samouprave i to po zakonom propisanoj proceduri.
Kako niti jedno, od tri zakonom propisanih tijela, nije sazvalo sjednicu općinskog vijeća, samovoljna sazivanja sjednica općinskog vijeća od pojedinaca smatraju se protuzakonitim, a odluke takovih skupova ništavnim.”

I GORINKA GORI?

Uz priopćenje piše da je autor Općina Goričan, a kraj teksta je slika načelnika Maria Moharića. Pretpostaviti je čitatelju web-stranice da je on i autor tog naputka. Toliko da se svi znaju ravnati tko je općini i dalje glavni. Na općinskoj službenoj internetskoj stranici inače nema zapisnika sjednica (ni obavijesti o tim sjednicama) koje je imalo ili pokušavalo održati općinsko vijeće, zadnji je izvod iz zapisnika od 4. travnja 2011. godine s 21. sjednice. A zadnja uredno sazvana bila je 26. sjednica (29. rujna) na kojoj su vijećnici dojučerašnje većine dali ostavke. O 22. i svim daljnjim sjednicama do te zadnje ni slova, a posebno ne o sjednici koju je sazvao S. Blagus sa sedam oporbenih vijećnika i održao u potkrovlju vatrogasnog doma. Tako da službenih informacija (zapisničkih) javnost, dotično žitelji Goričana, nemaju. A na novine (ma novine lažu, to se zna) se nemoguće osloniti.
U međuvremenu, kolateralnom žrtvom političkih sukoba u općini pao je Mohamed Al Mufleh, direktor OKP-a Gorinka kojega suprotstavljene strane jednom kude, drugi put hvale - kako kome kada odgovara. Kad je sukob počeo direktor Gorinke zatekao se na bolovanju, koje mu je zaključeno sa zadnjim danom listopada.
Međutim, Nadzorni odbor OKP Gorinka (Ivica Mlinarić, predsjednik Nadzornog odbora) zbog saznanja da je kao direktor propustio se javiti na javno nadmetanje Ministarstva financija za usluge čišćenja prostorija i održavanje okoliša na graničnim prijelazima Republike Hrvatske, objavljen 10. kolovoza, i procjenjujući da je zbog toga nastupila nemjerljiva šteta i ugrožena opstojnost i svrha postojanja OKP Gorinka kao i egzistencija zaposlenika poduzeća – najavio mu je izvanredan otkaz ugovora o radu i pozvao ga na očitovanje.

DEPRESIJA ZBOG MOBBINGA

Osim pisma koje je dobio poštom prvog dana kad se trebao javiti na posao, Mohamed Al Mufleh (premda je i na bolovanju navraćao u Gorinku da bi obavio ključne stvari - obračun plaća i sl.) je po povratku s bolovanja ostao i pred vratima vlastita ureda! Netko je promijenio bravu na vratima! Tko? Neslužbenu je informaciju dobio od službenice (koja inače četiri sata radi u Gorinki) da je mijenjanje brave naložio načelnik M. Moharić.
Uputio je ipak očitovanje na poziv I. Mlinarića, u kojem je naveo da je na bolovanju od 22. rujna do 31. listopada zbog depresije u koju je zapao zbog mobinga od strane načelnika M. Moharića. A o propustu koji mu se stavlja na teret Al Mufleh kaže:
- S raspisivanjem natječaja koje provodi Ministarstvo financija nisam bio upoznat, niti sam znao da se radi o raspisivanju natječaja, iako sam dnevno pratio u Narodnim novinama natječaj koji do današnjeg dana nisam vidio da je uopće objavljen... Povratkom s bolovanja naišao sam na zaključana vrata, odnosno bio mi je pripriječen odlazak na posao. Isto tako smatram da me je bilo potrebno poslati obavijesti o promjeni radnog statusa. Sve ovo navodim i napominjem da se ne osjećam niti najmanje krivim za propust koji mi navodite, jer za isti nisam niti bio obaviješten poštom, a niti sam imao bilo kakva saznanja o raspisivanju natječaja u tom vremenskom razdoblju.
Već je konstatirano – u Goričanu se odvija pravi triler, sad se vidi: ne s jednim zapletom i ne bez mnoštva peripetija, jedni čekaju službenu odluku iz viših instanci o raspuštanju vijeća i raspisivanju izbora, drugi potvrdu da kao većina koja može ostvariti kvorum jesu vijeće. Kad će već jednom to pismo iz Ministarstva uprave? Pa da se i vidi – a što je s tom Gorinkom?
(MB)

Izvor: 2950