Arhiva 11.04.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Tko od socijalne naknade pravi dobar posao?

Socijalnu sliku Međimurja “snimila” je 2. travnja potpredsjednica Vlade te ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u razgovoru sa županom Ivicom Perhočem te ravnateljicom Zavoda za socijalnu skrb Čakovec Suzanom Belović. Ministrica je obišla i Dom za starije i nemoćne u Čakovcu te romsko naselje Parag kod Trnovca.
- Nastojali smo otvoriti važna pitanja za našu županiju u segmentu djelokruga potpredsjednice Vlade Opačić. Nismo mogli izbjeći pitanje odnosa Roma u domeni socijale s naglaskom na korištenje i raspolaganje socijalnom pomoći. Socijalnih slučajeva je i u našem kraju iz dana u dan sve više. Mi ne možemo zanemariti ni 7.570 nezaposlenih, a samo u nekoliko zadnjih mjeseci ostali smo bez 700 radnih mjesta. To su ključna pitanja. Razgovarali smo i o potporama, konkretno o objektima koji su za nas značajni i u kojima očekujemo potporu Vlade, a radi se o gradnji objekta Centra za odgoj i obrazovanje te škole u Pribislavcu. Obiteljski centar još nije zaživio, a kako potreba postoji, vjerujem da će se i to realizirati u skoro vrijeme. Govorili smo o potporama koje očekujemo u projektima vezanim uz školovanje mladih - rekao je župan na konferenciji za novinare, a ministrica Opačić dodala:
- Nismo zatekli niti jedan podatak o situaciji na terenu i o potrebama te je ovakav obilazak županija jedini način da detektiramo prave potrebe. Kada dobijemo kompletnu sliku, moći ćemo znati koje projekte možemo kandidirati i na koji način. S druge strane, zatekli smo situaciju u kojoj nema kontrole nad sustavom socijalnih naknada, a ja se nadam da ćemo do kraja godine dobiti kompletan uvid. To je nužno za pročišćavanje sustava iz kojeg moramo isključiti one koji od socijalnih primanja prave dobar posao - kaže Milanka Opačić.

DRŽAVA NE VOLI 18-GODIŠNJAKE

U Međimurju je svojevremeno registriran prvi obiteljski dom za djecu u Hrvatskoj koji i danas djeluje zahvaljujući predanosti bračnog para Bogar. Djecu i mlade u ovom obliku skrbi štiti i podiže ljubav, ali ih ne podupire država. U nezavidonom su položaju u odnosu na udomitelje. Primaju istu novčani iznos po djetetu, ali moraju odraditi davanja prema državi. Jedva spajaju kraj s krajem, dok istovremeno domovi za starije i nemoćne (koji su za državu u istom košu) cvjetaju. Neraskidivo vezan problem su i mladi s navršenih 18 godina života, smješteni u obiteljskim domovima ili kod udomitelja. Onog trenutka kad postanu punoljetni - za državu prestaju postojati. Hoće li biti zakonskih izmjena u ovim segmentima, pitam ministricu Opačić:
- Formirali smo radne skupine i krećemo u izmjene zakona koji bismo morali donijeti do kraja godine. Nastojat ćemo urediti stvari drugačije nego do sada. Činjenica je da osamnaestogodišnjaci smješteni kod udomitelja ili u obiteljskim domovima s punoljetnošću ostaju pod vedrim nebom i tu moramo naći neke modalitete. No, taj problem treba ranije početi rješavati: voljela bih da ubrzamo postupak usvojenja i da što veći broj djece dobije obitelj i zaštitu do kraja života - kaže Milanka Opačić.

KOJA MINISTRICA DOLAZI? ONA ZA SMEĆE?

Romi u Paragu nestrpljivo su očekivali posjet te se raspitivali koja to ministrica dolazi: “Ona za smeće?” - pitali su.
Kad se dugačka kolona automobila parkirala u naselju, Romi su navalili sa živopisnim pitanjima, među kojima izdvajamo hitove:
- Zašto bi nam ukidali socijalnu pomoć ako, recimo, imam kuću od 80 kvadrata i dobar auto? To nam rade i to nije u redu. To samo Romima u Međimurskoj županiji rade i nigdje drugdje. Mi smo se bavili starim željezom i od toga prehranjivali obitelji, a sad nam ne daju. Šume smo čistili od otpada. Mukotrpno smo se mučili - konstatirali su eko-Romi.
Romi u Paragu zatrpani su vlastitim smećem, a načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat te predsjednik Mjesnog odbora Paraga Radovan Balog ministricu Opačić upoznali su s inicijativom koja je (poodavno) pokrenuta u ovoj jedinici lokalne samouprave - da se Romima od socijalnih naknada odvajaju sredstva za zbrinjavanje otpada.
- Međimurska županija tolerantna je sredina i to je razlog što se najveći dio Roma u Hrvatskoj naselio upravo ovdje. Rad na obrazovanju je najvažniji za integraciju i vaša županija zaslužuje puno veću potporu države u tom segmentu. Romska djeca još uvijek ne završavaju ni osnovnu školu i zato je najvažniji rad na obrazovanju i podizanju svijesti. Od socijalne skrbi se ne živi, već od rada, i to je moja poruka - rekla je okupljenim Romima i političarima M. Opačić.

CIRKUS U CIRKUSU

Posjetitelji Paraga uspjeli su napraviti cirkus u cirkusu: prijateljica Milanke Opačić (ženu u pratnji ministrice nije nitko službeno predstavio, pa pretpostavljam da je prijateljica, op.) izvuče iz audija košaru sa slatkišima i položi je na tlo. U djeliću sekunde nastao je sveopći darmar! Mali Romi su polijegali po košari u bjesomučnoj borbi, gutajući gustu prašinu koju su podigli. Kad se prašina slegla, ostao je - zakon jačeg. Dvogodišnjaci i trogodišnjaci ostali su zbunjeni, praznih ručica, dok su se devetogodišnjaci razbježali noseći po četiri, pet čokolada u rukama. Većina ove djece ide u školu i naučili su puno: da im je netko prišao i pružio čokoladu, rekli bi - hvala. No, slatkiša nije bilo dovoljno iako u prtljažnik audija stane više od košare slatkiša.
Posjetitelji sjedoše u automobile, podigoše oblak prašine i - ode cirkus...
Željka Drljić
Snimio D. Lesar

Izvor: 2972