Gradovi i općine 07.06.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:23.

PRIBISLAVEC: Sve teži suživot s Romima!

Načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić održala je konferenciju za novinare kako bi skrenula pozornost na sve teže uvjete suživota s nekim pripadnicima romske nacionalne manjine. Pridružio joj se i mještanin Željko Pokupec čije je domaćinstvo jedno od najbližih dijelu naselja u kojem žive Romi.
Ivačić je, prije svega, istaknula kako institucije uopće nemaju sluha za probleme s kojima se lokalna sredina već godinama suočava, prepuštena sama sebi, na nečiju milost i nemilost.
- Mještanima Općine Pribislavec nije upitna ničija nacionalnost ni vjeroispovijest. Samo želimo miran suživot, sigurnost vlastite imovine i da nam Ustavom zajamčena prava budu i zaštićena. Ne želim nikoga u mjestu etiketirati, niti govorim s predznakom mržnje ili segregacije. Govorim kao načelnica koja svima želi omogućiti miran i dostojan život - rekla je Višnja Ivačić.
U svom je obraćanju rekla kako pripadnici romske nacionalne manjine već godinama sustavno maltretiraju većinsko stanovništvo i narušavaju sklad suživota.
- Dio naselja Pribislavca, koji je prostorno najbliži romskom dijelu naselja, dnevno je i sustavno izložen raznim kaznenim djelima, krađama, namjernom oštećivanju imovine mještana. U većini slučajeva Policijska uprava o tome posjeduje mjerodavne pokazatelje, a 90 posto kaznenih djela počine Romi - izjavila je načelnica Općine Pribislavec.
Nabrojala je i oblike uzurpacije kojima su mještani izloženi: oštećenje tuđe imovine, prijetnje, vrijeđanja i verbalni napadi, fizičko nasilje nad pripadnicima većinskog naroda, posebice staraca i djece, najčešće u ulicama koje graniče s romskim dijelom naselja.
Krađe i nasilje su svakodnevni!
- Starima i nemoćnima na silu se ulazi u kuće i pod prijetnjama vrše krađe, na silu se ulazi u tuđa dvorišta i otima sve u rasponu od starog željeza do alata, uništava se povrće, cvjetni nasadi, učestale su krađe i oštećivanja na poljoprivrednim površinama, u plastenicima i staklenicima. Prema mojoj slobodnoj procjeni, mještani su dnevno izloženi krađama u vrijednosti od 2 do 5 tisuća kuna. Često je narušavanje javnog reda i mira, glasno se pušta glazba, galame i svađe u alkoholiziranom stanju čuju se po cijelom Pribislavcu. Spaljuju se gume, izolacije na ukradenoj žici, stvara se novo smeće, posebno životinjski otpad, kože, utrobe, a kosti u ljetnim mjesecima izazivaju užasan smrad i potencijalnu opasnost zaraze. Ide se i korak dalje, stanovnicima Pribislavca prijeti se verbalno i fizički - rekla je načelnica V. Ivačić.
Dodala je kako je želja za mirnim suživotom proporcionalna rastu navedenih oblika nasilja.
Idete od doma? Angažirajte
zaštitare
Načelnica Ivačić u svom je obraćanju novinarima rekla i sljedeće:
- Mještani, osobito vlasnici kuća u blizini romskog naselja ne mogu organizirati svoje godišnje odmore, a niti svi od kuće ispratiti pokojnika na sprovodu jer već i u tim situacijama manjina koja ostvaruje sva prava vrši svoje naume krađe i oštećivanja dvorišta. Moram spomenuti da ta manjina delikvenata terorizira i mještane u samom romskom naselju.
Željko Pokupec dodao je kako je nedavno angažirao zaštitarsku tvrtku da mu čuva kuću dok je s obitelji otišao na sprovod.
- Živim u Ulici Ante Starčevića i, zajedno s drugima, dnevno sam izložen maltretiranju, psovanju, teškim krađama, kamenovanju. Ni na vlastitu terasu ne mogu sjesti - rekao je Ž. Pokupec.
Manjina maltretira (i) manjinu
Načelnica Ivačić također je naglasila kako je i samim Romima teško živjeti u navedenim uvjetima. Delikventi koji ne daju mira većinskom stanovništvu to isto čine i u samom romskom dijelu naselja.
- Ni sami Romi više ne mogu izdržati. Broj Roma u Pribislavcu raste. Prije deset godina, činili su 13 posto od ukupnog broja stanovnika Općine, a prema zadnjem popisu, 21,5 posto. Čak 57 djece školuje se u drugim sredinama, dakle izvan Osnovne škole Vladimir Nazor u Pribislavcu. To je podatak koji također nešto govori o situaciji u kojoj se svi zajedno nalazimo - rekla je načelnica.
Zatukli bumo te, baba stara!
Obilju podataka koje je iznijela načelnica dodala je i primjer verbalnog zlostavljanja jedne mještanke.
- Nemiloj, vrlo teškoj situaciji izložena je naša mještanka, baka Rozina koja živi sama u kući smještenoj tik do romskog naselja. Godinama je sustavno izložena svim već navedenim situacijama. Nedavno je naručila stroj da joj uredi dvorište koje su uništili njezini susjedi, koji su joj ne samo devastirali prostor, nego je postojala i prijetnja da joj ga i vlasnički oduzmu. Starica je tog dana bila cijeli dan izložena verbalnim i fizičkim prijetnjama djece koja imaju svoje roditelje, korisnike socijalne pomoći, a ne brinu za njih, i uz sumnju da ih potiču na isto. Baka je tražila pomoć najbližih, predstavnika Općine, policije i svih koji je trebaju štititi od bilo kakvog nasilja. Od 10. do 15. svibnja svi su više puta izašli na teren. Ne mogu se oteti dojmu i ogorčeno konstatirati da, u današnje vrijeme, starice i nemoćne mještane mala grupica delikvenata napada kamenjem. Dana 14. svibnja, nakon kamenovanja, ista skupina djece verbalno je prijetila starici riječima: “Zatukli bumo te, baba stara.” Ista skupina djece na nju pljuje na ulici i kamenjem gađa njezinog psa. Starica je zbog sustavnog maltretiranja završila na hitnoj.
Ulaganja u romsko naselje vraćaju se nasiljem?
Posljednjih deset godina, otkako Općina Pribislavec djeluje samostalno, u romsko naselje uloženo je mnogo. Izrađen je DPU, izgrađena ukupna infrastruktura, legalizirani objekti i doneseno rješenje o izvedenom stanju za svaki čvrsti objekat. Načelnica Višnja Ivačić tome je dodala sljedeće:
- Na sva ulaganja, ponašanje u romskom naselju i izvan njega nije adekvatno “vraćeno” ponašanjem i poštivanjem obveza i zakona Republike Hrvatske, već se samo potenciraju prava, i u tome je najveći problem.
Dala je i procjenu mogućeg stanja stvari.
- Kršenje zakona i normi suživota sve je prisutnije, a na temelju sve češćih reakcija domaćinstava oko romskog naselja, procjenjujem kako je potrebno vrlo malo da dođe do “otvorenog sukoba” raznih vidova koji može stvoriti nesagledive posljedice jer neki su ljudi od svega toga oboljeli. Mještani su na rubu strpljenja, a pod izrazom mještani nikoga ne dijelim prema narodnosti - rekla je Ivačić.
Svi njezini tematski sastanci, razgovori i urgiranja prema Centru za socijalnu skrb, Policijskoj upravi međimurskoj, građevinskoj inspekciji, Županiji i drugima u posljednje tri godine - nisu dali apsolutno nikakvog ploda.
Zaključci
- U ime mještana Općine Pribislavec, tražim provedbu zakona i zaštitu Ustavnih prava svih mještana naše općine. Sve je prisutnija odlučnost mještana u zaštiti osobnog digniteta i svoje imovine, bez obzira na posljedice. Poslovni subjekti najavljuju ili zatvaranje ili zaustavljanje razvoja. Građani pokušavaju odseliti i prodati svoje kuće, ali je zbog blizine romskog naselja vrijednost njihove imovine puno manja ili nikakva u odnosu na druge dijelove Pribislavca. Tražimo borbu protiv nametnutih nesnošljivih uvjeta života.
Aleksandra Ličanin

Tko je segregiran?
Višnja Ivačić: Segregacija, riječ koju Romi često izriču, vrlo je upitna u primjeru naše općine i zapravo ju treba postaviti obrnuto - kao vladavinu manjine nad većinom. Ovdje se može govoriti o segregaciji prema hrvatskom stanovništvu koje ispunjava svoje ustavne obveze, a provodi je manjina Roma koja čini kriminalne radnje. To je neizdrživo.

Mijenjajte zakone!
Višnja Ivačić: Nelogične situacije moramo mijenjati putem revizije Zakona o socijalnoj skrbi, roditeljstvu, pravosuđu, gradnji i prostornom uređenju. Najbitnije je da mjerodavni prepoznaju da u našoj maloj sredini to nije pitanje mržnje, segregacije, već funkcioniranja zakona i omogućavanja slobode djelovanja i kretanja većinskog stanovništva.

Tko će deportirati ilegalce?
Višnja Ivačić: U neoposrednoj blizini dijela romskog naselja sagrađenog izvan zone građenja stanovnici nemaju nikakve životne uvjete i sumnja se da neki od prisutnih u toj zoni ne posjeduju ni boravišnu pristojbu. Sigurno je preko 300 pasa u romskom dijelu naselja, što je također velik problem jer čopori iz naselja odlaze pred školu i vrtić.

U našoj domovini ostvaruju prava, a...
Višnja Ivačić: Većinu mještana terorizira romska nacionalna manjina koja pred zakonom naše domovine ostvaruje sva prava, a ne izvršava obveze, već terorizira većinu. Manja skupina koja uživa privilegije iritira sve koji se muče radi vlastite egzistencije.

Izvor: 2980