Glas javnosti 02.05.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Država mora platiti šljunak i vojarnu dati besplatno!

U listu »Međimurje« na prvoj stranici pod naslovom, bivši međimurski župani - Ramuščak “nikola nisam otpusti”, Levačić “Politika me više ne zanima”, Posavec “nije to posao za Perhoća”, bivši župan Josip Posavec na pitanje novinara Aleksandre Ličanin - postoji li detalj u našem radu kao župana koji smatrate neuspjehom? Župan Posavec ističe: nisam uspio u startu anulirati naknadu državi za povrat bivše vojarne iako je to još uvijek moguće.
Poznato nam je iz izvještaja o radu župana Ivice Perhoča da je Međimurska županija u bivše kasarne uložila preko 25 milijuna kuna nakon što je preuzela od Hrvatske vojske (ministarstva obrane). Istovremeno očevici smo svakodnevne slike bivših vojnih objekata kako su devastirani i ničem ne služe na primjer, neka vojna odmarališta na moru - Puli i drugdje.
Mi smo naše bivše kasarne priveli korištenju, uredili smo ih našim novcem. Prema tome moramo apsolutno osporavati Ministarstvo obrane, prava da traže jedino od Međimurja da plati državi za preuzimanje kasarne jer nitko drugi, koliko je nama poznato, nije MORH-u ništa platio za kasarne.
Mi u HDSS-u tražimo da se retroaktivira i vrati na ponovno razmatranje te da Vlada plati sve troškove za liječenje ranjenih i izbjeglica domovinskog rata. Da Hrvatske autoceste plate izvoženi šljunak za izgradnju autoceste za vrijeme Marijana Ramušćaka i sve nastale štete uništenja lokalnih cesta i obiteljskih kuća prilikom transporta šljunka. Da se ispita ko je donio odluku da se za jednog građevinskog inspektora u Varaždinu plača najam jedne sobe 24.000 kuna mjesečno.
Tko je krivac za propast GK Međimurje koji je imao svjetski rejting? Zašto su se iz čitave bivše Jugoslavije Romi zadržali u Međimurju koji su došli kao izbjeglice za vrijeme domovinskog rata jer je nama poznato da domicilni Romi imaju kulturu, higijenu i ne čine kriminal kojima smo svakodnevno svjedoci. Nadalje, zamjenik župana Matija Posavec podržava financiranje putem javno-privatnog partnerstva, a župan Ivica Perhoč nije za takav financiranja.
Župan ističe da bi za 300 milijuna kuna morali kroz 2,5 godine vratiti 900 milijuna kuna investitorima po tom modelu javno-privatnog partnerstva. Ova zamisao potpredsjednika Vlade Čačića je vrlo lukava, jer bi na taj način Vladi priskrbio PDV 25% i 75 milijuna kuna. Postavlja se pitanje ko tu koga želi žednog prevesti preko vode?
Mi u HDSS-u smo čvrsto uvjereni da je ovaj model financiranja za Međimurje neprihvatljiv, čak usuđujemo se reći štetan i sumnjiv. Radi stečenog podržavamo stav župana Perhoča da se ne prihvati ovaj model financiranja društvenih potreba, moramo se pokriti s onim sredstvima koja imamo a ne srljati u još veći dug. Županija ima utvrđene prioritete za investicije i njih se treba držati u okviru raspoloživih sredstava.
Ivan Martan, predsjednik HDSS-a

Izvor: 2975