Arhiva 08.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

U pet naselja Općine Gornji Mihaljevec 2011. nije rođeno nijedno dijete!

U prošlom broju lista Međimurje objavili smo podatke o broju sklopljenih brakova, rođenih i umrlih u 2011. godini na području naše županije. Njih nam je ustupio Ured državne upravne u Međimurskoj županiji i interpretirali smo ih onako kako to čini i ovdašnji središnji Matični ured. No, po nekim su kriterijima ti podaci dvojbeni, osobito kad je riječ o broju novorođenčadi i preminulih osoba - dakle, kad govorimo o prirodnom prirastu. Matični uredi na području naše županije u obvezi su upisivati i podatke o djeci rođenoj izvan Međimurja i Hrvatske čiji roditelji imaju prebivalište u našoj županiji. Ti podaci, laički rečeno, remete pravu sliku o tome koliko je beba uljepšalo obiteljsku i društvenu svakodnevicu u samom Međimurju.
Tek radi podsjećanja, ponavljamo da službeni podatak glasi kako je lani rođeno 1.205 međimurskih prinova (u izračun prirodnog prirasta uzima se broj od 1197 s obzirom da je 8 beba bilo mrtvorođeno). U rodilištu Županijske bolnice Čakovec rođeno ih je 63 manje - 1.142.
Lani su umrle 1.203 osobe, pa je prirodni prirast bio negativan za 6 osoba - gledano službenim brojkama Ureda državne uprave. Gleda li se to prema broju rođenih i umrlih baš u Međimurju, razlike su nešto drastičnije. Jednako tako, u općinama i gradovima koji u svom sastavu imaju romska naselja kretanja su indikativna.

Prave brojke

Na području Grada Čakovca lani je rođeno 293 djece, a umrle su 263 osobe. Pozitivan gradski prirodni prirast za 30 stanovnika ogleda se u činjenici da je u Kuršancu, koji u svom sastavu ima romsko naselje, rođeno 56 djece, a umrlo je 9 osoba. Osim Mihovljana i Novog Sela Rok s ukupno troje novorođenih više nego umrlih, sva ostala naselja su “u minusu”, pa pozitivan prirast praktično proizlazi samo iz naselja Kuršanec.
Grad Mursko Središće imao je 39 rođenih i 55 umrlih. U toj negativnoj slici gradskog prirodnog prirasta brojku donekle ublažava činjenica prisustva romskog naselja Sitnice. Ono spada u Mursko Središće, pa je u ta dva naselja zajedno rođeno 22 djece, dok je preminulo 19 osoba.Općine Goričan i Kotoriba u kojima živi romska populacija bilježe brojke od 30 rođenih i 24 umrla te 29 rođenih i 35 umrlih. U romskom naselju Piškorovec lani je rođeno 46 beba, a umrlo 5 osoba. Pozitivan prirast od 39 stanovnika u tom naselju praktično čini prirast cijele Općine Mala Subotica - rođena je 81 beba, a umrlo 55 osoba.
Općina Orehovica je “na nuli”. Rođenih i umrlih je po 29, no, u samoj Orehovici, kojoj pripada i romsko naselje, bilo je 23 rođenih i 15 umrlih. Općina Podturen imala je negativan prirodni prirast s 40 rođenih i 42 umrla, ali je naselje Podturen, u kojem je i romsko naselje Lončarevo, bilo “na nuli” sa po 17 rođenih i umrlih.
Općina Pribislavec, koja ima samo jedno naselje, a u njemu je i ono romsko - imala je pozitivan prirast za 26 stanovnika. Rođeno je 54 djece, a umrlo 28 osoba.

Općinske nule, negative i pozitive

Po ostalim općinama brojke prirodnog prirasta u većini su negativne. Općina Belica je u minusu za 9 - rođeno je 29 djece, a umrlo 38 osoba. U Općini Dekanovec lani je rođeno 8, umrlo 9 osoba, u Općini Domašinec rođeno 17, umrlo 24, a u Općini Donja Dubrava rođeno 17, umrla 21 osoba.
Općina Donji Kraljevec bilježi minus od čak 25 - rođeno je 41 dijete, a umrlo je 66 osoba. U Općini Donji Vidovec rođeno je 13, a umrlo 18 osoba, u Općini Sveta Marija 14 je rođenih i 18 umrlih. U Općini Sveti Martin na Muri rođeno je 22 djece, a 38 osoba je preminulo, u Općini Štrigova bilo je 19 rođenih i 25 umrlih, a u Općini Vratišinec 21 dijete je rođeno, a 25 osoba umrlo.
Općina Šenkovec je, kao i Općina Orehovica, na nuli. Rođeno je 17 djece i isto toliko osoba je preminulo. Uz ranije navedene, pozitivan prirast imaju i općine Gornji Mihaljevec s 22 rođena i 18 umrlih, Selnica s 33 rođena i 18 umrlih te Sveti Juraj na Bregu s 54 novorođenih i 44 umrla.

Jedno ili nijedno dijete

Po jedno dijete lani je rođeno u naseljima Slemenice, Šandorovec, Čukovec, Draškovec, Otok, Prhovec, Tupkovec, Vugrišinec, Merhatovec, Plešivica, Praporčan, Čestijanec, Gornji Koncovčak, Grkaveščak, Kapelščak, Lapšina, Jalšovec i Prekopa.
Nijedno dijete lani nije rođeno u Štrukovcu, Badličanu, Bogdanovcu, Dragoslavec Bregu, Martinuševcu, Preseki, Marofu, Vrhovljanu, Toplicama Sveti Martin, Banfiju, Robadju i Stanetincu. Najviše naselja bez prinova u 2011. godini, njih 5, bilježi Općina Gornji Mihaljevec.
Aleksandra Ličanin

Alarm za Prelog
U osam naselja na području Grada Preloga brojke izazivaju posebnu pozornost. Lani je rođeno 49 beba, a umrlo je čak 40 osoba više - njih 89. U Otoku, Čukovcu i Draškovcu rođeno je po jedno dijete, što upućuje na dalekosežno opće smanjenje broja stanovnika u tim gradskim naseljima. (l)

Dva naj i najnaselja
Najveći prirodni prirast, od 55 stanovnika, lani je zabilježen u naselju Parag u kojem živi isključivo romska nacionalna manjina. Rođeno je 56 djece, a umrla je 1 osoba. Općina Nedelišće, kojoj Parag pripada, ima pozitivan prirodni prirast za 52 stanovnika - rođeno je 161 dijete, a umrlo je 109 osoba. Gledano isključivo brojkama, općinski pozitivan prirast sadržan je već u samom Paragu. Najveći minus bilježi naselje Donji Kraljevec u kojem je 2011. godine rođeno 8, a umrlo 15 osoba više - njih 23. (l)

Izvor: 2963