Gradovi i općine 18.04.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

KOTORIBA: Bez oporbe se brzo radi!

Posljednju sjednicu Općinskog vijeća Kotoribe karakterizira podatak što je 9 točaka odrađeno za svega 45 minuta. Razlog tome leži u dobro pripremljenoj sjednici koju je vodio predsjednik Željko Šebestjan, dipl. ing., i što je bilo veoma malo vijećničkih pitanja. Ona su izostala jer su sjednici prisustvovala svega dva oporbena vijećnika iz redova HSDSS-a i HSLS-a. U tom dijelu bilježimo pitanje Branka Maleka (HDSS), postavljeno načelniku, je li u večernjim satima zabranjeno kretanje u blizini romskog naselja jer je doživio neugodnosti glede toga kretanja. Načelnik Ljubomir Grgec (SDP) rekao je kako u Kotoribi ne postoje nikakve zabrane kretanja. Zadovoljan odgovorom, Malek je s dozom šale rekao neka to uzmu u obzir oni koji naselje obilaze uoči izbora.

Godišnje izvršenje proračuna

S 10 glasova „za“ i 1 „suzdržanim“ prihvaćeno je godišnje izvješće o izvršenju proračuna za prošlu godinu. Podnio ga je načelnik Grgec koji je istaknuo kako su lani općinski prihodi iznosili 4,739.000 kuna, a rashodi su bili veći i iznosili su 4,800.000 kuna. Manjak je opravdao podatkom kako je prošle godine on bio 248.000 kuna. Lani se, unatoč velikim investicijama u mjestu, uspio smanjiti na 85.000 kuna. Ovaj će se iznos pokriti rebalansom ovogodišnjeg proračuna. Uz to je istaknuo kako je mimo proračuna u Općinu ušlo 4,300.000 kuna, što su nadležne institucije uložile za izgradnju kanalizacije i sanaciju nerazvrstanih cesta. - Takvim proračunom moramo biti zadovoljni - istaknuo je načelnik. S tim u svezi donijete su izmjene izvještaja o izvršenju programa gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture te izvještaja o održavanju komunalne infrastrukture na općinskome području.

Komunalije Pre-komu

Općinsko vijeće donijelo je odluku o povjeravanju obavljanja komunalnih djelatnosti GKP-u Pre-kom iz Preloga. Odluka se odnosi na održavanje čistoće u dijelu skupljanja i odvoza komunalnog otpada, na odlaganje otpada te održavanje groblja i prijevoz pokojnika.
Što se odvoza tiče, sve je po starom, a novina je da se pod održavanjem groblja i prijevozom pokojnika podrazumijeva održavanje prostora i zgrada za obavljanje ispraćaja i ukopa pokojnika. Taj je posao do sada obavljao općinski komunalni radnik koji s 1. travnjem odlazi raditi u spomenuto komunalno poduzeće.
Čelništvo Općine ističe da neće biti financijskog povećanja troškova za obitelji koje će imati smrtni slučaj. Prema cjeniku, iskop i ukop groba stoji 437,50 kuna, a pogrebni ceremonijal s pet uniformiranih osoba koštat će 563,53 kune s PDV-om.
Bernarda Habuš v.d.
Bernardi Habuš, dosadašnjoj ravnateljici Knjižnice i čitaonice u Kotoribi, istekao je četverogodišnji mandat. U toj ustanovi ona radi pola radnog vremena, a trenutno je na duljem bolovanju. Vijeće je donijelo odluku da do postupka izbora i imenovanja ravnateljice Knjižnice i čitaonice Kotoriba putem javnog natječaja ona bude vršiteljica dužnosti u toj ustanovi.
Mladen Grubić

Izvor: 2973