Arhiva 01.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Zašto u četvrtak u pola Me đimurja nije bilo struje?

Međimurje u svoja 126 naselja ima približno isto toliko tisuća stanovnika, od čega samo jezgra čakovečkog područja 17.500 ljudi. Pedeset tisuća ljudi, ako ne i više, u četvrtak je od 21 sat 42 minute pa do 22 sata i 6 minuta bilo bez električne energije. Mrak je u većem dijelu Čakovca, okolnim mjestima, naseljima u dravskom bazenu i nekim gornjomeđimurskim mjestima trajao 24 minute.
Oglasili su se alarmi banaka i pojedinih trgovina, zavladala je svojevrsna panika zašto odjednom nema struje gotovo u pola Međimurja.
A onda je zazvučalo kao šala: kuna se ušuljala u glavnu transformatorsku stanicu na čakovečkom Trokutu, najvjerojatnije u namjeri da se ugrije, i izazvala kratki spoj.
Dio postrojenja koji je pretrpio oštećenje napaja najvećim dijelom južni dio grada i okolna mjesta, te gornjomeđimurska mjesta. Kad je radnik ušao u prostor, projurila je kuna – živa i zdrava, ali najvjerojatnije i sama preplašena, i izgubila se u mraku.
Odgovor što se zapravo dogodilo stigao nam je i u službenom izvješću potpisanom od rukovoditelja Službe za vođenje pogona Milovana Mesarića, dipl. ing. el., distributera čakovečke Elektre u HEP-u, u kojem se potvrđuje:
- U četvrtak, 18 minuta prije 22 sata došlo je do kvara u trafostanici 110/35/10kV Čakovec, zbog čega je bez opskrbe električnom energijom ostao Grad Čakovec i zapadni dio Međimurske županije. Uzrok nestanka električne energije je pojava električnog luka na sabirnicama 35kV koji je prouzročila kuna zlatica. Nakon utvrđivanja kvara, potrošači su postupno priključivani na mrežu te su  do 22,06 sati svi bili opskrbljeni električnom energijom. Oštećeni dio postrojenja u procesu je saniranja.
Od radnika koji su se zatekli blizu mjesta događaja saznali smo da ovo nije jedinstven slučaj da se kuna zlatica uvuče u postrojenje i da je već bilo slučajeva da je struja jednostavno sprži. Ostatke su radnici već pronalazili, no, nije bilo ovakve štete.
Jednim dijelom, rečeno je, štetu koju su pretrpjeli korisnici rješavat će i osiguravajuća društva korisnika.
Iz PU međimurske saznajemo da lopovi nisu iskoristili nastalo neočekivano pomračenje i da u to vrijeme krađe nisu zabilježene.
Gradom kruže i priče da su mnogi pomislili da su mrak prouzrokovale pojačane solarne aktivnosti koje će, po mišljenju stručnjaka, u naredne dvije godine utjecati na električna postrojenja, a o njima se baš toga dana govorilo u informativnim televizijskim emisijama.(zč)

Izvor: 2962