Arhiva 02.05.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Tko je kriv za opadanje žbuke u vrtiću Vjeverica u Čakovcu?

U utorak, 24. travnja događanja iz Dječjeg vrtića Vjeverica u Čakovcu završila su u središnjim informativnim emisijama naših televizija. Razlog je neočekivano otkidanje žbuke s plafona u prostoriji u kojoj su boravila djeca grupe Kolibrići. S njima je u tom trenutku, u 10 sati, bila odgojiteljica Gordana Šoltić-Siladi koja je u prvi momenat pomislila kako se radi o potresu te je svu djecu brzo okupila i izvela iz prostorije. Od prizora koji je ostao poslije zaustavlja se dah. U odnosu na sliku koja je ostala, raskomadanu žbuku na igračkama, stoliću i stolcima - fizičke posljedice po djecu su manje tragične. Petero je dječice zadobilo ogrebotine, odmah je pozvana Hitna medicinska pomoć i kod njih četvero očišćene su ranice, a jedan je dječak poveden na snimanje. Nakon sat vremena, vraćen je u vrtić u kojem je i ostao do 15 sati. Ravnateljica Sonja Kuhanec u Vjevericu je došla za samo nekoliko minuta te je telefonom obavijestila roditelje o događanjima. Roditelji jedne od djevojčica došli su u vrtić i odveli je kući. Sve grupe djece koja su boravila u prizemlju vrtića izvedena su u dvorište, na dječje igralište. Na licu mjesta zateklo se i dvoje roditelja djeteta koje nije iz grupe Kolibrići, ali su dijete ipak odveli iz vrtića prozivajući prisutne i upustivši se u verbalni sukob s tamo prisutnim predsjednikom Upravnog vijeća Stjepanom Kovačem.
- I moje je dijete u ovom vrtiću, ali nastojim objektivno sagledati problem. Nikome nije svejedno, djeca su odvedena na igralište, prostorija u kojoj je otpala žbuka pod paskom je policijskog službenika. Čekamo inspektora zaštite na radu. Ne može nam se predbaciti neodgovornost, ovo je potpuno neočekivan događaj - pokušavao je argumentirati poduzete mjere Stjepan Kovač.
U Vjeverici su se okupili i zamjenik gradonačelnika Veselin Biševac, pročelnik gradskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i gospodarstvo Velimir Kramarić, Roman Petrović iz istog odjela te psihologinja Eleonora Glavina.

Sve je učinjeno po protokolu

Pola sata po događaju u Vjevericu je došao inspektor zaštite na radu te zapečatio prostoriju u kojoj su boravili Kolibrići, a potom su službenici Interventne policije obavili uviđaj.
- Odgojitelj sam po struci. Ovo mi je najteži trenutak u karijeri. Sve smo odradili po protokolu, kolegice su smirivale djecu, medicinski su zbrinuta djeca koja su zadobila ogrebotine. Psihologinja radi sa svima, s djecom, roditeljima, odgojiteljicama nakon ovog događaja. Mi smo odmah u utorak otišli na Općinski sud sa zahtjevom za vještačenje, ali su nas otputili jer zahtjeve primaju do 13 sati. Birokracija nas je zaprepastila, ali uspjeli smo u svojoj namjeri narednog dana - ističe Sonja Kuhanec, ravnateljica DV-a Čakovec.
Djeca iz Vjeverice, njih 170, narednog su dana razmještena na šest lokacija - u vrtiće Mrav, Pčelica, Cipelica, Krijesnice, Maslačak i Cvrčak.

Pressica

U četvrtak je gradonačelnik Branko Šalamon (koji je spornog dana bio na službenom putu) sa suradnicima sazvao konferenciju za novinare.
- Žalim zbog djece koja su se našla u ovoj situaciji. Događaj je bio potpuno nepredvidiv. Rekao bih da je ovog momenta uzrok manje bitan, važnije je da boravak djece ovdje ubuduće bude siguran. Jučer smo termovizijskim kamerama snimili cijeli objekat i iz analize će se vidjeti što dalje treba činiti - rekao je uvodno gradonačelnik B. Šalamon.
Predsjednik Upravnog vijeća vrtića Stjepan Kovač rekao je kako su u utorak sve mjere bile poduzete da djeca ostanu izvan opasnosti te dodao:
- Žao mi je što su mediji to isprva napuhali.
Zamjenik gradonačelnika Veselin Biševac u prvi plan stavlja što je sreća u nesreći bila što su djeca prošla bez teških posljedica.
- Djeca su doživjela stres, no, pomaže se i njima i roditeljima i zaposlenicima. U utorak je prizor bio zastrašujući i sretan sam što u nesreći nije bilo tragičnih posljedica. Grad je odmah angažirao tri građevinska stručnjaka da pregledaju prostor. Cilj je utvrditi razloge otpadanja žbuke s plafona i zato će biti pregledan cijeli objekat - izjavio je V. Biševac..

Pod lupu će morati i Zanatska zadruga

Pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo Velimir Kramarić podsjetio je na vrijeme i uvjete gradnje objekta vrtića.
Gradilo se od siječnja 1996. do siječnja 1997. Uporabna dozvola izdana je u ožujku 1997.
- Projekt je izradio Međimurje-inženjering d.d. Čakovec, radove izvela Zanatska zadruga, a bila su dva rukovoditelja radova. Projektom je predviđena žbuka od 2 centimetra, a mi smo izmjerili da je ona 1,80 centimetra. Rađeno je u okvirima troškovnika, no, čudi glatkoća materijala koji se odvojio od betonske ploče.
Je li uzrok otpadanju žbuke to što špric nije prijanjao, možda vlaga s terase ili nešto treće, ne znamo. Struka će utvrditi - rekao je, među ostalim, V. Kramarić.
Na novinarsko pitanje o tome može li se već “na prvi pogled” vidjeti da posao nije odrađen u skladu s pravilima struke, Kramarić je odgovorio pozitivno - uz ogradu da će vještačenje pokazati prave uzroke događaja. U tom svjetlu, možda je ovo opomena prije ulaska u javno-privatna partnerstva pri izgradnji škola i drugih objekata javne namjene.
Aleksandra Ličanin

Roditeljsko razumijevanje
Veselin Biševac: Zahvalni smo roditeljima koji razumiju da se ovo moglo dogoditi i u njihovim domovima te što i dalje imaju povjerenja u ustanovu. Bilo je i burnih reakcija kao posljedica šoka. Razumijemo i to, ali činimo sve da sigurnost djece ostane imperativ.

Izbacivanje iz političkog okvira
Branko Šalamon: Nedopustivo je da se na ovom događaju stječu politički poeni. Pokaže li se da moramo u kompletnu sanaciju, mi za to novac nemamo i ići ćemo u minus, ali da se to stavlja u politički okvir, to je nedopustivo. Isto se čini s ravnateljičinim imenom nakon nalaza Državne revizije i nameće se njoj i predsjedniku Upravnog vijeća nabavka kombija, a činjenica je da su tada ravnateljica i predsjednik UV-a bile druge osobe.

Izvor: 2975