Arhiva 05.07.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Vlado Dominić novi glavni ravnatelj policije RH

Glavnim ravnateljem policije imenovan je Vlado Dominić (47), dosadašnji tajnik Kabineta ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji ga je među deset kandidata i predložio za čelnika policije. Hrvatska policija bila je bez glavnog ravnatelja od kraja prošle godine, kada je razriješen Oliver Grbić, a obnašatelj dužnosti proteklih mjeseci bio je dotadašnji zamjenik Dražen Vitez.
Vlado Dominić, stručni specijalist kriminalist, rođen je 12. travnja 1965. godine u Držimurcu. Oženjen je i otac dvoje djece. Karijeru je počeo 1986. kao policajac u Stanici javne sigur-nosti u Velikoj Gorici, a od 1989. do 1991. zaposlen je u GSUP-u Zagreb.
Od 1994. pomoćnik je šefa smjene OKCP-a PU zagrebačke, pa pomoćnik šefa smjene MUP-a, šef smjene Operativno-komunikacijskog centra policije MUP-a do 1998. Od 1998. vršitelj je dužnosti načelnika OKCP-a policije MUP-a, od 2001. do 2004. policijski službenik za nadzor rada u Uredu ravnatelja policije, od 2004. do 2008. načelnik operativno-komunikacijskog centra policije MUP-a te policijski službenik za nadzor rada u Uredu glavnog ravnatelja policije. Prije ime-novanja glavnog ravnatelja policije, bio je tajnik Kabine-ta ministra.
Godine 1994. diplomirao je na Visokoj policijskoj školi (kriminalist), 2002. je diplomirao na Visokoj policijskoj školi (dipl. kriminalist) a 2009. završio je specijalistički studij i stekao zvanje stručni specijalist kriminalist.
Predsjednik je Nadzornog odbora IPA Hrvatske - međunarodnog policijskog udruženja.
Diplomirani kriminalist Vlado Dominić bio je jedan od 14 kandidata koji su se javili na javni natječaj za glavnog ravnatelja policije objavljen 11. svibnja.
Četiri kandidata nisu ispunjavala tražene uvjete, a s ostalima su komisija za provedbu natječaja i ministar Ostojić razgovarali, nakon čega je ministar odlučio Vladi predložiti Dominića za kojega je jučer završena sigurnosna provjera te utvrđena zdravstvena i tjelesna sposobnost. Dominića je Vlada imenovala na pet godina.
I prije njegova imenovanja mediji su mu, pozivajući se na kuloare u MUP-u, davali najviše izgleda jer je bio jedan od najbližih suradnika Ranka Ostojića u vrijeme dok je on bio ravnatelj policije, od 2001. do 2004.
Dominić je bio dio specijalnog policijskog tima koji je svojevremeno uhitio Ivicu Rajića, bosanskog Hrvata kojeg je Haag tražio zbog ratnog zločina, a kao član spomenutog tima radio je na nizu složenih kriminalističkih obrada.
U policiji je od 1986., a 1994. diplomirao je krimina-listiku na Visokoj policijskoj školi. Vodio je operativno-komunikacijske centre u različitim policijskim upravama, a četiri godine bio je i šef središnjeg OKC-a MUP-a. Prema Zakonu o policiji, glavnim ravnateljem može se imenovati osoba koja uz ispunjavanje općih zakonskih uvjeta ima najmanje 15 godina radnog iskustva u obavljanju policijskih poslova, od čega najmanje 10 godina na radnome mjestu rukovodećeg policijskog službenika, te položeno ili stečeno osobno policijsko zvanje glavni policijski savjetnik.
Natječajem su se kao posebni uvjeti tražili dostojnost za obavljanje policijske službe, posebna psihička i tjelesna zdrav-stvena sposobnost te da kandidat ne smije biti član političke stranke.
Na javni natječaj javilo se ukupno 14 kandidata, od kojih je deset udovoljavalo uvjete. To su, uz Dominića, bili: Jakob Bukvić, načelnik bjelovarsko-bilogorske Policijske uprave, Dragutin Cestar, načelnik Sektora kriminalističke policije istarske Policijske uprave, Ivica Cetina, pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije, Vladimir Faber, razriješeni državni tajnik, Kabinet ministra, MUP RH, Ivan Katalinić, načelnik Policijske postaje Krk, primorsko-goranska Policij-ska uprava, Željko Prša, načelnik osječko-baranjske Policijske uprave, Miroslav Puž, načelnik Odjela za nadzor, unaprjeđenje rada i razvoj policije, MUP RH, Marko Rašić, načelnik sisačko-moslavačke Policijske uprave, i Dražen Vitez, zamjenik glavnog ravnatelja za opću sigurnost, Ravnateljstvo policije, MUP RH.(u)

Izvor: 2984