Čet, 08/03/2012

Okrunjena Međimurska poculica

Ž. Drljić
 

Svetomarska Čakovčanka Nada Mance 28. veljače okrunjena je Međimurskom poculicom (oglavljem koje se sada piše upravo ovako, velikim početnim slovom) izašla na pozornicu Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu u kojoj je od predstavnika Hrvatske gopodarske komore primila potvrdu kojom Međimurska poculica dobiva pravo nošenja znaka “Izvorno hrvatsko”. U domaćoj radinosti Nade Mance u Čakovcu tako je stvoren prvi međimurski proizvod s pravom nošenja ovog znaka, a u Hrvatskoj ih ima samo 122. “Izvorno hrvatsko” je priznanje proizvodu i proizvođaču te jamstvo potrošaču da je riječ o jedinstvenom proizvodu koji zadovoljava najviše zahtjeve kvalitete te predstavlja sam vrh svjetske ponude. Nose ga samo natprosječno kvalitetni proizvodi nastali kao rezultat hrvatske tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije, piše u pojašnjenju iz HGK-a. Zato je i put do prava nošenja znaka zahtjevan, a pravila rigorozna. Nada Mance dvije se godine pripremala za ovaj uspješan pothvat, a dodatan poticaj dobila je prošle godine, kad je pomogla Velikobukovčanima da svoju Bukovečku poculicu okrune istim znakom.
- Često sudjelujem na različitim priredbama, smotrama i manifestacijama temeljenim na očuvanju baštine i tijekom godina sam se susretala s proizvodima koji nose oznaku “Izvorno hrvatsko”. Istovremeno, nakon niza godina istraživanja i rada na autohtonoj čipki koja se nekad izrađivala u donjem Međimurju, znala sam da je Međimurska poculica vrijedna, a ovaj uspjeh mi je potvrda. Vidjela sam brojna tradicionalna oglavlja iz hrvatske baštine, ali nigdje nema tako elegantne i profinjene poculice kakva je međimurska - s ljubavlju kaže Nada Mance, žena koja je prije 17 godina zaboravu otrgla dragulj ovdašnje baštine, okupila čipkarice iz Svete Marije koje su još dobro pamtile vještinu igre “na batiće” naslijeđenu od svojih majki i baka i krenula na dug istraživački put koji još nije završio. Eminentni stručnjaci danas Nadi Mance priznaju da istražuje znanstvenim metodama.
Željka Drljić