Gradovi i općine 27.06.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:23.

PRIBISLAVEC: Točke dnevnog reda stare i godinu dana!

U ponedjeljak, 18. lipnja održana je ultrakratka sjednica Općinskog vijeća Pribislavca, pod predsjedanjem Ivice Lesjaka. Predsjednik je na dnevni red stavio pet točaka, od kojih su neke stare i po godinu dana, pa su za vijećnike, a time i javnost - već viđene.
To, čini se, nije bio “najveći problem” sjednice. Znakovitije je bilo vrijeme. Početak zakazan u 18 sati davao je naslutiti da sudionici sjednice vjerojatno neće uspjeti stići na vrijeme pogledati početak nogometne utakmice Hrvatska - Španjolska od 20.30 sati, a možda ni cijelu utakmicu prometnu li se rasprave u već poznata predbacivanja.
Tako ni pola sata aktualca koji je otvorio predsjednik Vijeća Lesjak nisu iskorištena za postavljanje pitanja. Vijećnici su se suzdržali od pitanja, a potom je predsjednik ponudio na izglasavanje sadržaj dnevnog reda. Oglasila se načelnica Višnja Ivačić tražeći da se na raspravu uvrsti ukupno 20 točaka dnevnog reda jer je o njima pravodobno, u zakonski predviđenim rokovima, izvijestila Lesjaka.
- Nije se smjelo dogoditi da se sjednica Vijeća saziva sad, kad se očekuje nogometna utakmica. Predložila sam dvadeset važnih točaka o investicijama, organizaciji i sigurnosti za dnevni red, a predsjednik sada predviđa točke koje sam predlagala još prije godinu dana. Vrlo važnih tema nema na dnevnom redu iako sam još prije tri mjeseca predsjednika Vijeća počela obavještavati o njima i o važnosti da ih ovo vijeće razmatra - rekla je, među ostalim, načelnica Ivačić.
Reagirao je i vijećnik Zoran Braniša (HNS).
- Ovo je tužno i smiješno. Nakon 90 dana od zadnje sjednice, ovo je sve o čemu trebamo raspravljati? Što će mještani misliti o nama - propitivao je glasno Z. Braniša.
10 od 11
Podrazumijeva se da predsjednici općinskih vijeća surađuju s operativcima, preciznije načelnicima, no, čini se da u Pribislavcu štošta nije kao drugdje. Samim time, ni predsjednik Ivica Lesjak nije smatrao shodnim obrazložiti vlastitu percepciju prioriteta pri kreiranju dnevnog reda, već ga je bez komentara dao na glasanje.
Od 11 vijećnika, sjednici je prisustvovalo njih 10. Iako je to postao modus operandi tog tijela koji je onemogućavao rad - jer se u većini slučajeva odluke nisu donosile zbog omjera glasova 5-5, treba reći da se nakon više od godinu dana sjednici odazvao nezavisni vijećnik Miroslav Peršić, a izostala je Nevenka Pintarić. Time je ponovo postignut omjer 5-5.
Prijedlog dnevnog reda od pet točaka, od kojih je prva verifikacija izvoda zapisnika ranije sjednice, dakle puka formalnost, iz već rečenog razloga nije izglasan. Potom je Lesjak na glasanje dao puno opsežniji dnevni red koji je predložila načelnica Ivačić, a izjašnjavanje je također bilo 5-5.
- Dnevni red nije izglasan - rekao je predsjednik Općinskog vijeća Ivica Lesjak i digao se od ovalnog stola.
Aleksandra Ličanin

Koga predstavlja Ivica Lesjak?

Svaki predsjednik općinskog vijeća koji drži do sebe, tijela kojim predsjeda, lokalne samouprave koju predstavlja i građana koje zastupa u situaciji poput one na sjednici Općinskog vijeća u Pribislavcu 18. lipnja argumentirao bi svoja opredjeljenja pri kreiranju dnevnog reda sjednice. To posebno vrijedi ako se ona ne podudaraju s iskazanim prioritetima koje je naglasila općinska operativa.
Jednako tako, predsjednik Vijeća koji razumije dužnosničke odgovornosti, svoje i svojih kolega, po neuspjelom bi sazivu sjednice najavio u kojem će vremenskom roku sazvati novo zasjedanje, kristalizirajući sve eventualne nedoumice.
Ništa se od toga od Ivice Lesjaka nije čulo. Možda procjenjuje da pojašnjenja nisu potrebna jer djela govore sama za sebe. Sjednice saziva u maksimalno dopuštenom zakonskom roku, ništa prije, ništa kasnije, ništa hitnije, ništa važnije, ništa prepoznatljivije. I za to mu pripada mjesečna(!) naknada od tisuću kuna. Vijećnicima pripada 160 kuna po sjednici. Pa i za ovu sjednicu s koje su ustali prije nego su konkretno i sjeli.

Izvor: 2983