Arhiva 14.06.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Zašto župan Perhoč nije naslijedio Mirelu Holy?

U četvrtak poslijepodne ministrica zaštite okoliša dr. sc. Mirela Holy je dala ostavku na funkciju zbog afere koja je tri mjeseca “spavala” u računalnim memorijama i ladicima HŽ-a. Podsjetimo, prije 3 mjeseca ministrica je oholo i nesmotreno zatražila od predsjednika uprave HŽ Holdinga da poštedi otkaza suprugu svog stranačkog kolege, uputivši mu e-mail poruku. Predsjenik uprave HŽ-a Rene Valčić joj je odgovorio da se to, ni u kom slučaju, neće dogoditi. U četvrtak - lom! U medije je procurila navedena prepiska i u roku od nekoliko sati - ministrica Holy više nije ministrica. Uskoro je napisala oproštajno pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojem daje pisanu ostavku:
- Dajem ostavku jer sam nepromišljenim e - mailom naštetila Vladi - napisala je Holy. Milanović ostavku prihvaća.
Sutradan su se u medijima počele kovitlati spekulacije o mogućem podmetanju bivšoj ministrici Holy, ali i o tome da joj u prvi mah ostavka nije padala na pamet. Da je podnese, tvrde u medijima, naredio joj je Milanović, telefonom s Hvara u četvrtak poslijepodne. Činjenica je da je Holy bila jedina ministrica nove Vlade kojoj se prijetilo smrću, a ona je sama izjavila “da je bila pod ogromnim pristiskom posljednjih mjeseci” te da je “dirnula u vrlo moćan lobi”.
MILANOVIĆ OSTAO DUŽAN GLASAČKOJ UTVRDI SDP-a!
Nije se ministričina ostavka još ohladila, a Međimurjem se prolomio glas (nade): župan Ivica Perhoč bit će imenovan novim ministrom zaštite okoliša! Milanović je nakon izbora ostao dužan Međimurju - glasačkoj utvrdi SDP-a, zbog čega se kalkuliralo da ćemo konačno dobiti ministra. U danima očekivanja imenovanja, osluškivali smo atmosferu. Zamjenik župana Matija Posavec u petak nam je rekao:
- To bi bilo mudro. S obzirom na programe koje je Čakom svojevremeno proveo i kojima je prednjačio u Hrvatskoj, župana Perhoča smatram stručnom i kompetentnom osobom za funkciju ministra zaštite okoliša. U Međimurje su dolazili iz raznih krajeva Hrvatske učiti na primjeru kako se zbrinjava otpad - kaže Matija Posavec, a na pitanje hoće li u slučaju Perhočevog imenovanja postati župan, dodaje:
- U tom slučaju, procedura je jasna i već je u dva navrata, nedavno, primjenjena u Hrvatskoj. Bude li župan otišao na ministarsko mjesto, zamjenik župana nastavlja raditi s ovlastima župana do izbora.
PUN POGODAK
Zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović je u petak načuo o mogućem imenovanju Ivice Perhoča ministrom zaštite okoliša, a za list Međimurje je komentirao:
- Imenovanje I. Perhoča ministrom zaštite okoliša bilo bi jedino logično rješenje i slijed u ovoj situaciji. Svima je poznato kako je uspješno nadgradio Gradsko komunalno poduzeće Čakom kao i činjenica da je Republika Hrvatska to prepoznala. Socijaldemokratska partija u Međimurju ima 80-postotnu podršku birača i što još treba?! Bude li mu ponuđeno mjesto ministra zaštite okoliša, Ivica Perhoč mora preuzeti tu odgovornost - kaže Vidović.
Protiv eventualnog imenovanja Perhoča ministrom nije imao ništa ni saborski zastupnik i gradonačelnik Preloga Dragutin Glavina:
- Kao direktor Čakoma Ivan Perhoč je stekao dragocjena iskustva u domeni zbrinjavanja i gospodarenja otpadom na osnovu kojih ima određene reference. Marljiv je, a politički gledano jedan od oslonaca i bedema SDP-a. Za Međimurje bi njegovo imenovanje ministrom bila velika stvar - zapravo - pun pogodak jer je, po mojem mišljenju, riječ o jednom od najvažnijih ministarstava.
Gradonačelnik Murskog Središća Josip Dobranić nam je rekao:
- Nek bude ministar, ako hoće! Ja ga podržavam. Bolje on, nego netko drugi.
DRŽIM FIGE
Direktoricu Čakoma Snježanu Tkalčec Avirović je mogućnost da joj negdašnji kolega iz Čakoma postane ministar, obradovala:
- Držim fige! Želim da to prođe jer ne sumnjam u stručnost i korektnost I. Perhoča koji je, uz to, i vrlo dobro upućen u sve strukture vezane uz resor zaštite okoliša - kaže S. Tkalčec Avirović.
VJERUJEM U
PREMIJEROVU
KRIŽALJKU
Župan Ivica Perhoč nam u petak daje izjavu koja nije slutila na uspjeh međimurske politike:
- Meni je to prvi glas. Ovog trenutka ne razmišljam o toj mogućnosti. Osobno mi je žao što je Mirela Holy dala ostavku pod ovakvim okolnostima, no vjerujem da premijer ima ljude koji će nastaviti posao u ovom resoru.
Smatram da premijer Milanović dobro vodi kadrovsku politiku, a njegove koncepcije vezane uz ovo upraženjeno ministarsko mjesto mi nisu poznate. Siguran sam da ima svoju križaljku i vjerujem u njegov izbor. Riječ je o resoru koji za Međimurje ima osobitu težinu - reče župan Perhoč i nasluti da u SDP-u od njega ima jačih igrača, pomognutih moćnijim i složnijim lobijem.
U ponedjeljak, pred zaključenje ovog broja Međimurja, premijer Milanović je predstavio novog ministra zaštite okoliša - gradonačelnika Jastrebarskog, SDP-ovca Mihaela Zmajlovića. Međimurski lobisti opet nisu dobro napravili posao!
Željka Drljić

Izvor: 2981