Glas javnosti 27.03.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Živi organizam se ne reže

Čitajući članak u listu “Međimurje” od 13.03. 2012. pod naslovom “Ivković i Križaić su dobri ljudi, ali HDZ-u trebaju sposobni” u kojem g. Stjepan Hamonajec, samozvani političar, ekonomski i sportski analitičar analizira stanje o unutarstranačkim izborima u HDZ-u, radu županijske vlasti i stanja u nogometu.
Teško je zaista ostati ravnodušan nakon ovakve analize i izliva samohvale. Gosp. Hamonajec valjda misli da je kod njegovih sumještana nastupila amnezija ili je možda njega zahvatila amnezija, pa je zaboravio svoje djelovanje i “doprinos” baš u tim sferama.
Moram odmah napomenuti da mi nije nakana polemizirati sa g. Hamonajecom o njegovim sposobnostima i zaslugama, već kao poznavalac njegovih osobnosti njegovih aktivnosti u Domovinskom ratu, te njegov doprinos sadašnjem stanju nogometa u Čakovcu, želio bih kao član HDZ-a od njegovog osnutka i kao branitelj Domovinskog rata dobronamjerno ukazati na činjenicu da njegova analiza, bolje rečeno kritika nije baš objektivna, jer je u njoj zaboravio istaknuti i svoje “zasluge” za ovakvo stanje u svim tim sferama, a posebno u nogometu. Na pitanje gđe novinarke što bi on rezao u proračunu umjesto dotacije sportu? Odgovara “Živi organizam se ne reže”, aludirajući na sport-nogomet. Mislim da ovdje čak ni on nije u pravu, jer živi organizam se itekako reže ako je bolestan, a nogomet u Međimurju i Hrvatskoj to jeste - dio bolesnog tkiva u sportu. Bolest nogometa u Čakovcu koindicira upravo dolaskom g. Hamonajeca u nekad uspješni prvoligaš NK “Čakovec”. Ne želim ulaziti u detalje stanja u čakovečkom nogometu, dolaskom njega i njegova pajdašije, npr. Dragutina Katalenića, jer bi to iziskivalo previše vremena i prostora. Ljubitelji nogometa u Čakovcu i Međimurju vjerojatno će se sjetiti vremena uspješnog prvoligaša NK “Čakovec”, no infiltriranjem spomenutih “stručnjaka” nogometa u čakovečki nogomet početak je kraja NK “Čakovec”, NK “Omladinac”, pa stvaranje NK “Međimurje” sa uvoznim-stranim igračima koje strmoglavi iz I lige, nažalost u III ligu, pa to je vrijeme lažiranja rezultata utakmica u kojim su nedjelima prednjačili igrači NK “Međimurja” pod vodstvom spomenute gospode. Sramota za čakovečki nogomet, pa Hamonajec i Katalenić su grobari čakovečkih prvoligaša.
Loše stanje u HDZ-u u Međimurju Hamonajec pripisuje g. Ivkoviću i Križaiću. Napominje da su oni dobri ljudi, ali stranka treba sposobne. Ja bih rekao, stranka treba dobre i sposobne. Prema njemu HDZ na čelu treba lavove, a ne mačk(ic)e. Dakle, treba Hamonajeca? Izgleda da je LAV u ovom unutarstranačkom, predizbornom košmaru nanjušio miris vlasti u HDZ-u, pa se sprema na beskrupulozni lov, zato i ne čudi njegova morbidna konstatacija da društvo ne živi od dobrih ljudi. Indikativno je u kritici članova svoje stranke izostavio članicu HDZ-a gđu Sunčanu Glavak.
G. Hamonajec nadalje navodi da je njegovo osnovno zanimanje bravar, da se za vrijeme rata doškolovao za ekonomistu, samo nije naveo kojeg stupnja. Obzirom na njegovo ekonomsko-imovinsko stanje prije rata i nakon rata, vjerujem da je stekao titulu dr. ekonomskih znanosti, jer je upravo to vrijeme za neke bilo pogodno za sticanje zvanja i imanja. Tako je eto g. Hamonajec u vrijeme rata uspio usavršiti ekonomske znanosti i od svog šošteraja, od biciklina i torbice stekao kuće, Mercedes, firme itd. Danas se to smatra sposobnost i uspješnost, stoga s pravom za neke od naših članova Hamonajec navodi da su nesposobni.
Interesantan je njegov odgovor na pitanje “Jeste li bili u ratu”, odgovor “Jesam!”. Prvo u Međimurju, a kasnije i na ratištu. Teško mu je opisati ratni put od Čakovca do Sv. Roka i Mihovljana. Jedna od njegovih ratnih akcija dobro poznata javnosti kada je sa određenim osobama prenosio novac za oružje za obranu Međimurja, ali je u toj akciji nestao novac i oružje nažalost. Ipak je to najintrigantniji dio članka pod naslovom “Stiže vrijeme naplate”. Na pitanje da li mu je poznato da policija priprema formiranje odjela za istraživanje ratnog profiterstva i privatizacije. On sa zadovoljstvom podržava tu ideju i spreman je organizirati informativni centar u Međimurju s ciljem otkrivanja onih koji su državi nešto ukrali. Vjerujem da bi on tu mogao dati vrlo “korisne” informacije. Ovo je vrhunac licemjerstva, pa makar dolazi i od Hamonajeca. Možda ću ga ja nadmašiti svojim prijedlogom, a to je prijedlog da u Centar za prikupljanje informacija o ratnom profiterstvu i privatizaciji, čije formiranje predlaže g. Hamonajec, osim Hamonajeca uđe i g. Vladimir Matjačić i još pojedinci znani javnosti, koji su u vrijeme rata stjecali zvanja i imanja. To bi bio onaj učinak kada vuk čuva ovce, no ovaj put su u pitanju lavovi.
I na kraju, kao član HDZ-a od njegovog osnutka, podržavat ću gosp. Križaića i Ivkovića na čelu HDZ-a u Međimurju, pa da vidimo da li će lav Hamonajec kao poštenjak ostati kod riječi i izaći iz stranke.
Vaš vjerni čitatelj
Vinko Novak

Izvor: 2970