Sport 01.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

KUGLANJE: Srušili više - a ispali

KUP
Srušili više - a ispali
Čakovec je u četvrtfinalu regionalnog kupa bio domaćin Bjelovaru i pokazao je izrazitu želju da se sportski osveti za težak poraz iz ligaškog dijela kada su potučeni sa 8-0. Visoka motiviranost koja je na pojedinim utakmicama znala izostati ovaj put nije rezultirala happy endom. Barem ne prema inicijalnom rezultatu, jer i ovaj susret ima repove. Čakovec je odigrao nerijšeno, 4-4, pri tom je Bjelovar uzeo četiri pojedinačna poena, dok je naš klub srušio dva čunja više. Konfuzna su pravila Kupa u Regiji sjever. Naime, voditelj natjecanja zbog samo njemu znanih razolga prvotno je prepisao stara pravila prema kojima se u slučaju remija kao prvi kriterij za prolaz dalje gledaju pojedinačni poeni te bi prema tom ključu Bjelovar napredovao u polufinale. Takav rezultat je i sudac proglasio. Međutim, uvidjevši svoju pogrešku, voditelj je naknadnim dopisom, koji je prethodio terminima odigravanja Kupa, usuglasio pravila sa onima na državnoj razini, a tamo u slučaju egala nisu odlučni pojedinačni poeni već, kao što je i logičnije, veći broj srušenih čunjeva te bi vodeći se tim odredbama Čakovec imao razloga za slavlje. Problem je što je bilo namjerno bilo omaškom u tom dopisu navedeno da državne propozicije vrijede za polufinale i finale, dok je time četvrtfinale ostalo u pravnoj praznini. I što sad? S obzirom da sumnjamo kako će netko iz Čakovca zagriženo potezati tu priču dalje te imajući na umu domicilnost voditelja natjecanja koji je iz Bjelovara, nema dileme da će kao provizorni pobjednik iz subotnjeg dvoboja izaći upravo Bjelovar.
Nakon ovog pravno-birokratskog poduljeg uvoda, osvrnimo se i na sama događanja na stazi. Prvi blok protekao je u neravnopravnim duelima i završio podjelom poena. Zvonimir Plevnjak (567) nadigrao je nedoraslog Rosandića (502), dok je Nebojša Žnidarić (528) nakon sjajnog ulaska (155) posve stao i olako prepustio dominaciju Ružmanu (578). U tim trenucima prije svega publika, ali i članovi domaće momčadi učestalo su negodovali zbog tehničkih prekršaja Ružmana, no već po tradiciji dio sudačke trojke se na to oglušivao, a dio smješkao, valjda vodeći se devizom da je bitno nezamjeriti se gostima, dok su pravila sporednog značaja. Jedan od dva ključna momenta zbio se u srednjem paru. Ivan Pigac (557) izgubio je od Štefoića (569) pri čemu valja istaknuti da je Štefoić dva seta dobio devetkama u predzadnjim hicima. Mladen Kancijan imao je loš dan i nije iskoristio jednako tako slabu predstavu Vokšana. Poen je i tu otišao na stranu gostiju pri ciframa od 528-534. Dvije velike prilike je propustio Kancijan. Najpamtljivija je ona koja je vjerojatno i odnijela poen kada je u trećem setu promašio solo drvo za prelaz u pune, a iako je odličnom završnicom došao u priliku nadoknaditi sav zaostatak, u 119. hicu nije uspio pogoditi poziciju koja bi presudila u korist Čakovca. Pred zadnju rundu Bjelovar je vodio 3-1, ali i tek 3 drva pa je s obzirom na (nejasna) pravila jedini put do prolaska Čakovca bilo da se osvoje oba preostala duela. A u njima smo vidjeli izvrsno kuglanje. Mladen Grašić (555) visoko je poveo sa 2-0 i 22 razlike, što mu je unatoč topljenju prednosti prema kraju sačuvalo poen u odnosu na Šanteka (547). Još jedan prvoligaški okršaj imali su Zlatko Turk i Zlatko Betlehem, samo što je nažalost još jednom ishod bio isti. Uz visoku razinu kvalitete kod obojice, Betlehem je u odlučnim trenucima imao mrvicu sreće više u vidu lakših pozicija ili drva koje je nagradno palo. Turk nije uspijevao do setova ni na visokih 157 i 150 drva te je u konačnici poražen sa 605-608. Kad se podvukla crta zbroj je pokazao da Čakovec ima dva drva viška (3340-3338), što uz dva pojedinačna poena znači konačnih 4-4, međutim zbog (proizvoljnih) pravila voditelja natjecanja, u polufinale će Bjelovar zbog kako smo već opisali četiri individualna poena. Paradoksalno, ovo je valjda jedini sport u kojem možeš ostvariti cilj, srušiti više čunjeva, a izgubiti.

3. HRVATSKA LIGA
Uspješno u 2012.
Vrlo lijep ulazak u nastavak trećeligaškog prvenstva imali su međimurski klubovi koji su redom pobjeđivali svoje protivnike i to svi u gostima.
Dubravčan je sa 6-2 savladao Ivančicu. Saša Štefić (524) i Josip Čižmešija (520) su načeli protivnike, dok su završni udarac zadali Branko Horvat (529) i Franjo Miser (533).
Jednakim rezultatom Željezničar 2 je apsolvirao svoju tradicionalnu mušteriju, varaždinsku Cestu. Prednjačili su Zvonimir Žinić (567) i Nikola Turk (544), poene su još uzeli Stanislav Štrukelj (516) i Zvonimir Turk (505) dok su značajnu količinu oborenih čunjeva u pobjedu ugradili Goran Vrček (535) i Denis Košak (523).
U gradskom derbiju Zanatlije i Prosvjetara uspješniji su bili formalni gosti. Prosvjetar je poveo sa 2-0 i tu je prednost zadržavao tokom cijele večeri. No, kako je razlika u čunjevima kroz dvoboj uvijek bila na 20tak drva, Zanatlija je stalno bio u igri za preokretom. Prosvjetar je međutim svaki put imao odgovor, kada je trebalo imali su kvalitetniju kuglu i nije dopustio da im bodovi izmaknu te su sa 6-2 uz tridesetak drva plusa upisali prvu pobjedu u ovoj godini.
Andrija Crnčec

• TJEDNI VODIČ
- petak - 3.2. - 18 h: Željezničar 2 - Elektra KŽ (3. hkl)
- subota - 4.2. - 16 h: Čakovec - Graničar Picok (2. hkl)

Izvor: 2962