Glas javnosti 20.06.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Rješenje za Štefansku ulicu u Pribislavcu

Oglašavam se u znak podrške načelnici Višnji Ivačić povodom održane PRESS konferencije.
Ovime se obraćam cjelokupnoj javnosti i svim resornim institucijama, za koje držim da djelimo zajedničku odgovornost u slučaju adolescentnog ponašanja nekolicine romske djece, a i odraslih neodgovornih Roma.
U nekoliko smo navrata pokušavali dočarati i jedan od problema s kojim se suočavamo kao lideri Roma u romskim naseljima, ali očito nikoga nije briga o unutarnjem ustrojstvu i provođenju niza aktivnosti svih članova Vijeća i romskih Udruga. Na svaku zatraženu institucionalnu pomoć, osjećamo slabost institucija baš u tim okvirima gdje mi osobno kao lideri ili organizacije, apeliramo na neke promjene u ponašanju i suzbijanju svih drugih oblika prisutnog kriminala. Najčešće smo blokirani u slučajevima kada želimo riješiti neke od problema na osnovu kojih je i načelnica sugerirala ovom PRESS konferencijom, onda nam se govori “riješite si to sami med sobom”.
Sramotni su to stavovi pojedinih institucionalnih dužnosnika, koji su u konkretnim slučajevima svakodnevno povezani s romskom zajednicom, tu podrazumijevam Hitnu službu i Policiju………
Uvažena načelnice !
Znam da ste ogorčeni na ponašanje pojedinaca i da ni u jednome trenutku niste generalizirali sve nas Rome da smo počinitelji kaznenih ili drugih nezakonitih djela, jer ste dovoljno dugo u prosvjeti i vaši su danas učenici koji su prošli vaša predavanja većim djelom, školovani, zaposleni i dobri roditelji.
Osobno sam tražio zajedno s vama rješenje za sva goruća pitanja, no nisam ih mogao adekvatno realizirati iako uživam vašu podršku kao predstavnice izvršne vlasti u općini Pribislavec.
Ponudio sam vatrogasnu mjeru, koja je po meni najadekvatnija za rješavanje pitanja mještana u ulici Braće Radića takozvana –ŠTEFANSKA ulica, a može biti i dugoročno rješenje. Uvođenjem infrastrukture u romskom naselju, s istočne strane planirano je oko dvadeset građevinskih parcela i tako da smo pokrenuli i inicijativu oko preraspodjele istih, samo se još moraju obaviti neke predradnje oko toga.
Činjenica jeste da su mnogi objekti izgrađeni nakon DPU-a, što znači da su si neki nepismeni Romi dopustili izgradnju obiteljskih kuća izvan svih gabarita uređenim DPU-om.
Sada nam najveće probleme stvaraju upravo oni, tako je i danas, 2. lipnja, došlo do maltretiranja mene osobno i mojih vijećnika od strane dvojice pijanih Roma iz naselja Pribislavec. Zamislite koliko su uspješni u svojoj nakani da su pozvali policiju i vrlo im lako upali kada žele predsjedniku namjestiti neke nanesene povrede ili prijetnje raznorazne. U tako pijanome stanju doživljavao sam neugodne i izuzetno opasne napade na mene, opasne po život, da bi nakon toga vrlo dramatično koristili hitnu pomoć i kao gospodu ih odvezli na pregled, pa još više izliječili rane koje je zadobio prilikom valjanja od alkohola i učestalih padova, a te neke ozlijede pripišu nama vijećnicima ili meni osobno, kao i mojoj obitelji.
Ja sam i dalje spreman razriješiti problem naših susjeda Hrvata, koji desetljećima trpe, ali vidim veliku nepravdu, koju nam nitko ne priznaje kakvu bitku mi vodimo međusobno da zaštitimo naše sunarodnjake Hrvate, s kojima smo maltene zajedno odrasli …..
Odustati ću od svih takvih napora da se zalažem kroz te aktivnosti, jer ne nailazim na podršku mjerodavnih institucija……
Zbog tih razloga pozivam mještane Pribislavca Iz Štefanske ulice da mene osobno doživljavaju kao osobu koja suosjeća s njihovim problemima , ali na žalost ja im ne mogu pomoći, jer zbog adekvatnih prijedloga i radnji ja završavam na sudu, pa se pitam zbog žega? Zbog koga? I zašto.
Sramotno i žalosno da ću ja danas nezasluženo zaraditi kaznu za javni red i mir i to zbog toga jer sam vam htio pomoći. Nakon sastanka gdje smo sami popisivali roditelje djece koji svakodnevno maltretiraju naše susjede, a i nas Rome u naselju odlučio sam hitno riješiti problem, a to je preseljenje tih obitelji iz toga djela. Popis devet obitelji i podatak koliko ih ima zajedno sa djecom mene je osobno iznenadio. Od samo devet obitelji popisano je da imaju 63-oje djece, zamislite koliko ćemo osoba premjestiti ako ih u tome kvartu imamo dvadesettri obitelji? Ja smatram da je 99 % problem riješen.
Isto tako ovo pismo upućujem županu Ivanu Perhoču na znanje i ujedno ovim putem želim mještanima Pribislavca poručiti da u najkraćem roku možemo riješiti njihov problem, ali ne postoji kako politička volja institucija, tako i volja nekih drugih pojedinaca koji svoje političke ciljeve ostvaruju upravo na, postavljanju zamki, namještanjima kao i raznim drugim sredstvima nama LIDERIMA, a pogotovo mene jer me neki od njih imaju na zubu …..
Tražim podršku svih građana dobre volje koji nemaju predrasude prema Romima da mi pomognu, a to mogu na način da pišu najodgovornijim osobama u županiji, policiji, ODO-u Čakovec, pa čak i prema resornim ministarstvima da su institucije odgovorne za sve i jedan eksces …
Mještani Radničke ili te Štefanske ulice vjerujte mi da imam pravo rješenje za vas, ali ne mogu sve to realizirati jer mi najneodgovorniji u naselju Roma, zapravo postavljaju njihova pravila, samo zato jer su uz njih institucije…
Ukoliko se nešto po tim pitanjima ne poduzme mislim da će biti kasno. Zamislite ja zarađujem kaznenu prijavu ili prekršajnu, dok naljokane i neodgovorne osobe imaju čast da se voze u kolima hitne pomoći i pritom ga još izliječe kada si čovjek zgužva lakat ili ručicu s kojom neumorno diže flaše i tako vam sve te prljavštine pripišu, s kojima se osobno nosite kroz život…
Sastanci koji se planiraju, na nivou županije nisu dogovarani s legitimnim predsjednikom Vijeća, već nam se ovdje stalno provlače kroz naše domaće probleme neki Romi iz Zagreba. Uvijek smo govorili kaj će nama ovdje neki iz Zagreba, sada se ih ne možemo nahvaliti a zapravo nemaju pojma o pojmu, i nikada ga ne budu ni započeli rješavati ukoliko mi nećemo zajedno, bez tih Roma iz Zagreba…..
Zakaj mi to treb? A do kada će to ići tako osobno pitam institucije koje su jedini krivci za vas dragi moji susjedi HRVATI !…….
Željko Balog

Izvor: 2982