Gradovi i općine 18.04.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

TOTOVEC I BOLJKE PO MULJU

Na zboru građana u Totovcu održanom u vrijeme u kojem je aktualno bilo pitanje mogućnosti odlaganja komunalnog otpada s područja Grada Varaždina građani su s čakovečkim gradonačelnikom Brankom Šalamonom i predstavnicima GKP-a Čakom polemizirali o svim aspektima postojanja i rada deponija na rubovima tog mjesta. Pitanje građana bilo je vezano i uz intenzivan miris mulja koji se širi s deponija, na što je odgovarao tehnički direktor Čakoma Saša Avirović.
- Mulj je s pročistača i - da, smrdi. Prije deset godina mulj smo “zbrinjavali” tako da smo ga zajedno s komunalnim otpadom odlagali u jame u kojima se razgrađivao bez kisika. Tada je smrdio još više. Sada ga kompostiramo i smrdi manje jer se obrađuje aerobno. Taj mulj redovito analiziramo s obzirom da ga se može koristiti kao gnojivo na ratarskim kulturama - pojasnio je S. Avirović.
Dodao je kako ratari nisu baš skloni uzimanju komposta od mulja koji se miješa sa zemljom s bivšeg deponija, ali da se za okućnice koristi u priličnom omjeru. Nadovezujući se upravo na temu mulja i njegova “mirisa”, građani su se potužili kako im na njivama ptice uništavaju urod. Avirović je istaknuo kako je svjestan da poljoprivrednici na njivama imaju štete od vrana, no, da problem s vranama postoji i u Čakovcu te da ga se pokušava riješiti.
Branko Šalaić istom se prilikom požalio da se na deponij dovozi organski otpad iz privatnih klaonica.
- Javite nam tko i kad dovozi. Mi ne smijemo primiti određene vrste otpada, zato surađujte i javljajte nam situacije za koje smatrate da su problematične. Nećemo dopustiti da nas vuku za nos.
A. Ličanin

Izvor: 2973