Glas javnosti 02.08.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Možemo li pomoći nadarenoj učenici?

Na ovogodišnjem susretu Ivica Kičmanović za učenike osnovnih škola iz Hrvatske, BiH i Vojvodine - u okviru manifestacije 28. Dani Ante Kovačića - u Zagrebu, 5. lipnja o.g. nagrađeno je i pohvaljeno čak 238 učenika za literarne i novinarske radove o svom djetinjstvu i školovanju. Među nagrađenima bilo i dvadesetak učenika iz Međimurske županije, što svjedoči da se u toj međimurskim školama njeguje literarni i novinarsku izraz, o čemu je izvijestio list Međimurje od 26. lipnja o.g.
Kao pokretač i voditelj Dana Ante Kovačića, koji već 28 godina okupljaju nadarene učenike, javljam se vašem listu isključivo zbog učenice Đenife Oršuš iz Područne škole Držimurec-Strelec (u sastavu osnovne škole Mala Subotica). Đenifa je učenica 3. razreda i nagrađena je za literarni sastavak Ja sam slikarica proljeća. (Njen rad objavile su Školske novine od 19. lipnja. o.g.) Prosudbeni odbor zapazio je nadarenost ove učenice. Njena PŠ ima 140 učenika, od kojih je130 Roma! Nakon višekratnih telefonskih razgovora s njenom učiteljicom Darinkom Hlišć, pokušao sam i nadležne u Međimurskoj županiji (župana i pročelnicu Upravnog odjela za školstvo) upozoriti na ovu nadarenu učenicu romske narodnosti. Pogađate prvi odgovor: g. Župan je bio na sastanku, a gđa Pročelnica trenutno nije bila dostupna. No, tajnica se obećala javiti još tijekom toga petka, ili najkasnije u ponedjeljak. (Ostavio sam podatke o učenici i svoj telefonski broj.) Pogađate i drugi odgovor: nitko se nije javio do danas, iako su prošla tri petka i tri ponedjeljka!
Đenifa je odlična učenica, živi s majkom, braćom i sestrama. U nesretnom slučaju stradao je otac, tako da o svojoj djeci skrbi majka, uz pomoć Centra za socijalnu skrb. Pozivam županijsku i širu javnost da nadarenoj djevojčici dodatno pomognemo. Matica hrvatska Zaprešić obilno ju je darovala knjigama i školskim priborom. No, treba učiniti i više. Zato molimo da se Županija i Općina odazovu našem pozivu i nadarenoj učenici daruju npr. prijenosno računalo. (Đenifa ima struju i osnovne kućanske aparate.)
Znam, netko će prigovoriti da ima nadarene djece i u drugim međimurskim školama, i da bi se moglo pitati: zašto Đenifa, a ne netko drugi? No, kad sam upoznao Đenifu, još više vjerujem njenoj učiteljici (koja ju dodatno instruira, iako je najbolja u razredu), zato pozivam nadležne u općini i Županiji da nas podrže, jer učenica Đenifa, svojim učenjem, ponašanjem i književnim darom, zaslužuje dodatnu pomoć.
Stjepan Laljak,
predsjednik Ogranka Matice hrvatske Zaprešić
el. pošta: matica.hrvatska.zapresic@zg.t-com.hr

Izvor: 2988