Sri, 14/03/2012

VARAŽDINSKO SMEĆE NA MEĐIMURSKOM ODLAGALIŠTU?

D. Kovač
 

Hrvatsku javnost posljednjih dana zabavaljaju nevolje koje Varaždinci imaju sa svojim smećem. Godinama su problem koji predstavlja otpad rješavali odlažući ga, ali ga pritom ne zbrinjavajući – spremali su ga baliranjem. Pred koju godinu posao zbrinjavanja gomile od 700 tisuća tona baliranog smeća povjeren je tvrtki T 7, ali je nakon smjene na čelu Grada Varaždina ugovor kojim je taj posao reguliran ocijenjen štetnim za Grad. Rješenje je daleko preskupo, to je bilo pogodovanje bivšeg gradonačelnika Čehoka vlasniku tvrtke T 7, rečeno je. Grad Varaždin sad traži drugo, a ono što nas mora zainteresirati je to što traži pomoć i Grada Čakovca. U Čakovec je upit došao pred dva tjedna, a pred tjedan dana iz Čakovca je otišao odgovor. Grad Čakovec spreman je u tome pomoći, ali samo ograničeno i pod određenim uvjetima. Na svom odlagalištu u Totovcu može prihvatiti određene količine varaždinskog otpada, 950 tona mjesečno na rok od šest mjeseci. Čakom je izračunao koliko bi to naplatio - 698 kuna po toni. Kad bi do posla došlo, to bi značilo prihod od blizu 4 milijuna kuna. Ali, gradonačelnik Branko Šalamon ističe da treba biti precizan ako se želi vidjeti koji je smisao upita Grada Varaždina u odnosu na rasprave koje se tamo vode.
- T 7 od Grada Varaždina dobio je posao zbrinjavanja nagomilanog starog otpada, a od nas zatražio da pomognemo u zbrinjavanju komunalnog otpada koji se prikuplja sada. Ovaj stari otpad nije predmet ovog razgovora iako mi inače jesmo zainteresirani i za rješenje ovog problema. To je potencijalno veliko ekološko opterećenje, a mjesto na kojem su bale odložene nalazi se samo kilometar i pol zračne linije od naših naselja dravskog bazena. Grad Varaždin nema trajnog rješenja za problem otpada, ni za nagomilani ni za aktualni, nema svoj deponij, a zajednička Piškornica još nije spremna. Varaždin je tu godinama vodio lošu politiku. I prije je tražio pomoć na ovaj način, ali smo mi to odbijali. Ni sada ne želim da mi budemo oruđe u njihovim unutarnjim obračunima, odnosno poluga za obaranje cijena zbrinjavanja otpada. Zato je ono što nudimo ograničeno i u pogledu količina i u pogledu trajanja. Imamo pritom i dva bitna uvjeta – otpad koji bi se dovozilo mora po strukturi biti jednak onome što mi imamo u našem sustavu selektivnog prikupljanja otpada, odnosno izdvajanja onoga što se može reciklirati. To smije biti samo komunalni otpad, a količine se trebaju kontrolirati.
Dok gradonačelnik daje okvir mogućeg odnosa s Gradom Varaždinom u ovoj stvari, sam otpad mora zbrinuti Čakom. Saša Avirović, voditelj Čakomove službe odvoza i zbrinjavanja otpada, kaže:
- Mi zbrinjavamo oko tisuću tona komunalnog otpada mjesečno, ali ako se uzme u obzir sve ono što dolazi na odlagalište, i kao razvrstani otpad, to je četrdesetak tisuća tona godišnje. Prostora i kapaciteta imamo i za ove količine, naš kompaktor na odlagalištu sad nije potpuno iskorišten i ovo bi bio dobrodošao prihod. Za nas ovo nije drugačije pitanje nego kad bi se neka nova općina, ili više njih, odlučila odlagati kod nas.
Četiri milijuna kuna svakako dobro dođe, osobito Čakomu koji je lani pretrpio značajnu štetu velikim požarom na postrojenju za razvrstavanje otpada. Pritom ne bi bilo ni učinka koji bismo priželjkivali, nove količine ne bi tražile nijednog novog čovjeka, ni privremeno. Ali postoje i drugi rezoni. Šalamon ima na umu jedan:
- Već se nekoliko dana provodi anonimna telefonska anketa kojom se građane pita žele li da se varaždinski otpad odlaže na našem odlagalištu. Rekao bih da iza toga stoji T 7, ili netko s njim povezan koji se boji da bismo mi, uskočivši sa zbrinjavanjem komunalnog otpada, snizili njima cijenu u pregovorima s Gradom Varaždinom.
Šalamon računa s odjekom.
- U ovim stvarima jest tako da se s jedne strane kaže da je zbri-njavanje otpada dobar posao, a s druge strane, ako se želi povećati količine, svi se dižu na noge.
Neki se dižu. Predsjednik Vijeća MO-a Totovec Milan Horvat kaže:
- Varaždinsko smeće neće k nama, ovoga iz Međimurja je sasvim dovoljno. Na dravskom mostu stajat će barikade bude li trebalo. U subotu, 17. ožujka, u 19 sati u društvenom domu u Totovcu održat će se zbor mještana, najavljuje Horvat. Inače mu je vrijeme, ali zna se što će ovaj put biti glavna tema. (k)