Glas javnosti 26.07.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Iza nas nisu ostali dugovi!

Želim reagirati na tekst u kojem se u najavi jedne lokalne radio postaje najavljivao sadržaj pretprošlog broja lista Međimurja (br. 2984 od 03.07.2012.) na načim koji smatram da je krajnje neprofesionalan, lažnog sadržaja a s ciljem diskreditiranja bivšeg načelnika Branka Resmana. Da podsjetim vjerojatno rijetke konzumente vašeg glasila kojima je to promaklo, naslov koje je iz etera mamio zvučan sadržaj koji bi morao zaokupiti pažnju čitatelja posebice sa područja općine Štrigova. Naime, nakon dužeg vremena bivši načelnik opet je u glavnoj ulozi krivca za sve štrigovske probleme, unatoč činjenici da već tri godine uživa u zasluženoj mirovini. Naslov je zvučao približno ovako – ‘’Sadašnja vlast još uvijek trpi dugove Branka Resmana’’. Mnogi građani naše općine kontaktirali su me tim povodom, uglavnom uz konstataciju ‘’pa stvarno mu ne daju mira’’. Ni ona stara narodna mudrost da se za svakim dobrim konjem dobro praši mnogima nije bila odveć velika satisfakcija.
Iako polemiziranje preko medija nije moj uobičajen način komunikacije, ovaj put sam odlučila reagirati i sa vašim čitateljima podijeliti svoja zapažanja vezana za izvještavanje vaše redakcije za vrijeme osmogodišnjeg mandata bivšeg načelnika. Ne želim reagirati u svojstvu njegovog ‘’odvjetnika’’ jer gospodinu Resmanu to nije ni potrebno i on to sigurno ne bi želio. Osjećam odgovornost da kao njegova dugogodišnja suradnica imam kompetencije progovoriti o toj temi. Građanima općine Štrigova već je odavno jasno da Branko Resman nikad nije bio u milosti vaših novinara a i uređivačka politika vašeg urednika uvijek se pobrinula za neki primamljiv naslov koji bi pobudio interes čitatelja. On nikad nije želio demantirati niti jednu jedinu kritiku bila ona konstruktivna ili pokušaj da ga se diskreditira. Mnogi njegovi suradnici su mu to zamjerali, a on je samo odmahnuo glavom uz komentar da ‘’papir sve izdrži’’.
Ja sam u potpunosti svjesna i slabosti gospodina Resmana i činjenica je da nije znao sa sedmom silom, elekventnost i slatkorječivost za njega su bile velika napoznanica. Unatoč svemu sigurna sam da svi njegovi dolje spomenuti uspjesi imaju veću težinu i značenju za naš kraj nego privid uglađenog gospodina koji sve obeća, sa svima se lepo spomina, ali ‘’haska’’ od toga nema.
Branko Resman bio je načelnik općine Štrigova u dva mandata. Godine 2001. okupio je oko sebe nekoliko entuzijasta kojima je jedini cilj bio da se Štrigova probudi iz višegodišnjeg sna, jer u ono doba izgledala je stravično, oronule zgrade u strogom centru, stara općinska zgrada bila je u rasulu. Općina Štrigova imala je u ono vrijeme sjedište u iznajmljenim prostorima, dobro se sjećam nakon preuzimanja vlasti 2001.g. nije bilo ni telefoma (radi neplaćanja bio je iskopčan). Početni saldo na računu općinske blagajne nije bio nimalo optimističan minus od 811 156,80 kuna. Trebalo je krenuti na posao. Kao svaki dobar gospodar prvo je trebalo podmiriti stara dugovanja, krenulo se u sanaciju općinske zgrade i već 14. kolovoza 2004. stara zgrada Općine zasjala je u novom sjaju i predana na korištenje. Samo u prvom mandatu 2001. – 2004. bilo je asfaltirano 21 km nerazvijenih cesta, u drugom mandatu još toliko naravno uz financijsku pomoć zainteresiranih strana. Kasnije su sanirani društveni domovi u Železnoj Gori, Stanetincu, Robadju, izgrađena je nova škola, sportska dvorana, svlačionice za potrebe NK Sloge (koje nažalost i sada nakon tri godine od odlaska Resmana stoje u istom izdanju kako su izgrađene), ost kod nove škole, sanirano krovište Združnog doma. Mostovi u Jalšolcu i Stanetincu bile su jedne od zahtjevniji investicija. Sa ponosom se sjećamo trenutka kada su se uredile prostorije gdje je osnovana Turistička zajednica i gdje je i danas sjedište Turističkog informativnog centra i prostorije koje koristi KUD Sv. Jeronim za svoje potrebe. Možda sad to izgleda kao puko nabrajanje aktivnosti koje su same po sebi normalne i razumljive ali ipak neka se prisjetimo. Jer neki brzo zaboravljaju i eksperti su u ‘’preoblačenju kaputa’’. U nastojanju da naš kraj zadrži i otvori nova radna mjesta, bivšem načelniku svakakoje najteže pala činjenica da smo kao tadašnja općinska vlast bili u nemogućnosti privesti kraju izgradnju tvornice voćne rakije koja bi itekako bila na dobrobit ovog kraja. Nažalost, nasjeli smo na nesavjesnog i neodgovornog poduzetnika koji nije ispoštovao ugovorom definirane obaveze. I taj projekt nažalost još dana nije zaživio. Mi smo barem pokušali pokrenuti proizvodnju i sigurno će ta zgrada i budućnosti poprimiti svoju primarnu zadaću – zapošljavanje naših ljudi.
Taj neuspjeh zasjenio je sve dotadašnje uspjehe i očigledno je raj problem Resmanovu vodstvu bila kazna na prošlim izborima. Tako su rekli jedni, a oni drugi samo su željeli promjene, na bolje ili gore nije bilo važno. U nedavnom razgovoru sa sadašnjim načelnikom moram priznati da sam bila blago rečeno iznenađena, nakon njegove konstatacije da je osobno dao prijedlog da bivši načelnik Resman primi ovogodišnju općinsku nagradu za nesebičan doprinos razvoju Štrigove. Kad takav prijedlog dolazi od Resmanovog najvećeg oponenta onda ta nagrada ima svoju vrijednost bezobzira na to da li je to samo marketinški trik ili namjera iskrena pa će kao takva biti i dodijeljena. Poznavajući gospodina Resmana on će i na to odmahnuti rukom i reći ‘’sretni i zadovoljni mještani naše općine moja je najveća nagrada’’ . A mi ostali koji izuzetno cijenimo sve što je gospodin Resman napravio za naš kraj biti ćemo sretni i ponosni jer nikad nije kasno priznati da je taj čovjek zaslužio nešto više od angažmana njegova imena u Fašničkoj kronici. Za tu vrstu umjetničkog nadahnuća novih tema u Štrigovi ovih dana na žalost ima na pretek.
Velika mi je želja da se zauvijek zatvori poglavlje o navodnim dugovima stare vlasti i tome u prilog molim da objavite kopiju računovodstvene dokumentacije iz koje je vidljivo da je na dan primopredaje vlasti 9.06.2009. iza mandata Branka Resmana na žiro računu Općine Štrigova saldo iznosio 401.695,80 kuna. Općina Štrigova nije kreditno zadužena i nema u prometu mjenicu ili neki oblik bilo kakve financijske jamčevine.
Danica Rojko, zamjenica načelnika Branka Resmana u razdoblju od 2005. do 2009.

Izvor: 2987