Arhiva 22.02.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

VISOKOGRADNJA U STEČAJU: 'Pritisnite' Mesića i Režeka!

Franjo Veble: Neka mjerodavni organi malo ‘pritisnu’ Stjepana Mesića i Danijela Režeka!

Punih petnaest godina traje maratonski sudski spor između čakovečke Visokogradnje u stečaju i zagrebačke Ingre u kojem Visokogradnja potražuje nešto više od šest milijuna američkih dolara, što je otprilike polovica iznosa potrebnog za namirenje potraživanja oko 800 bivših radnika Visokogradnje.
Nakon niza nepravomoćnih presuda u korist Visokogradnje, Visoki trgovački sud u Zagrebu redovito je poništavao presude Trgovačkog suda u Vraždinu i suđenje vraćao na početak, a zadnja, pravomoćna i izvršna presuda Visokog trgovačkog u korist Ingre izazvala je pravu konsternaciju, kako u Sindikatu graditelja Hrvatske, tako i među radnicima koji tvrde kako se od samog početka radi o sudskoj farsi. Unatoč pravomoćnosti, zbog sumnji u pravičnost presude iskorišten je izvanredni pravni lijek i od Vrhovnog suda Republike Hrvatske (koji je 2008. kaznio državu zbog odugovlačenja sudskog spora i naložio Visokom trgovačkom sudu da u roku od tri mjeseca riješi agoniju radnika Visokogradnje) zatražena revizija cijelog postupka. Međutim, Vrhovni sud ni nakon nekoliko požurnica ne odgovara, a odgovor da je predmet u postupku stiže tek nedavno, nakon prijetnji sindikata da će radnike dovesti pred Vrhovni sud. Ali niti otada se ništa nije dogodilo, pa će, kako saznajemo, nakon razgovora s resornim ministrom iz Sindikata graditelja krenuti u organiziranje bivših zaposlenika koji će pred zgradom Vrhovnog suda pokušati potražiti pravdu.
Mesić i Režek,
prijatelja dva
Franjo Veble, teritorijalni povjerenik SSSH-a, odgovarajući na pitanje slušatelja u jednoj prošlotjednoj radijskoj emisiji, vezano uz Visokogradnju, zapitao se kakva je u cijeloj toj priči oko Visokogradnje i Ingre te duga iz Libije uloga bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i Danijela Režeka.
- Ono što je indikativno i muči i mene i sve ostale je pitanje koja je u svemu tome uloga bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića koji je bio veliki prijatelj pokojnog libijskog predsjednika Gadafija i s kojim je uspio postići konkretne dogovore da novac krene prema jednoj našoj tvrtki. Vrlo je zanimljivo prema kome je taj novac krenuo, ali bi također trebalo postaviti i pitanje kako to da je bivši Predsjednik Republike nakon svog mandata završio kao predsjednik NO-a Ingre. A ima tu i jedan naš Međimurac koji je u sve to uključen, gospodin Režek, pa mislim da bi čitavu inicijativu trebalo usmjeriti prema te dvije osobe, u smislu da ih mjerodavni organi malo “pritisnu”, tek onda mislim da bi se stvari mogle pokrenuti s mrtve točke” - rekao je Veble, aludirajući očito da su dobre veze bivšeg predsjednika i Međimurca Danijela Režeka “kumovale” ovakvoj pravosudnoj trakavici. Naime, valja znati da su bivši predsjednik i Danijel Režek (svojevremeno direktor u GK-u Međimurje iz kojeg je i nastala Visokogradnja, a zatim jedno vrijeme predsjednik Uprave, a potom i Nadzornog odbora Ingre) dugogodišnji prijatelji te da su i Mesić i vodstvo Ingre u sjajnim odnosima. Ingra je 2005. godine za Mesićevu predsjedničku kampanju uplatila 150 tisuća kuna, a njezine dvije tvrtke kćeri još po 100.000 kuna, a i jedan bivši predsjednik Uprave Ingre pojedinačno je bio najizdašniji donator Mesićeve kampanje.
Nakon što je Mesić postao bivši predsjednik države, vrlo brzo postaje predsjednik Nadzornog odbora Ingre, a na tom je mjestu do tada sjedio Danijel Režek koji postaje Mesićev zamjenik u NO-u. Dobri prijateljski i poslovni odnosi Mesića i čelnih ljudi Ingre ne bi bili ništa nobično kada ne bi implicirali upravo to što Veble govori. Naime, Režek je bio jedan od glavnih protagonista pokušaja rješavanja odnosa između Ingre i Visokogradnje, kada se uz posredovanje Županije, za mandata župana Josipa Posavca spor bezuspješno pokušavao riješiti mirnim putem. Režek je tada, budući da se činilo kako će sudski spor biti riješen u korist Visokogradnje, zajedno s Igorom Oppenheimom, predsjednikom Uprave Ingre, Visokogradnji nudio 2,6 milijuna kuna, što nije bilo prihvaćeno, ali je zato Visokogradnja i dalje u Zagrebu uredno gubila već dobivene sporove...
Mesić: To su
bedastoće
Bivši predsjednik Stjepan Mesić u četvrtak nam je u telefonskom razgovoru rekao da nema nikakve veze sa svime ovime te da nema pojma o bilo kakvom sporu između Ingre i Visokogradnje. Mesića je posebno pogodilo spominjanje pokojnog Gadafija, a Vebleovu prozivku nazvao je bezobrazlukom zbog kojeg će možda podići i tužbu.
- Kad šef jedne države odlazi u drugu državu, uvijek se susreće sa šefom te države, a ne s nekakvim Vebleovima. Ja sam s predsjednikom Gadafijem bio na relaciji kao i sa svakim drugim državnikom i sad, što god da se dogodi nekom šefu države, zar bih ja morao odgovarati za to što oni čine, pa to je krajnji bezobrazluk. Što se tiče Visokogradnje i Ingre, ja o tome ne znam baš ništa - žestio se bivši predsjednik države, sada predsjednik Nadzornog odbora Ingre.
V.Trstenjak

Izvor: 2965