Glas javnosti 18.01.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Bolovanja, zamjene i kvote

Dugogodišnji sam čitatelj lista »Međimurje« i prvi put se javljam u rubriku Glas javnosti. Naime o čemu se radi? Supruga mi boluje od niz degenerativnih bolesti te je vrlo često na bolovanju, pri tom moram reći da radi u firmi pod stečajem. Svaki mjesec strepi dali će dobiti produženje ugovora. Razumijem nije lako ni poslodavcima ako je radnik na bolovanju pa prije nego prođe onih famoznih četrdesetdva dana vrati se na posao makar neizliječen, samo da ne padne na teret HZZO-a, već na teret poslodavca. Istina, ima na bolovanju i onih koji nisu za bolovanje. E tu bi trebala na scenu stupiti komisija za bolovanja ali na način da razluči stvarno bolesne i recimo one koji to baš i nisu. Ta komisija trebala bi štititi stvarno bolesne a ne HZZO prema kvotama i ne daj bože da se kojim slučajem usprotiviš, čitaj zamjeriš, komisiji u osobi direktorice Švigir. Da pojasnim.
Supruga mi je zbog degenerativnih promjena operirala oba koljena, vene na obje noge, mrenu na oba oka, karpalne kanale objih ruku, preboljela crveni vjetar i ima oštećenje kralježnice koje se neda operirati ali ima zbog toga dnevno glavobolje zbog kojih se doslovno kljuka analgeticima i tabletama za smirenje a kad i to ne pomogne vozim je na hitnu na injekcije. Ima preporuku specijalista za invalidsku komisiju. Prije šest mjeseci bila je na inv. komisiji gdje joj je doktor rekao proglašavam vas radno nesposobnom ali to trebaju potvrditi u Zagrebu. Iz Zagreba je dobila odbijenicu s mogućnošću žalbe. Nije se žalila jer se žalbeni rok otegne devet mjeseci pa i dulje. Pošto doktor obiteljske medicine ima mogućnost slanja na invalidsku komisiju nakon šest mjeseci od zadnje invalidske komisije uz blagoslov komisije za bolovanja nadala se da će joj doktor u suglasnosti komisije za bolovanja napisati zahtjev za ponovnu invalidsku komisiju.
Ali ako se zamjerite onda bez obzira na bolest jača je sujeta doktorice Švigir. Naime supruga je bila naručena na terapije zbog jakih bolova, kralježnice i koljena a pošto se kod nas na sve čeka dr. Švigir (čitaj komisija) u njenoj osobi zaključila joj je bolovanje bez obzira na preporuke specijalista i poručila joj preko obiteljskog liječnika da ako se ne slaže može doći na vještačenje. Doktorica Šviger izvršila je vještačenje ne pogledavši pacijenticu a ni njezine nalaze vještačenje je bilo riječima ne može se na bolovanju čekati na terapije. Kad joj je supruga rekla da ima nalaz specijalista koji u istom navodi: pacijent nije za poslove sjedenja i stajanja jer to može dovesti do otvaranja rana na nogama. Tad joj je dr. Švigir rekla onda ste vi za invalidsku komisiju. Supruga izmrcvarena pritiskom na nju je doslovce psihički pukla. Rekla joj je bila sam na komisiji ali nisam dala pa nisam ni dobila a tako je valjda i kod vas. Nakon toga završila je i na psihijatriji županijske bolnice. Sad kad bi liječnik obiteljske medicine mogao pisati ponovni zahtjev za invalidsku komisiju dobio je zabranu od doktorice Švigir u rješenju u kojem stoji “ne slati na invalidsku komisiju”.
Moguće bi bilo zaključiti da je dr. Šviger upravo, zna što radi i kakvi su nalazi, ali postoje i nelogičnosti. Prvi put je ta ista dr. Švigir dala odobrenje za invalidsku komisiju a sad istu odbija. Ima više nalaza od specijalista u kojima se preporuča slanje pacijentice na invalidsku komisiju. Ako sumnja u nalaze i to je lako provjeriti ako se ima volje. I na kraju postavljam pitanje dr. Švigir: Draga doktorice, Vi ste položili hipokratovu zakletvu puno desetljeća prije neg ste stekli pravo na mirovinu pa ste vjerojatno zaboravili kako ona glas? Vjerujem da se u njoj ne spominje kako odnositi se prema onima koji se zamjere a kako prema onim drugima a vjerojatno se u njoj ne spominju ni kvote prema kojima pacijenti ozdrave potezom pera. U ovo božićno vrijeme bilo bi dobro da se prisjetimo svih invalidskih umirovljenika “domovinskog rada” koji su bolesni s malim primanjima, nemaju posebne emisije u kojima bi se i spominjali njihovi problemi jer su ionako na margini ovog društva. I Vama doktorice Švigir želim sretanu i poštenu novu 2012.
Emil Srpak (adresa poznata Uredništvu)

Izvor: 2960