Gradovi i općine 30.05.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

ČAKOVEC: Zeleni nemir u Ulici J.Š. Slavenskog

Šišajte ogradu radi sigurnosti prometa

Stanari Ulice Josipa Š. Slavenskog u Čakovcu minulih su dana u sandučiće primili upozore-nje gradskog komunalnog redarstva da u roku pet dana ošišaju ukrasnu živicu, kako ne bi ometala sigurno odvijanje prometa. Ukoliko to ne učine, posao će biti naložen GKP-u Čakom, a trošak će podmiriti stanari.
Tako su se u vremenu u kojem svi kunu okrećemo tri puta prije nego je potrošimo stanari ove ulice pomalo uznemirili. Vrijedi to i za 82-godišnju Ernu Jemec koja je istog dana ošišala zelenu ogradu ispred svoje kuće, ali nam je potvrdila da joj nije bilo svejedno kad je pročitala sadržaj upute komunalnih redara.
- Mogu vam reći da me ovo jako uznemirilo jer žive ograde u našoj ulici jesu uređene i ne čini mi se da nisu primjerene svojom veličinom. Najava da bi nepoštivanje rješenja komunalnih redara moglo rezultirati time da moram platiti da mi netko ošiša ogradu mi je stres jer ionako živim skromno - rekla nam je Erna Jemec.
Pitali smo o temi pročelnika Upravnog odjela za komunalno redarstvo u Gradu Čakovcu Ivicu Pongraca koji pojašnjava kako su rješenja izdana stanarima Ulice J.Š. Slavenskog krajnji rezultat dobronamjerne sugestije jednog građanina.
- Obratio nam se građanin koji je kao vozač automobila gotovo udario jednog biciklista jer je ovaj u jednom trenutku morao sići sa staze na kolnik upravo zbog živice koja je prerasla gabarite dvorišta. Nije bilo gorčine u njegovom obraćanju nama, namjere su uistinu najbolje. Preglednost i sigurnost prometa, a time i stanara, moraju biti osigurane, pa su naši komunalni redari obišli cijeli kvart i svima dostavili rješenja o obvezi rezanja žive ograde - kaže Ivica Pongrac.
Na naš komentar da je i staza za pješake i bicikliste u Ulici J.Š. Slavenskog toliko loša da je sama po sebi veća smetnja sigurnosti prometa nego što je to zelena ograda pročelnik Pongrac iskazuje razumijevanje, ali upućuje i na to da su se građanima obratili preventivno.
- Rješenja su dostavljena svima u kvartu, da izbjegnemo ono naše tipično “ja sam dobio, a susjed nije”. Nikoga nismo kažnjavali. Dali smo uputu da podsjetimo stanare kako moraju voditi brigu o zelenim ogradama i njihovom šišanju u regulacijskoj liniji vlastitog prostora. Hoće li se šišanje živice obavljati tri ili pet puta u godini, ovisi o vegetaciji, ali ono mora biti učinjeno. Namjere su nam najbolje, željeli smo podsjetiti građane da o tome ubuduće vode brigu - ističe Pongrac.
Na koncu smo pitali o detalju ispisanom u rješenju kako je isti “poslan poštom uz povratnicu”, a zapravo je ostavljen u sandučićima.
- To je naš lapsus. Radi se o tipiziranom dokumentu koji nije izmijenjen u ovu svrhu. S povratnicom šaljemo rješenja koja nisu hitna, no, kad želimo brzo reagirati, onda redari osobno dostavljaju poštu u sandučiće - zaključuje pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalno redarstvo Ivica Pongrac.
Aleksandra Ličanin

Izvor: 2979