Glas javnosti 27.03.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Kako Nadzorni odbor nadzire u Čateksu d.d.?

Čateks d.d. ima sedam članova Nadzornog odbora. Od toga šest su zaposlenici Čateksa. Jedan gospodin je vanjski član iz Zagreba. Zadaća Nadzornog odbora je da nadzire poslovanje poduzeća, da nadzire rad Uprave-direktora, gospodina Damira Viteza. Pa, kako to Nadzorni odbor nadzire?
Nadzorni odbor birao je i dao povjerenje gospodinu Vitezu. Članovi nadzornog odbora, Katarina Kupec, predsjednica, ujedno i tajnica Udruge malih dioničara, Mladen Vidović, član Nadzornog odbora, predsjednik je Udruge malih dioničara, Nenad Leček, glavni sindikalni povjerenik u Čateksu, predsjednik Zaposleničkog vijeća i potpredsjednik sindikata TOKG-a Hrvatske, Ivan Posarić, član Nadzornog odbora i član IO-a Udruge malih dioničara, Ljiljana Žunek i Antun Erent, financijskidirektor. Sve od reda Čateksovci. Svaki mjesec za nadziranje na njihov privatni konto sjedne 2.000,00 i nešto kn. Za te novce radnice u konfekciji rade cijeli mjesec na normi. Sad više neće morati raditi cijeli mjesec. Direktor je svojevoljno, bez pristanka sindikata, bez pristanka radnika na Zboru radnika održanom 15.03. 2012. u 13,30 donio odluke da se svaki ponedjeljak u toku mjeseca ne radi. Za to će se dobiti 60% bruto plaće, svojevoljno je isplatio 50% troškova prijevoza za veljaču. Mimo ZOR-u i kolektivnog ugovora koji je potpisao. Jer nema posla. A Nadzorni, nadzire. 2011. godine kupljen je stroj za laminiranje. Za 4,5 milijuna kuna. U doba recesije, najavljivanja još teže situacije u 2012. Stroj dosad nije napravio ni metra. Kod kupnje stroja, zaboravljeno je bilo kupiti i tim stručnjaka koji će na tako zahtjevnom procesu raditi. To je manje bitno. Bitno je bilo dobiti proviziju, 10% ili možda 20%? A Nadzorni, nadzire. A kredit za stroj ostaje. Uhodana praksa izvlačenja novaca iz firme. Nije to jedini stroj. Ima ih još. Ali zadnji kupljen u doba recesije. I sad se radnicima objašnjava da nema posla. Ali su lanjske vizije bile da će ga usprkos recesiji i situaciji u privredi, biti.
Pred portom parkiran crni Volvo zagrebačkih registracija. Vozi ga Uprava-direktor. Otplaćuju ga radnici Čateksa. Plaćaju i benzin kojim se vozi. Uprava isto dobiva troškove prijevoza. No, može i bez njih. Zar ne? A Nadzorni, nadzire.
Uprava-direktor zapošljava svog sina prije nešto više od godine dana u Čateks. Kao pripravnik odmah postaje rukovodilac. Od ove godine je Direktor logistike. Sa plaćom od 11.000 kn.
Bivši Direktor logistike, Tomo Dolovski, nagrađen je svojim odlaskom kao da radi na željeznici ili pošti. Samo sa 103.000,00 kn. Pogodite zašto. Posla nema. Nadzorni nadzire. Zapošljava i štovana predsjednica, gospođa Kupec u roku dvije godine svoju šogoricu Ljiljanu, a lani brata Nikolu Milkovića. Sada dvije radnice dobivaju otkaz. Kao višak radnika. Jer posla za sve nema. Za Milkoviće, ima. A Nadzorni? Nadzire.
Imamo mi i gospođu kojoj se možete požaliti za mobing. Ona je odnedavno i Menadžerica za ljudske resurse. Nada, pardon, Natalija Kramar. Sa završenom gimnazijom, kao mlada komunistica sama si je u radnu knjižicu upisala stručnu spremu koju nije imala. Premještena je na drugo radno mjesto. Da je nagrade, u vrijeme neprijateljskog preuzimanja Čateksa od strane Darinke Kričke, postavljaju je na mjesto kadrovskih poslova. Pa gospođa zna kak se to radi. Jer prvo prodaje dionice neprijatelju Krički, a kad je uvidjela da preuzimanje neće uspjeti, zove naše umirovljenike da njoj prodaju dionice. Univerzalne sposobnosti razvijaju je u Menadžericu za ljudske resurse. Ak te što moči, samo se njoj javi. Ona je 3 u 1.
A Nadzorni? Nadzire.
Zna se da su mali dioničari vlasnici Čateksa. Većinski vlasnici. Sad nam nitko ništa ne može. Imamo Čateks. Kad je prije godine i pol trebalo ponovno uzeti kredite, koje ćemo otplaćivati do rujna 2015., radnici su negodovali. Štovana predsjednice Kupec, sa produženim rukama u pogonima nagovarala je ljude da kupe dionice. Kad je uvidjela da nema nekog uspjeha, počele su prijetnje, mobing... Da bi poslije istinitih pisama poslanih u Vašu redakciju, u Vašem listu sve opovrgla. Isto je učinila sad na Zboru radnika. Radnici su živi, nemaju amneziju i svjedoci su svih zbivanja. Kad su radnici predložili na Zboru, da na dva mjeseca svi radnici idu na minimalac, Uprava-direktor Vitez rekao je da to nije po Zakonu. Da on i njegova svita idu na minimalac nije po Zakonu. Da se radnicima MJERAMA ŠTEDNJE oduzima elementarno životno pravo na rad i naknadu za taj rad, to JE po Zaonu. Što radi Nadzorni? Nadzire.
Tko je kriv za nastalu situaciju? Bivša i sadašnja Vlada. Oni su zapovijedili kreatorima poslovanja u Čateksu da kupe Upravi-direktoru Volvo, oni su naredili da se kupi stroj za laminiranje, oni nadziru Nadzorni odbor i upravljaju ljudskim resursima, oni su postavili direktora marketinga, oni su postavili inženjerke i magistrice za direktorice sa menadžerskim ugovorima. Rečeno je da će se smanjiti javne nabave. MUP, MORH... Ali nije rečeno da je to u realizaciji našeg godišnjeg plana 20%. Nije rečeno da 80% poslova treba naći i realizirati mimo javnih nabava Nije rečeno da nema interesa tražiti. Tko traži taj i nađe. Nije rečeno da postoji dobro uhodana šablona izvlačenja novaca iz firme, dovođenja firme u stečaj. Stalno viđeno i prisutno. Sad je na redu Čateks. A što radi Nadzorni? Nadzire.
A što je sa malim dioničarima, vlasnicima Čateksa. Tko njih šljivi. Tko njih što pita. Njima ostaju krediti za dionice, na tanjuru imat će MJERE ŠTEDNJE, koji će biti bojim se još, a Nadzorni će nadzirati. Sada su neprijatelji vlasnika Čateksa u firmi. Izdali su svoje kolega sa posla, bezočno im lažu, ništa ne poduzimaju. NADZORNI ODBOR BIRA UPRAVU-DIREKTORA, NADZORNI ODBOR SMJENJUJE UPRAVU-DIREKTORA.
Dioničar, vlasnik i radnik Čateksa

Izvor: 2970