Kolumne 02.05.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Treba im skinuti prezirni smiješak s lica

Kažu da su socijalno osjetljivi, a za većinu hrvatskih građana astronomska povećanja cijene struje i plina donose smijuljenjem i pošalicama. Kao da im je drago što će sve veći broj Hrvata stenjati zbog njihovih odluka koje su, u biti, prijevara birača. Rugaju li se to Radimir Čačić i Zoran Milanović siromašnima? Tako izgleda. Francuski filozof (evolucionist), književnik Denis Diderot, čije su „Filozofske misli“ spaljene na lomači, ustvrdio je da je bolje biti bezobrazan, nego imati izgled bezobrazna čovjeka. „Onaj koji je po karakteru bezobrazan, vrijeđa samo s vremena na vrijeme, a onaj koji je bezobrazan po izgledu, vrijeđa uvijek“ – smatra Diderot, preteča Lamarcka i Darwina. Uostalom, u čovjeka se najdublja drskost duše očituje – slaže se u biti s Diderotom njemački pjesnik Heinrich Heine – mnogo drskije smiješkom nego riječima. K tome, kada govori o puku, radnicima, neeliti, Čačić to čini s očiglednim prezirom. Lako što radnicima dijeli prodike svisoka i što vrijeđa puk, ali neće mu oprostiti to što prezire one koji su mu omogućili toliko žuđeno mjesto prvoga potpredsjednika Vlade. Uvrede se opraštaju, ali prezir - nikad. Kada su HDZ-ovci griješili – a smrtno su griješili dnevno i po nekoliko puta – SDP-ovci i HNS-ovci su na njih bacali – s pravom – drvlje i kamenje.

Cijene europske, plaće balkanske

Kako jučerašnji revni kritičari danas primaju opravdanu kritiku na račun svoga (ne)rada, loših poteza i gaženja izbornih obećanja? Svaku zaštitu radničkih i uopće ljudskih prava proglašavaju jeftinim populizmom. Mada više ni ne kriju da su na vlasti samo zato da zaštite prava bogatih - krupnoga kapitala, banaka te međunarodnih interesa. Oni su im ispred građana koji su im omogućili upravljanje državom. Kako povećanje cijene plina od 22 posto i povećanje cijene struje od 20 posto tumače premijer (Milanović) i prvi premijer (Čačić)? Nonšalantno, kao da je riječ o neznatnoj promjeni temperature zraka, a ne ugroženim egzistencijama ljudi: „Dosta je bilo jeftinih energenata!“ Cijene nafte, struje ili plina – pojašnjava dvojac s jasno (samo)postavljenim kormilarom – ne određuje Vlada, već tržište. Je li baš tako? Nije. Cijenu struje u Hrvatskoj određuje nesposobnost svih dosadašnjih vlada, korumpiranost menadžera i političkih moćnika te rasipništvo pod okriljem države koja je naučila musti jedino građane, stoku sitnog zuba, kako bi to živopisno rekao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Što hoćete?! – ironično će Čačić – Cijena struje u Hrvatskoj još uvijek je ispod prosjeka cijene u EU. I to za 13 posto. Plin građanima, ispada, vlast poklanja.

Pijani milijarderi

Naime, cijena plina u Hrvatskoj upola je manja nego – primjerice – u Austriji, a čak za 15 posto manja od cijene u susjednoj i daleko siromašnijoj Bosni i Hercegovini. Onaj tko ne zna ništa o vlastima, a ni o prilikama u Hrvatskoj, mogao bi pogrešno zaključiti da vlasti jedino skrbe za narod. Što je, naravno, opsjena. Cijene vode – usprkos tome što Hrvatska njima obiluje - nerazumno su visoke. A kako nismo baš ni presiromašni plinom, postojeća je cijena razumna, a ne, kao što to pokušava javnost uvjeriti vlast, nerealno niska. S obzirom na to da se HEP ponaša poput pijanoga milijardera, i cijena struje mogla bi biti pošteđena povećanja.
A o tome je - nakon što je dvojac s kormilarom počeo bezobrazno (smijuljeći se) prati mozak narodu - govorio i Branko Grčić, ministar u toj istoj vladi: „Cijena struje poskupljuje na teret građana čije plaće nisu usklađene s europskima. Od predsjednika Uprave HEP-a očekujem restrukturiranje i uvođenje reda te pretvaranje HEP-a u društveno odgovornu tvrtku. Javnost je očekivano ogorčena jer se HEP pokušava organizirati na račun građana. Ne može se poskupjeti struja, a da se istovremeno neracionalno rasipa u HEP-u.“ Da, točno - ako Vlada teži za europskim cijenama struje, benzina i plina, zašto ništa ne radi na europskim plaćama radnika?!

Što će dati bogatuni?

Iako je na vlasti gotovo pet mjeseci, osim što oduzima građanima – ali ne i bogatima – nova Vlada nije povukla niti jedan potez koji bi ulijevao barem tinjajuću nadu u neki makar malo bolji ili makar u jednako loš život. Sve što je vlast do sada učinila vodi k smanjenju radnih mjesta, manjim plaćama, stropoštalom standardu, neizvjesnosti i defetizmu. Neka Čačić s tolikom dozom prezira govori i o mjerama koje čini Vlada da bi radnici imali europske plaće i o tome kakav će to obol dati (strane) banke ovoj, u 22 godine hrvatskog višestranačja, najvećoj i najdubljoj krizi i o tome što će za oporavak gospodarstva oni koji su gospodarstvo (pod zaštitom politike) uništili te napunili vlastite džepove. Kako će to i čime u naporima za izlazak iz duboke krize participirati bogatuni koji nisu svoje blago stekli znanjem i novopokrenutim poslovima, već tvornicama koje im je darovala politika?! Čačić je na čelo HEP-a postavio svoga poslušnika (Koračevića) zato da bi mu mogao izdavati naredbe. A prva je, vjerojatno, glasila: „Povećaj cijenu struje!“ Zašto? Zato što je HEP – tako kažu – u gubicima (iako je još do jučer, nakon sanaderovskog potopa, poslovao s ne malim profitom). A što su Koračević i nadređeni mu Čačić učinili da HEP ne bude u gubicima? Povećali su cijenu struje. I to nezakonito.

Hrvatski i američki Chuck Norris

Kao što znadete - iako je dužna, Vlada nije zatražila od HERE, regulatorne agencije, pristanak za povećanje struje. Zašto nije? Zato što se kukavički poziva na odluku iz 2010. godine, kada je HERA HEP-u odobrila poskupljenje od 13 posto. Zašto se Vlada poziva na odluku o povećanju struje donesenu u vrijeme vladavine J. Kosor? Zato što je Čačić jači od zakona. Čačić je hrvatski Chuck Norris. A hrvatski Chuck Norris je – naravno – jači i od američkog Chucka Norrisa. Hrvatski pojede američkog za doručak. Nisu „stručnjak“ za proizvodnju stolaca (u propaloj tvornici) Koračević i prvi potpredsjednik Vlade ili, kako Čačića tituliraju na Markovu trgu, po kuloarima - prvi predsjednik Vlade, prvo potražili rezerve u HEP-u. Zato HEP i dalje ima u vlasništvu više od 200 stanova i šezdesetak garaža. HEP-ovi direktori i radnici uživaju i dalje u odmaralištima na Jadranu. Njih HEP ima čak 23. Po cijeloj obali. HEP je vlasnik čak i ribogojilišta, sportskog centra... ima košarkaški, nogometni i kuglački klub, klape i još kojekakva čuda koja plaćaju, naravno, potrošači električne energije. HEP je šakom i kapom davao novac sportskim klubovima te kulturnim manifestacijama u koje je vlast uprla prstom. Darovao je HEP svećeniku Sanaderu skupocjen stolac. Ne zato da bi šefovi HEP-a bili bliže Bogu na Nebu, već onom na – zemlji, utjelovljenom u Ivi Sanaderu.

Golub će postati orao

Iz HEP-a se godinama u torbama iznosio novac za HDZ-ov crni fond. HEP je zaposlio ne samo Buljibašića, već stotine drugih političkih prilježnika koji u toj državnoj tvrtki prodaju zjake. Iako HEP baca lopatama novac, prvi potez koji su stoličar Koračević i Chuck Čačić povukli je povećanje cijene struje za građanstvo. Zato što je ono najslabije. Građane Čačić prezire najviše jer su građani lijenčine, nesposobnjakovići i ništkoristi. I SDP-ovac Branko Grčić bi drukčije, ali premijer Milanović ne sluša SDP-ove ministre, već prvog predsjednika. Valjda prvi predsjednik zna što treba činiti. I kako najbrže i najlakše uškopiti narod, kako narodu ne bi palo na pamet nešto drugo osim kako spajati kraj s krajem. No, ako to već nije svjestan Čačić, morao bi Milanović znati da i golub postaje orao kad se otima da izađe iz zamke. Naročito ako su golubovi u zamku natjerani obmanom. Koliko će se prosječnoj hrvatskoj obitelji nakon poskupljenja struje i plina povećati računi? Godišnje za oko 1.500 kuna. Je li to jedino poskupljenje u ovoj godini? Vraga. Zbog povećanja PDV-a s 23 na 25 posto, samo u mjesec dana cijene su porasle za rekordnih 1,5 posto. Energetski udar pokrenut će novi val poskupljenja, a to će biti tragično za gotovo 70 posto zaposlenih koji imaju plaću ispod prosječne.

Sanader je bio moderator?!

A kako će preživjeti gotovo 350 tisuća nezaposlenih? Kako će novi val poskupljenja preživjeti oni građani koji primaju minimalac? Kako će skok cijena s motkom preživjeti penzioneri? Ima li i na ta pitanja Čačić odgovor? Vjerujem da ima. Kako ono glasi? Pretpostavljam - shit happens (tim je riječima prokomentirao sve više kadrovskih promašaja Kukuriku koalicije). Sranje se događa. Kome? Svima nama, ali i takozvanoj eliti. Dio nje se bezobrazno, s prezirnim osmijehom na licu – poput besprizornog Ratka Mačeka – trenutno nalazi na optuženičkoj klupi. Veći dio te HDZ-ove političke i menadžerske elite prvo će pred suca, a potom, ako je pravde, iza rešetaka. Bivši HDZ-ovci optuženi za svekoliki kriminal pokušavaju odglumiti da se na sudu baš dobro zabavljaju. Smiju se – kao i ovi na vlasti – kolutaju očima, prave se nevinima i zatečenima svjedočenjima propjevalih kriminalaca te se pokušavaju još jednom lažno predstaviti domoljubima.
Lažeš Maček, kako kolege novinari nazivaju bivšeg glasnogovornika i moćnika isklijalog pod Sanaderovim skutima, i na suđenju - tek na trenutak u poziciji svjedoka – pokazao je pravu formu i karakter. Izjavio je da je Sanader na sjednicama Vlade i predsjedništva HDZ-a bio – zamislite vi tu zajebanciju – moderator! Sanader bi u vrijeme napoleonske moći bio samo koordinator?! Zar stvarno Maček javnost i suca Turudića smatra kretenima? Zar Lažeš Maček doista misli da bi itko mogao i pomisliti, a kamoli njemu povjerovati, da narcisoidni autokrat poput Sanadera želi biti tek moderator?! Pa, nismo svi izgubili „memoriju pamćenja“. Sjećamo se i ispovijedi Božidara Kalmete koji je također opisivao kako su izgledale te Sanadorove „moderatorske“ seanse. Kada je ušetao onako gord i prepotentan, opisivao je ne tako davno u intervjuu ministar koji se ne osjeća odgovornim ni za što, a najmanje za ono što je radio i što je nadzirao, nikome nije palo na pamet da ga pita za pojašnjenja odluka, a kamoli da mu se suprotstavi. Tko bi to učinio, odmah bi bio smijenjen – pokušavao je Kalmeta tražiti alibi za ono što ga tek čeka.

P.S. Mali dio HDZ-ovaca s vrha zabavljen je – tobože – unutarstranačkim izborima, a većina nervozno čeka kada će im istražitelji pokucati na vrata i pokazati put prema automobilu koji vozi ravno prema Remetincu. Svjedočenje HDZ-ova torbara i blagajnice dokazalo je ono što smo predmnijevali - malo je tko od vrhovnika nevin. Milinović je, kažu svjedoci, primao godinu i pol dana mjesečno po deset tisuća kuna ispomoći iz HDZ-ova crnog fonda. S mnogo više novca u predsjedničkoj se kampanji okoristila Jadranka Kosor. Iz crnog fonda za njezino je iskakanje iz paštete plaćeno oko 10 milijuna kuna. O čemu su, uostalom, u vrijeme i nakon kampanje pisali svi hrvatski mediji, pa se J. Kosor ne može pravdati da nije pojma imala o crnim fondovima. Izborna kampanja HDZ-a 2003. godine iz crnoga se fonda financirala s 13 milijuna kuna. I Gordan Jandroković renovirao je prostorije HDZ-a u Bjelovaru novcem iz crnoga fonda. Mjesečne apanaže plaćane su prljavim novcem i Bianki Matković, i Ratku Mačeku, i mnogim drugim moćnicima. Iz crnoga fonda su tzv. estradne zvijezde dobivale pozamašne svote novca koji im je, među ostalima, donosio – po vlastitu priznanju - i pjevač Dražen Žanko. Za svoje usluge 40 tisuća kuna u kešu dobio je i novinar HTV-a Obrad Kosovac. Platni spisak HDZ-ova crnog fonda poprilično je dug, pa će, nadam se, i sudska klupa biti dovoljno duga da na nju sjednu svi lopovi, svi oni koji su zaprljali i osramotili hrvatsku politiku i hrvatsku estradu. Treba im skinuti onaj nepodnošljiv, prezrivi smiješak s lica. Zločin traži adekvatnu kaznu.

Izvor: 2975