Arhiva 09.05.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

ŽUC se prema Čakovcu ponašao maćehinski

Na sjednici Kolegija gradonačelnika Čakovca potvrđen je sadržaj odluke o preuzimanju u vlasništvo javnih cesta od Županijske uprave za ceste, koji će biti upućen Gradskom vijeću na usvajanje. Grad u vlasništvo preuzima 65,79 kilometara nerazvrstanih cesta na području lokalne samouprave te pokreće postupak sređivanja zemljišno-knjižnog stanja i uređenja imovinsko-pravnih odnosa na nekretninama.
Gradonačelnik Branko Šalamon izrazio je nezadovoljstvo dosadašnjim ulaganjima u cestovnu infrastrukturu za koja je bio nadležan ŽUC.
- Nijedna cesta koju preuzimamo nema iskazano vlasništvo niti je unesena u katastar i gruntovnicu. Nema opisa, nema vrijednosti, ničega. To će sigurno i Državna revizija konstatirati kao zamjerku, pa me zanima kako je to dosad ŽUC-u prolazilo - rekao je B. Šalamon.
Osvrnuo se i na činjenicu da je pitanje sređivanja gruntovnih knjiga pod lupom države, javnosti i Europske unije, a u kontekstu gradskih novih obveza, u tom smislu još nije izrečen nijedan financijski podatak - koliko će sređivanje vlasništva koštati Grad?
- Nezadovoljan sam jer ŽUC sa sebe skida sve odgovornosti brige o našim cestama, istovremeno potpuno ispuštajući iz vida da nisu adekvatno održavali objekat poput nadvožnjaka i prometnicu koja ispod njega prolazi u Ulici Dr. Ivana Novaka. Ulaganja ŽUC-a na području Grada Čakovca bila su puno manja nego na razini Županije. Ulagali su jednu trećinu novca koji im građani Čakovca pune kao prihod - zaključio je gradonačelnik Šalamon te naznačio da će materijal odluke biti proslijeđen Gradskom vijeću.

A. Ličanin

Izvor: 2976