Crna kronika 16.05.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:22.

BELICA: Bujice razderale puteve i odnosile mladi krumpir

Dugo su poljoprivrednici Belice i okolice, posebno za polja između Belice, Novog Sela Rok, pa prema Sivici i Gardinovcu, čekali kišu jer suša koja je trajala duže od godinu dana već se teško mogla savladati na nasadima krumpira i sa zalijevanjem. No, onda je kiša, ona prava, ipak došla. U noći s 3. na 4. svibnja padalo je svuda po Međimurju, ali baš na opisanom terenu, posebno od Belice preko polja prema Novom Selu Rok na krumpirišta (i na nešto pšenice, kukuruza i još pokoju plodorednu kulturu) u samo nekoliko sati palo je između 50 i 60 litara kiše po četvornom metru.
Kako je tlo na tom području baš specifično, velika količina vode s neba napravila je više štete nego koristi. Čim se natopi, površinski sloj postaje nepropustan, pa za vrijeme kiša na tom blago valovitom terenu prave bujice prema depresijama, a u depresijama nastaju jezera. Mjestimično velika i po hektar-dva, pod čijom površinom počinje nepovratno propadanje nasada krumpira.
Franjo Dodlek iz Belice, međimurski član Odbora za krumpir pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, nakon spomenutih kiša ne nada se ničem dobrom:
- Vidite, opet su stotine hektara krumpirišta pod vodom... Naše je iskustvo da sad više ne bi pomoglo ni da se voda povuče jer zemlja je takva da se nakon ovakvog naljeva pri sušenju stvrdne kao beton. Tu se krumpir više ne može normalno razvijati i tamo gdje je voda stajala danima ne treba očekivati nikakav rod. Bilo je mraza za koji se procjenjivalo i ocjenjivalo je li kao elementarna nepogoda nanio štetu i koliku, ali ovo je tek prava šteta... S jedne strane imamo stotine hektara pod vodom, s druge ima velikih površina preko kojih su se bujičine vode slijevale i isprale tlo s krumpira, razderale (tamo gdje je bio položen) sustav navodnjavanja kap po kap... Pred nama je ozbiljna procjena štete kada se bude moglo normalno proći poljima jer sad je i velik dio površina uopće nedostupan, a procjenjivati nekakve postotke od oka bilo bi neozbijno. Sigurno je da na površinama koje će sad biti danima pod vodom neće biti nikakvog prinosa, a dodatan je problem i dodatna šteta u tome što je ta jaka kiša isprala i herbicide. Drač je već počeo nicati i gušit će nasade na koje se dugo neće moći sa strojevima u bilo kakvu zaštitu nasada, a prvo što dolazi je plamenjača...
Dragutin Taradi iz Belice, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira, ukazuje na dodatan problem:
- Već sad se u zadnjih nekoliko godina treći put pokazalo da je navodnjavanje krumpirišta samo jedan problem. Drugi je problem, kako vrijeme pokazuje iz godine u godinu, sve veći - uređenje odvodnje suvišnih voda. Na poljima sjeverno od Belice, prema Novom Selu Rok na jednu stranu, pa prema Gardinovcu i gore prema sjevernijim selima na drugu stranu nema melioracijskih kanala, nema sustava odvodnje suvišnih voda. Iz prirodnih depresija voda nema kamo otjecati i formiraju se velika jezera. Dakle – preda nama je ozbiljno pitanje uređenja zemljišta – komasacije, melioracije – jer jedino tako se u budućnosti naša proizvodnja može održati konkurentnom i stabilnom.
Nepogoda koja se stuštila na belička polja izazvala je glavobolju i načelniku Općine Zvonimiru Taradiju:
- Općina Belica u zadnjem je uređenju poljskih puteva financirala opsežne radove. Trebalo je čak 400 kubika šljunka za popunu oštećenja, a sanacija koja je već započela na sada oštećenim putevima mora se napraviti što brže. Nije problem samo u tome što je voda na mnogo mjesta razderala trup puta, napravila velike vododerine... Problem je i u tome što dodatne štete mogu nastati kad na razmočene puteve u zaštitu nasada krenu ljudi s mehanizacijom, pa tu onda nastanu veća oštećenja koja se opet moraju sanirati i tako smo stalno, kad nas zahvati nepogoda kakva je bila sada, u začaranom krugu... (MB)

Izvor: 2977