Gradovi i općine 18.04.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

VRATIŠINEC: Ministarstvo uprave vratilo lopticu

Aktualni prijepor oko stavljanja u mirovanje mandata vijećnika HDZ-a Bernarda Pod-gorelca u Općinskom vijeću Vratišinca, zbog čega su vijećnici SDP-a napustili proteklu sjednicu Vijeća i najavili bojkot rada sve dok se situacija ne raščisti, ipak će se morati razriješiti tamo gdje je i nastao – na samom vijeću.
Naime, Klub vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću, ali i Općinski odbor HDZ-a Vratišinca, čiji je Podgorelec član, Upravi za politički sustav, državnu upravu i lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Ministarstva uprave uputili su 23. ožujka upit u vezi mirovanja i ostavke člana predstavničkog tijla jedinice te određivanje zamjenika. Već pet dana kasnije, 28. ožujka Ministarstvo se očitovalo opširnim odgovorom iz kojeg proizlazi da će se problem, na kraju, ipak morati riješiti u Općinskom vijeću. U tumačenju, Ministarstvo piše kako mandat miruje članu predstavničkog tijela (Vijeća, odnosno Skupštine, op.nov.) ako za vrijeme trajanja mandata prihvati obnašanje nespojive dužnosti. Kako se to ne odnosi na “slučaj Podgorelec”, zanimljivije je tumačenje po kojem kod ostavke člana predstavničkog tijela pisana ostavka mora biti zaprimljena najkasnije tri dana prije zakazane sjednice predstavničkog tijela i treba biti ovjerena kod javnog bilježnika najmanje osam dana prije njezina podnošenja. Ostavka koja nije podnesena na taj način, tvrdi Ministarstvo, ne proizvodi pravni učinak. Upravo su to utvrdili i u općinskoj mandatnoj komisiji, (iako se radilo o stavljanju mandata u mirovanje, a ne ostavci na mjesto vijećnika i o ostavci na mjesto zamjenika predsjednika Vijeća) te je Podgorelec ostao vijećnik do daljnjeg, ali je to otvorilo problem ranijih zamjena vijećnika i pitanje legalnosti odluka Općinskog vijeća koje su donosili “nelegalni” vijećnici.

“Ne bismo se miješali”

Međutim, u slučaju stavljanje mandata u mirovanje (a upravo se to dogodilo u Vratišincu) ili prestanka mandata, vijećnika izabranog na stranačkoj listi zamjenjuje neizabrani kandidat s dotične liste s koje je izabran vijećnik. Zamjenika određuje politička stranka (u ovom slučaju to je HDZ) i Vijeće o tome ne odlučuje, već ove činjenice prima k znanju deklaratornom odlukom. Pomoćnik ministra Boris Milošević zaključno ističe kako Ministarstvo nije ovlašteno tumačiti odredbe općih akata jedinice, već je za to nadležno tijelo koje je akt donijelo, odnosno Općinsko vijeće Vratišinca. Tako je loptica ponovo vraćena Vijeću, a na to upućuje i odgovor iz Ureda državne uprave Međimurske županije koji se očito “ne bi štel mešati”. U svom očitovanju Ured državne uprave objašnjava da Općinsko vijeće donosi statut, poslovnik, proračun te odluke, planove, zaključke i preporuke, a na prijedlog načelnika. Također objašnjavaju, kao i iz Ministarstva, da je Općinsko vijeće to koje daje vjerodostojno tumačenje svojih općih akata. Iz ureda pojašnjavaju i svoju te ulogu središnjih državnih tijela, dok za konkretan upit podnositelja upita (Klub vijećnika SDP-a) upućuju na odredbe čl. 6, 7 i 8 Zakona o izboru članova..., dakle, umjesto konkretnog odgovora i “pravorijeka”, vijećnici će si sami morati protumačiti tko je, a tko nije u pravu...
V.Trstenjak

Izvor: 2973