Arhiva 02.08.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

U Pribislavcu 200 potpisa protiv obilaznice!

U vijećnici Grada Čakovca održano je javno izlaganje Studije o utjecaju na okoliš sjeverne obilaznice Grada Čakovca.
Osim struke i dvoje predstavnika Općine Pribislavec, veći auditorij nije pokazao interes za izlaganje Studije koju je izradio varaždinski ViaPlan.
Izrađivač Studije Zlatko Bralić izdvojio je najvažnije podatke o samoj, budućoj, cestovnoj infrastrukturi koja će se protezati u duljini 5.670 metara. Na području Grada Čakovca prolazit će 3 kilometra obilaznice, a ostatak na području Općine Pribislavec.
- Čakovec ima gustu prometnu mrežu i tranzitni promet, pa je cilj izrade Studije bio dobivanje pokazatelja utjecaja na okoliš kod izgradnje obilaznice i izmještanja prometa, osobito teškog, izvan grada. Prioriteti su vezani i uz širenje građevinske zone na sjever, no, konkretni problemi izgradnje obilaznice vezani su uz već postojeću infrastrukturu državnih cesta D3 od Goričana preko Čakovca prema Zagrebu i D209 od Murskog Središća preko Čakovca za Varaždin na kojoj će se tijekom gradnje promet morati odvijati nesmetano - rekao je, među ostalim, Z. Bralić.
Dnevno opterećenje na državnoj cesti D3 je 9.500 vozila, s tim da samo kroz Pušćine dnevno prođe 11.500 vozila. Cesta D209 manje je opterećena, pa tako u M. Središću dnevni promet ne prelazi 4.500 vozila, no, kroz Šenkovec ih prođe 10.500.
Na cijeloj budućoj trasi sjeverne obilaznice Čakovca neće biti rušenja objekata, jedan dio će biti “pokriven” zidom za zaštitu od buke, a cijela je investicija procijenjena na 112 milijuna kuna.
U Pribislavcu se minulih dana potpisivala peticija protiv izgradnje obilaznice, odnosno njezina prolaska područjem Općine Pribislavec. Prikupljeno je tek 200 potpisa. Građani su očito svjesni da cesta spaja, a ne razdvaja.
A. Ličanin

Izvor: 2988