Glas javnosti 17.11.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Vratili ste crkvenu imovinu, vratite i sindikalnu

Kad je već aktualna vlast pokazala volju da predizborno obešteti Katoličku crkvu, odnosno da, makar i u posljednji trenutak i s vrlo neizvjesnim učinkom, pokuša pridobiti glasove vjernika, Sindikat zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod poziva premijerku Jadranku Kosor da se i osobno angažira kako bi se u mandatu njezine vlade napokon riješilo pitanje podjele sindikalne imovine. Imovina je imovina bilo da se radi o nekretninama vjerničke organizacije, odnosno Katoličke crkve u Hrvata ili da se radi o imovini koju je desetljećima stvaralo radništvo, odnosno sindikalno članstvo. Onim vlasnicima kojima je imovina oduzeta ona se treba vratiti, odnosno imovina se na upravljanje treba predati svima onima koji na sindikalnu imovinu imaju pravo.
Kao što problem povrata crkvene imovine nije bilo moguće riješiti bez spremnosti obiju strana, tako ni problem povrata sindikalne imovine nije moguće riješiti bez odlučnosti Vlade da se ovaj problem riješi, ali i spremnosti sindikalnih središnjica da se ispravi nepravda koja više od dva desetljeća opterećuje odnose meñu sindikatima. Kao što je u slučaju povrata crkvene imovine najveći otpor pružala sama država u čiji su posjed dospjele brojne crkvene nekretnine, tako i u slučaju podjele sindikalnih nekretnina najveći otpor, vidljivo i nevidljivo, pruža Savez samostalnih sindikata, središnjica koja je, po onoj Rojsovoj „Tko je jamio taj je jamio“, puna dva desetljeća u „privremenom vlasništvu“ više desetak tisuća kvadrata sindikalnih prostora.
Iako, po svemu sudeći, aktualnoj vlasti na predstojećim parlamentarnim izborima neće pomoći ni pokoji vjernički glas koji se nastoji ušićariti darivanjem vrijednih nekretnina „pet do dvanaest“, Sindikat Preporod poziva premijerku Kosor da se, prema istom principu, makar i u posljednjim danima svog obnašanja vlasti, pokuša izboriti i za neki dodatni radnički glas rješavanjem podjele sindikalnih nekretnina.
Željko Stipić,
predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu “Preporod”

Izvor: 2951