Arhiva 07.03.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Tko je potrošio 10 milijuna kuna koje traži država?

Župan Ivica Perhoč sve rjeđe spominje “kosture iz ormara” koji su ga navodno dočekivali nakon odlaska bivšeg župana Josipa Posavca, ali jedan o njih još ga uvijek straši svaki put kad otvori županijsku kasicu. To je obveza prema državi, odnosno Ministarstvu poljoprivrede, teška blizu deset milijuna kuna koju je županu ostavila bivša vlast. Ta se obveza (dug), valjda u nadi da će je država zaboraviti, do sada tek povremeno spominjala i nikada do kraja nije bila razjašnjena. Naime, još 2001. godine tadašnje Ministarstvo poljoprivrede Međimurskoj županiji (ali i ostalim županijama) doznačilo je sredstva za kreditiranje raznih projekata u poljoprivredi. Novac je deponiran u poslovne banke kao polog na osnovi kojeg su banke poljoprivrednicima davale kratkoročne kredite. Taj je kreditni aranžman završen do 2005. godine, kada su poljoprivrednici odradili svoje obveze iz ugovora o kreditima i banke su oslobodile depozit. Umjesto da vrati novac državi, Međimurska županija novac depozita podijelila je poljoprivrednicima putem poticaja i subvencija. Tako su svi bili sretni i zadovoljni. Poljoprivrednici su dobili novac, tada aktualna vlast mogla se pohvaliti brigom za seljake i sposobnošću, a sadašnjoj vlasti može na nos nabijati kako se ranije s manje novca u proračunu poljoprivrednicima isplaćivalo više. Međutim, protekle godine država je počela pitati za novac koji je dala i tražiti da joj se vrati. Prema onome što se čulo na protekloj županijskoj skupštini, radi se o ukupno 9,7 milijuna kuna. Bivša i sadašnja županijska vlast nadaju se kako će im država taj dug oprostiti. Bivša, jer je novac nelegalno potrošila i neće se više moći hvaliti kako je s manje novca bila bolja od sadašnje vlasti. A aktualna jer bi obveza od deset milijuna kuna slomila ionako jadne financije.
Na naplatu dospjelo 8,7 milijuna kuna
Županu Ivici Perhoču na protekloj je sjednici Županijske skupštine, nakon još jedne prozivke bivšeg župana Josipa Posavca oko neisplate poticaja koje Županija duguje poljoprivrednicima još od 2008. godine,”pukao film”.
- Mi tih novaca nemamo i pokušavamo s Ministarstvom poljoprivrede dogovoriti povrat. Nije vraćeno dospjelih 8,7 milijuna kuna, od 9,7 milijuna koliko je dala država, i nadam se da ćemo to nekako riješiti jer je novac iskorišten u poticanje poljoprivrede... Ja se iskreno nadam da nećemo morati vraćati tih 9,7 milijuna kuna koje su ušle u županijski proračun iz banaka. Do sada nije vraćeno ništa, ali govorite o tome da je potrošeno - normalno da je potrošeno, isplaćeno je u onaj dio o kojem vi govorite da je ranije plaćano više nego danas. Točno, plaćali ste više, ali čijim novcem? Novcem Ministarstva kojim ste onda raspolagali. Do sada je dospjelo 8,7 milijuna kuna koje bi Županija po ugovoru trebala vratiti Ministarstvu. Ništa nije vraćeno jer ste vi potrošili, a mene pitate zašto ja ne trošim. Zato što ja taj novac nemam. I ja bih mogao trošiti kad bih imao novih osam milijuna kuna iz Ministarstva, i ja bih onda mogao govoriti kako sam sposoban. Zaboravljate da ste iz Ljekarne od 2005. godine izvukli 30 milijuna kuna. Mi nemamo niti kunu s te osnove. Govorite o tome kako ste ranije novac mogli dijeliti, a sada ne. Mi taj novac nemamo jer ste ga vi potrošili, žestio se župan na svog prethodnika.

V.Trstenjak

Izvor: 2967