Glas javnosti 22.11.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Susjedovi dimni signali

Sezona grijanja nova je financijska nedaća ionako istrošenim novčanicima. Grijanje stanova, kuća, poslovnih prostora, neminovna je zimska disciplina, a uz standardan plin, tu su još standardnija drva pa ugljen, struja, naftni derivati itd…
S sezonom grijanja započinju i problemi sa susjedima. Pogotovo onima koji žive u naseljima gdje su kuće jedna do druge ili na malom razmaku. Ako ste s njima dobri, onda znate čime griju prostorije, a ako niste onda sigurno osjetite po mirisima koji vas dočekuju na ulaznim vratima, dvorištu ili ne daj bože u kući ako otvorite i prozračite prostoriju. I tako danima, jer susjedov dimnjak ima baš „pik“ na vas. Čistite čađu s stepenica koju ispušta dimnjak, rolete su vam obojene sivilom najčešće sublimatom drvenog izgaranja. Gledate u susjedov dimnjak i ne znate kako si pomoći u takvim situacijama. Korekcije su moguće, ali kome se obratiti. Dimnjačaru, gradu, općini ili zdravstvenoj službi. Onečišćenje prostora izazvano ne vašom krivicom. Ovdje više sile nema, jedino regulatorna akcija u zakonskim okvirima, sudska tužba i vještačenje. Netko je „zaribao“ atestirajući dimnjak.
Susjedov dimnjak očito je neodgovarajućih dimenzija i položaja
zagađuje sve bliže susjede-priča jedan žitelj iz Čakovca. Ne možeš prozor ostaviti da se malo prozrači, a rublje ni slučajno ne stavljamo van jer miriše poslije kao sušena kobasica. Tko mu je izdao atest? Na zamolbu susjeda da otkloni tu dimnu nepogodu, da prestane ložiti na drva, vlasnik odgovara jasno i glasno: „tužite me“.
Nedavno je sudskom odlukom u Sisku zabranjeno jednom vlasniku kuće da kroz dimnjak ispuštaju dim, dakle bez loženja drva sve dok neće smetati susjedima, a vlasnika osudio na novčanu kaznu radi obeštećenja i štete koju je taj dim uradio.
Dobrosusjedski odnosi su primarni, ali zašto da trpite nečiju tvrdoglavost i naknadno mrzite zimu i period grijanja. Ako je to ekološki neprihvatljiva dimna supstanca u zraku, napišite tužbu, uzmite odvjetnika i tražite sudsku zadovoljštinu.
Prije svega još jednom lijepo porazgovarajte, možda pomogne.
R.D.

Izvor: 2952