Glas javnosti 14.06.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Zabrinulo bi me da "narodnjak" misli drugačije!

Poštovani! Imao sam prilike pročitati komentar g. Lajtmana na moje pismo, pa smatram potrebnim dati još neka objašnjenja, da se izbjegne moguća zabuna:
1. U svim svojim istupima navodio sam da problem deponiranja smeća u gradu Varaždinu postoji godinama (6-8, moguće i duže). Promjenom vlasti u Varaždinu, a zahvaljujući sadašnjoj vlasti, taj je problem eskalirao. Međutim, to je i dalje u prvom redu problem grada Varaždin i nas se u krajnjoj liniji ne tiče.
2. Ali aktualne koalicijske vlasti u Varaždinu, Čakovcu i Županiji, pretpostavljam uz blagoslov ministrice za zaštitu okoliša (potrebno je samo posložiti datume kada je tko gdje bio, odlučio, ponudio, izjavio za tisak, itd) problem grada Varaždina htjele su prebaciti na grad Čakovec, i to, po mom dubokom uvjerenju, sumarno na štetu grada Čakovca.
3. Planirana operacija pokušava se opravdati „privremenošću“ deponiranja. Privremenost se može odnositi samo na rok u kojem bi se smeće dovozilo (a prema dosadašnjem iskustvu takva „privremenost“ traje godinama). A jednom dovezeno smeće (5-10-20.000 tona ili više), trajno bi ostalo na deponiji uz obavezu nas (ili naših nasljednika) da ga jednog dana o svom trošku potpuno uklonimo.
4. Ekspresno odustajanje od ovog upravo zločinačkog nauma nije posljedica samo opravdanog revolta mještana Totovca, a još manje protesta HDZ-a i jednog „paranoika“, nego činjenice da je i aktualna vlast shvatila u kakvu se dugoročno štetnu rabotu zamalo upustila. U protivnom bi se, u jednako „demokratskom“ ozračju, a glasačkom mašinom vladajućih, donijela suprotna odluka, kao i desetine mnogih drugih jednako loših ili spornih odluka.
5. Točno je da Čakom mnogima može biti uzor u organiziranju selektivnog prikupljanja i gospodarenja otpadom, te da i g. Perhoč ima velikih zasluga za to.
Međutim, uza sav napredak u skupljanju, problem trajnog deponiranja otpada nije riješen niti u Totovcu, niti u Županiji, a bogme niti u Hrvatskoj. Upravo zbog toga deponiju u Totovcu treba čuvati, jer je ona privremenog roka upotrebe i ograničenog kapaciteta.
6. Ja moguće jesam „paranoičan“, ali mislim da je opće poznato sljedeće: Nama je tokom 45 godina vladala jedna partija, koja je vlast izborila revolucijom, a svoju diktaturu održavala raznim sredstvima, između ostaloga i sigurnosnim službama (koje su se zvale OZN-a, UDB-a, SDB, itd). I ako je nešto u socijalizmu bilo dobro ustrojeno, to su bile upravo te službe. A o tome kako i što su radile, tek sada na kapaljku počinjeno saznavati. Nakon demokratskih promjena nije provedena lustracija, diferencijacija, niti je bilo tko odgovarao zbog zločina ili kršenja ljudskih prava i sloboda koje su te službe počinile (a uvjeren sam da niti neće).
Tako su jedni stari kadrovi promijenili ime svoje, ili se učlanili u druge stranke, promijenili poslove itd, ali su ideološko opredjeljenje, znanja, kontakti, struktura, način razmišljanja i djelovanja ostali sačuvani. Rad te diskretne, sada interesne zajednice, osjeća se i danas, ma koliko se mi pravili da to ne vidimo. I tako će ostati dok problem ne riješi biologija (kao i naš, uostalom).
7. Podsjetio bih da sam ja, kao član HSLS-a, već bio u koaliciji sa SDP-om, HNS-om i HSS-om. Kroz to vrijeme, kao i kroz dva mandata vijećnika u Gradskom vijeću, imao sam prilike dobro upoznati navedene stranke. Zato tvrdim da su karakteristike koje sam naveo (nepotizam, klijentelizam, partijsko sektaštvo, nekompetencija, klasični lopovluk i korupcija) imanentne upravo aktualnoj vlasti. Dokaza ima koliko hoćete kako na gradskom tako i na sadašnjem državnom nivou. Na neke od njih sam svojedobno kao vijećnik i ukazivao.
8. U HDZ sam se učlanio nakon izgubljenih lokalnih izbora, u vrijeme kada je rejting te stranke rapidno padao. Na temelju osobnog iskustva sa ranije navedenim strankama, ocijenio sam da bi upravo HDZ jednog dana mogao postati normalna građanska stranka. I tome pokušavam dati svoj doprinos.
Ogromne promjene koje su se posljednjih godina dogodile i sve se brže događaju u HDZ-u za sad mi daju za pravo. Ako tako nastavi, HDZ će na idućim (nije isključeno i prijevremenim) izborima pomesti sadašnju Kukuriku koaliciju, koja nevjerojatnim tempom gubi svoj izborni kredit, i koja je do sada pokazala samo aroganciju, neznanje i nekompetenciju u vođenju države.
9. Podsjetio bih da sam, kao član HSLS, gradonačelnik Čakovca već bio, upravo u koaliciji sa SDP-om, HNS-om i HSS-om (ali očito nisam zadovoljio njihove kriterije, kao ni oni moje), te da imam 63 godine. Imponira mi što gospodin Lajtman misli da bih se još mogao kandidirati, a ne smeta mi što misli da bih bio loš gradonačelnik. Zabrinulo bi me da misli suprotno.
Aleksandar Makovec

Izvor: 2981