Sport 16.05.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

KUGLANJE: Burna postsezona

Rijetko kada kao ove godine plijene pažnju svibanjska događanja u međimurskom kuglanju. „Idejni začetnik“ zanimljive postsezone svakako je KK Čakovec koji prestaje s radom kao takav, a samim time na sportsku tržnicu baca kako svoje drugoligaško mjesto tako i desetak igrača koji postaju atraktivna meta brojnim dojučerašnjim konkurentima. Iz lokalpatriotskih razloga, da međimursko kuglanje ipak i nadalje ostane na dva predstavnika u natjecanju druge lige, Čakovec je bio spreman na preuzimanje od strane kojeg trećeligaškog gradskog kluba, bilo Prosvjetara bilo Zanatlije. Iako su vodstva spomenutih klubova još možda i bila sklona takvoj ideji, pod utjecajem samih igrača koji su vjerojatno svjesni s jedne strane da to nosi veće odricanje, a istovremeno i da ne posjeduju dovoljno kvalitete za viši rang, oba kolektiva odbila su pruženu mogućnost i tako odbacili priliku da zaigraju makar na jednu sezonu u znatno jačoj konkurenciji. Kada se priča o upražnjenom mjestu pročula i preko Drave, za posao s Čakovcem zagrijao se Zabok. U cilju spašavanja međimurskog kuglanja angažirao se i županijski savez koji je pokušao intervencijom ostaviti drugoligaša u našem kraju. Posljednja opcija u toj operaciji ostao je Dubravčan iz Donje Dubrave.
I kad se već činilo da je rješenje na pomolu, jer je uprava Dubravčana davala pozitivne signale, situacija se rasplela na identičan način kao i kod čakovečkih trećeligaša. Prevladalo je razmišljanje onih koji do višeg ranga žele doći na samim stazama, osvajanjem titule trećeligaškog prvaka pa je tako propala i zadnja šansa očuvanja međimurskog drugoligaša. Ovakav razvoj događaja otvorio je put Zaboku da napokon ostvari svoj davno zacrtani cilj. Kada već nikako nisu uspjevali svojim kuglačkim znanjem, unatoč činjenici što iz godine u godinu samouvjereno najavljuju taj iskorak, Zabok će se drugoligaškog društva dočepati administrativnim putem. Formalno-pravno će se to urediti kao spajanje dva dosadašnja kluba, Čakovca i Zaboka, a de facto bit će to zapravo „prodaja“ Čakovca Zaboku. Takav rasplet vuče za sobom i brojne kombinacije oko igračkih križaljki. Osim samog kluba, Zabok planira pokupiti i dobar dio najkvalitetnijih međimurskih kuglača te time najaviti kandidaturu za njihov ultimativni cilj, ulazak u elitni razred hrvatskog kuglanja.
Prije svega radi se Zlatku Turku i Bojanu Plevnjaku, a u paketu s njima navodno da bi put Zagorja trebali otići i Zvonimir Plevnjak te rekovalescent Rajmond Pokrivač. Koliko u toj priči ima čvrstih temelja, najbolje govori podatak da su prvospomenuta dvojica već i odigrali utakmicu za Zabok i to na međunarodnom turniru u slovenskim Brežicama. Na tom nastupu Zlatko Turk je srušio rekord tamošnje kuglane od fantastičnih 667 čunjeva, što je ujedno i najveći rezultat nekog od međimurskih kuglača od kada se igra na stazama sa pločastim segmentima. Ne bi bilo ništa u tome spornog da prelazni rok nije udaljen još dobrih mjesec i pol dana i da k tome Bojan Plevnjak još uvijek nije do službenog okončanja sezone pod ugovorom sa Željezničarom, a o čemu svjedoči i što se nalazi u prijavi Željezničara za jednu od ekipa u proljetnoj sprint ligi koja počinje nadolazećeg ponedjeljka. U drugim sportovima svjedočili smo drastičnim kažnjavanjima i za igranje samih prijateljskih susreta za novu momčad prije nego što se to formalno smije.
Nakon godine pauziranja, reaktivirati se misli Igor Maček koji također gleda u smjeru Zaboka, ali je pitanje da li u tom slučaju Zabok već neće biti „prenapučen“ te koliko bi to šanse davalo Mačeku za igru. Od preostalog kadra Čakovca, Kancijan je navodno na pragu dogovora sa ambicioznim novim drugoligašem, varaždinskim Željezničarom, čije bi redove prema pričama trebao pojačati i Tvarog iz Lepoglave. Time bi također dugogodišnje prvoligaške težnje Lepoglave već u startu bile srezane, budući su oni računali na dvojac Turk-Plevnjak koji im je izgledao utekao produživši do Zaboka, a sada bi se uz to morali nositi i sa odlaskom dosadašnjeg stožernog kuglača. Ivan Pigac kao i svakog proljeća razmišlja o povratku u Koprivnicu, dok je Mladena Grašića zakapario čakovečki Željezničar koji će pokušati zakrpati nastale rupe u kadru.
Osim migracija u našem kraju, s obzirom na (bez)brojne kalkulacije, bit će ovo jedan od najinteresantnijih prijelaznih rokova i unutar cijele lige. Kako se naveliko špekulira da će uslijed afere sa krivotvorenjem iskaznica Novskoj biti nanovo verificirani postignuti rezultati, čime bi izgubila dobar dio bodova i na taj način ispala iz prve lige, lako je moguće da od jeseni u natjecanju 2.HKL sjever imamo čak četiri posve nove momčadi, plus još pokoji igračkim kadrom značajno „redizajnirani“ postojeći klub.
Andrija Crnčec

Izvor: 2977