Glas javnosti 29.11.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Kamo je nestao novac od oružja?

Iako je prije mnogo godina to samo spomenuto ovlaš, mislim da je došlo vrijeme da čelnici nekadašnje Općine Čakovec, koja je pokrivala cijelo Međimurje, kažu kamo je 1991. godine nestao novac namijenjen za kupnju oružja? Naravno, u ekipi nisu bili samo općinari, nego i članovi HDZ-a, policije...
Koliko sam uspio saznati, riječ je navodno o 700 tisuća ondašnjih njemačkih maraka, za koje je trebalo tajno u Austriji kupiti oružje s obzirom da je Hrvatska u to ratno doba bila pod embargom. Navodna priča ide ovako: grupa međimurskih dužnosnika dobila je “vezu”, novac posebnim kanalima odnijela u jednu tvrtku u Austriji, predala ga, a zatim se za izvjesno vrijeme (tjedan-dva) trebala vratiti po oružje. Tako je i bilo. No, kad su ponovo došli pred ulaz u zgradu, gdje se nalazila fantomska tvrtka za nabavu oružja, više na njij nije bilo natpisa, a ni u zgradi poslovnih prostorija. Naprosto je nestala, a nitko im nije mogao reći kamo. Na policiju nisu smjeli jer se sve radilo ilegalno. I tako smo nostali bez 700 tisuća maraka i bez oružja.
No, druga priča je sasvim suprotna, jer kaže da su akteri novac navodno podijelili, kao što su to u ono vrijeme činili i mnogi političari višeg ranga, o kojima se danas naveliko raspravlja i istražuje.
Mislim da je konačno došlo vrijeme da naši “kupci” dođu pred javnost i da otvoreno kažu kako je tekla cijela akcija. I ako je istinita, zašto se i danas ne raspiše tjeralica za eventualnim astrijskim prevarantima? Bolje prije, nego onda kad ih pronađe USKOK!
B.P., Čakovec

Izvor: 2953