Glas javnosti 18.04.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Specijalno policijsko vozilo izazvalo karambol (2.)

U vašem tjednom izdanju broj 2972 od utorka 10. travnja 2012. godine objavljen je članak u rubrici „Crna kronika“ sa naslovom „Specijalno policijsko vozilo izazvalo karambol“, na koji naslov moramo dati kratki osvrt.
U svezi samog članka nemamo primjedbi jer je Vaš novinar korektno prenio dobivene obavijesti iz redovnog priopćenja Policijske uprave međimurske.
Naša primjedba ide prema naslovu jer stvara prvi dojam kod građana da su policijski službenici divljali vozilom, odnosno vozili nepropisno i na taj način ugrozili svoje i tuđe živote i imovinu.
Te kobne večeri u kojoj su teško stradala dvojica policijska službenika PU Međimurske, i samim čudom ostali neozlijeđena ostala četiri sudionika prometne nesreće, od kojih i malo dijete, poklopilo se niz nesretnih okolnosti.
Policijski službenici bili su tijekom svoje redovne ophodnje obaviješteni da je došlo do tučnjave u jednom ugostiteljskom objektu, i to od strane više osoba, odnosno zaprimljena je dojava o policijskoj pomoći za uspostavljanje javnog reda i mira. Na osnovu dojave izdana je zapovijed policijskim službenicima da se žurno upute na intervenciju. Upućivanje znači primjena svih ovlasti koje su zakonima propisane, a kojima je zakonodavac htio omogućiti što učinkovitije postupanje policije i pružanje najbrže i najbolje pomoći građanima.
Upalivši posebne svjetlosne uređaje koji su ugrađeni na policijskom vozilu, i koji su vidljivi u noći, baš kao što se radilo i u ovom slučaju, oko 22,45 sati, žurno krenuli na intervenciju. U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u članku 149. stavak 1. jasno je propisano da se u slučaju korištenja svjetlosnih i zvučnih znakova od strane hitne pomoći, vozila sanitetskog prijevoza, vatrogasne službe, civilne zaštite, unutarnjih poslova i vojne policije, ne primjenjuju odredbe rečenog zakona o ograničenju brzine, o propuštanju kolone vozila i prednosti prolaska, o zabrani pretjecanja i obilaženja kolone vozila ili na pješačkom prijelazu ili prelaženju iz trake u traku, o zabrani presijecanja kolone pješaka, obvezi vezivanja sigurnosnih pojasom te zabrani upotrebe mobitela. Zakonodavac je u slijedećem stavku istog članka dozvolio dodatna opravdana „kršenja“ propisa ali uz uvjet da je to neophodno potrebno i da se vodi računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.
U članku 152. jasno je propisano ponašanje ostalih sudionika u prometu kada prolazi takvo službeno vozilo, odnosno da se mora propustiti, a vozači se moraju prema potrebi zaustaviti uz desni rub ukoliko se kreću desnom prometnom trakom, a uz lijevi rub ako se nalaze u lijevoj prometnoj traci.
Policijski službenici koji su vozili povećanom brzinom, iz opravdanih razloga, imali su praznu i ravnu cestu u noćnim satima, na kojoj nije bilo niti jednog vozila ili pješaka. Sve to se promijenilo u nekoliko sekundi, kada je iz sporedne na glavnoj prometnici stvorilo vozilo, vjerujemo do okončanja sudskog postupka, da se radilo o nehaju ali opasnom, jer vjerojatno vozač ne bi ugrozio svjesno svoje članove obitelji prije svega, a isto tako policijske službenike. Vozač rečenog vozila nije poštovao pravo propuštanja vozila i prednost prolaska, iako je policijsko vozilo bilo iznimno vidljivo u noćnim satima zbog upaljenih posebnih svjetlosnih uređaja i kretalo se glavnom ulicom. Isto tako da bude nesreća veća on je znao da nakon izlaska na glavnu prometnicu odmah nakon nekoliko metara skreću u svoj objekt, i da će time do kraja ugroziti sigurnost policijskih službenika. Nesreća se nažalost dogodila, i uz kišu, težinu specijalnog policijskog vozila sve je završilo stradavanjem policijskih službenika i uništavanjem imovine.
Rečenim želimo apelirati na građane da si kao sudionici prometa ponove prometne propise koji se odnose na propuštanje vozila i prednost prolaska vozila koja daju zvučne i svjetlosne znakove, jer policijski službenici i djelatnici hitnih službi gotovo svakodnevno su svjedoci vozačkog neznanja i nesnalaženja na prometnici u takvim slučajevima. Sve te službe svakodnevno žure i krše neke propisa jer je vama potrebita pomoć, dragi naši građani, a ne zato jer nam je to volja ili zabava.
Iskrena hvala na objavi teksta, uz sve želje za brzim oporavkom tjelesno ozlijeđenima, kao i oporavak o psihičkih posljedica ostalih sudionika, i nadu da se takvi slučajevi neće ponoviti.
Predsjednik
Darko Dragičević

Izvor: 2973